Stappenplan Groen dak

Meer weten?

Wil je meer weten over wat een groen dak is, en wat de voordelen ervan zijn? Bekijk dan deze pagina. Groen dak
Sedummatten zijn een makkelijke en snelle manier om zelf een groen dak aan te leggen. In dit stappenplan leggen we je uit waar je op moet letten, welke voorbereidingen je moet treffen en welke stappen je moet zetten bij de aanleg.
Subsidie voor een groen dak?

Check voordat je aan een groen dak begint bij je gemeente wat de regels zijn voor groene daken. Sommige gemeenten stimuleren groene daken. Op de Groenesubsidiewijzer zie je snel welke subsidies er in jouw gemeente zijn voor vergroening.

Subsidiecheck

Voor je begint: Is het dak geschikt voor sedumdak?

Voordat je begint, zijn er een aantal dingen die je moet controleren om te bepalen of jouw dak geschikt is voor een groen sedumdak. De belangrijkste stap is om te bepalen of het dak het extra gewicht van de sedummatten aan kan. Een sedumdak kan namelijk behoorlijk zwaar worden, vooral als het dak veel water heeft opgezogen bij regen. Laat daarom altijd een specialist meekijken om te beoordelen of het dak geschikt is.

  • Ga na wat de hellingshoek van je dak is. Is deze minder dan 15 graden? Dan kun je onderstaand stappenplan volgen. Is de hellingshoek groter dan 15 graden? Dan moet je verschuivingen voorkomen met ankers.

  • Is het dak voorzien van dakpannen, golfplaten of zink? Dan is het normaal gesproken niet geschikt voor sedummatten. Voor een dak met dakpannen bestaan er alternatieven met groene dakpannen.

  • Is er isolatiemateriaal in je dak aanwezig, dan moet dit bestand zijn tegen samenpersing. Zachte materialen als steenwol zijn niet geschikt.

  • Voor blijvend gezonde plantjes op het dak is het belangrijk dat ze minimaal 4 tot 6 uur per dag direct zonlicht krijgen. Ligt het dak in de schaduw, kies dan een combinatie van specifieke plantensoorten die goed tegen weinig zonlicht kunnen.

De verschillende lagen van een groen dak met sedummatten

Voor je begint: wat heb je nodig?

Voor het aanleggen van een groen dak met sedummatten heb je natuurlijk gereedschap en de sedummatten zelf nodig. Maar er zijn ook een aantal dingen die je nodig hebt, maar je misschien niet meteen aan denkt.

  • Substraatlaag. De substraatlaag is de laag waar de wortels van de planten in kunnen gaan groeien en waar ze hun water en voedingsstoffen uit kunnen halen. Substraat bestaat in de vorm van substraatplaten of als losse korrels.

  • Drainagelaag en filtervlies. De drainagelaag is de laag die het regenwater opvangt en afvoert, het filtervlies zorgt ervoor dat deeltjes uit de substraatlaag niet wegspoelen naar de drainagelaag. Bij veel aanbieders van groene daken zijn de drainagelaag en het filtervlies al gecombineerd.

  • Wortelwerende folie. Dit is de onderste laag, die voorkomt dat de wortels van de planten het dak beschadigen.

  • Aanbevolen: Bladroosters, - vangers of -korven. Deze leg je aan bij de waterafvoer, zodat grind en andere de waterafvoer niet verstoppen. Als het water op het dak blijft staan is dit niet goed voor het groene dak en de onderliggende dakbedekking. 

  • Grind. Dit gebruik je aan de randen van het groene dak, om ervoor te zorgen dat daar geen planten groeien. Een alternatief voor grind is olivijn. Dat is een mineraal dat CO2 afvangt uit de lucht. Het is daarmee een duurzame optie. 

Stappenplan: Kosten

De kosten van een groen dak met sedummatten zijn, wanneer je het plaatsen zelf doet, ongeveer €50 per vierkante meter.

Stappenplan: Groen dak met sedummatten

Tijd: ongeveer 1 dagen
Bewaar dit stappenplan
Akkoord en verzenden
U moet aangeven dat geen robot bent.

Groene daken zijn er verschillende soorten: van een sedumdak (een groen dak met vetplantjes) tot intensieve groene daken met complete daktuinen. Voor uitgebreidere groene daken is het inschakelen van een specialist onvermijdbaar. Een sedumdak is vrij eenvoudig zelf aan te brengen.
Dit stappenplan geeft aan hoe je op een plat of lichthellend (tot 15 graden) dak zelf een sedumdak aanlegt. 

Wat heb je nodig?

1. Schoonvegen

Veeg het dak schoon

2. Dakrandprofiel

Plaats een dakrandprofiel (als de dakrand lager is dan 5 cm)

Is je dakrand lager dan 5 cm? Dan is er een dakrandprofiel nodig om je dakoppervlak diep genoeg te maken. Zo is er genoeg ruimte voor de verschillende lagen van het groene dak en gaat het groene dak niet overhangen.

3. Wortelwerende folie

Breng de wortelwerende folie in banen aan op het dak (van dakrand tot dakrand). Snij of knip het op maat, zodat het ook past om schoorstenen en dakramen. Laat de banen elkaar ongeveer 15 cm overlappen.

Door de banen goed overlappend te leggen weet je zeker dat de wortels geen schade doen aan je dak.

4. Drainagelaag en filtervlies

Leg de drainagelaag en het filtervlies aan (van dakrand tot dakrand). Zorg dat de drainagelaag overal goed aansluit en laat het filtervlies iets overlappen. Snij of knip op maat waar nodig.

Let erop dat je de juiste zijde (die van het filtervlies) naar boven legt.

5. Substraat

Leg de substraatplaten aan, of leg de losse laag substraat aan. Doe dit tot ongeveer 10 cm van de dakrand. Gebruik handschoenen om irritatie en jeuk aan de handen te voorkomen. Snij platen met een mes op maat. Vul de kieren op met los substraat.

6. Bemesten en sproeien

Strooi wat mest op de substraatplaten en besproei het met water.

7. Sedummatten

Rol de sedummatten uit en snij ze bij met een mes.

Houd je sedumplanten over na het aanleggen? Dan kan je deze gewoon in de tuin of in een plantenbak zetten!

8. Grind

Strooi grind in de ruimte die is overgebleven tussen de dakrand en de sedummatten.

9. Sproeien

Besproei de sedumplanten totdat het water de afvoer in loopt. Doe dit bij voorkeur in de ochtend of avond zodat het vocht niet gelijk verdampt.

10. Eventueel: bladrooster, -vanger of -korf

Plaats een bladrooster, -vanger of -korf wanneer nodig

Veelgestelde vragen over een groen dak