Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Kakkerlakken

Kakkerlakken hebben de reputatie vies en eng te zijn. De kruipende insecten planten zich snel voort, waardoor een paar kakkerlakken al snel een plaag kunnen worden. Dan zijn professionele bestrijders nodig die gif inzetten. Voorkomen dat kakkerlakken jouw huis binnendringen is dan ook veruit het beste voor het milieu.

bigstock-Close-Up-Cockroach-kakkerlak56032898-400x300.jpg

Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, doordat ze eenvoudig bacteriën, schimmels en ziektekiemen verspreiden. Sommige mensen zijn allergisch voor stoffen die vrijkomen uit de uitwerpselen van kakkerlakken en uit dode beestjes. De insecten scheiden een onaangename, muskusachtige geur af.

Kakkerlakken verspreiden zich snel; ze reizen bijvoorbeeld mee met bagage of tweedehands artikelen. Ze kunnen je huis binnenkomen via kieren, ventilatiekanalen of cv-leidingen. Vooral in flats is de verspreidingskans van de ene naar de andere woning groot.

Tips

 • 1

  Houd de keuken goed schoon: kakkerlakken verschansen zich graag in de buurt van eten en vocht. Ook notoir vochtige ruimtes als de badkamer en het toilet zijn aantrekkelijk voor de insecten.

 • 2

  Vaak luchten en een lagere temperatuur in huis helpen ook. Kakkerlakken houden niet van tocht en kou.

 • 3

  Maak kieren naar buiten dicht en sluit ventilatieopeningen af voor beestjes. Dit kan door er een kunststof rooster of een nylonkousje voor te plaatsen.

 • 4

  Zie je een kakkerlak, wees er dan snel bij, zodat je een plaag kunt voorkomen met eenvoudige huismiddeltjes.

 • 5

  Zijn de kakkerlakken uitgegroeid tot een plaag, dan vormen professionele bestrijders het laatste redmiddel. Zij gebruiken gif.

Hoe herken je een kakkerlak?

Kakkerlakken zijn plat, meestal lichtbruin en hebben lange voelsprieten. In 95 procent van de gevallen is de kakkerlak die jij thuis aantreft een ‘Duitse kakkerlak’. Dit insect wordt 1 à 2,5 cm groot en heeft twee zwarte strepen over zijn borstschild. 

Warme en donkere plekken

Kakkerlakken zijn ’s nachts actief. Ze zijn op zoek naar vochtig en zoet voedsel. Vinden ze dat niet, dan eten ze ook afval, huisstof, vetvlekken of zelfs textiel en papier. Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken. Daar kun je ook de sporen vinden die duiden op een kakkerlakbevolking: eierschalen, uitwerpselen (hele kleine zwarte stofjes) en afgevallen huid.

Schone, droge keuken

Kakkerlakken voorkomen is het effectiefste. Dicht kieren en spleten, en maak ventilatieopeningen met een rooster of nylonkous ontoegankelijk voor de kruipende insecten. Je geeft de beestjes weinig kans door je huis – en vooral je keuken – schoon en droog te houden. Verwijder etensresten goed: kakkerlakken kunnen weken leven op een beetje vet.

Kakkerlak in je huis? Schoonmaken!

Alleen als de kakkerlakken al in je huis of in een naburige woning zijn gesignaleerd, is het verstandig om over te gaan op extreme schoonmaakmaatregelen: verwijder dan consequent vlekken en kruimels. Leg geen vochtige vaat- of theedoeken neer (daar zitten minieme voedselresten in) en sluit etenswaren goed af.

Niet-giftige bestrijding

Je kunt kakkerlakken vangen door ‘s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer te leggen. De beestjes kruipen eronder, klaar om de volgende ochtend opgeveegd te worden. Je kunt ze dan doodtrappen en in een dichtgebonden plasticzakje weggooien. Het is trouwens een hardnekkige fabel dat je door een kakkerlak dood te trappen zijn eitjes verspreidt.

Een andere kakkerlakkenvanger is een bakje met water en wat olie: het water trekt de insecten aan en de olie verstopt hun luchtwegen, waardoor ze verdrinken. Een mengsel van gipspoeder en poedersuiker werkt ook als je er een schoteltje water naast zet. De kakkerlak houdt van beide en door het vocht klontert het gipspoeder tot een dodelijke massa.

Lijmvallen

Lijmvallen kunnen – als je ze goed plaatst – een effectieve, niet-giftige bestrijdingsmethode zijn. Dit zijn kartonnen doosjes met een lijmplankje of lijmval met lokstof erin. Zet zo’n lijmval op een plaats waar kakkerlakken zitten, zoals achter de koelkast, onderin gootsteenkastjes of in de buurt van elektrische apparaten.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Tegen kakkerlakken zijn verschillende chemische middelen te koop. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer (zoiets: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890). Volg bij gebruik nauwgezet de aanwijzingen op de verpakking en lever restanten in bij het Klein Chemisch Afval.

Een plaag vraagt om professionele bestrijding

Blijven de kakkerlakken zich vermeerderen en krijg je ze niet weg, dan is het tijd om professionele hulp in te roepen. Bedrijven die zijn gecertificeerd voor de bestrijding van plaagdieren mogen chemische middelen gebruiken die verboden zijn voor particulieren. Bij de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) of Platform Plaagdierbeheersing Nederland (PLA..N.) vind je adressen van erkende ongediertebestrijders die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie.

Belangrijk is dat je de aanwijzingen van deze professionals goed opvolgt en indien nodig ook omliggende ruimten aanpakt. Verwijder dode kakkerlakken direct: ze zijn giftig voor huisdieren.

Terug naar boven