Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Kattenoverlast

Voor de gezelligheid zijn katten in huis niet meer weg te denken in Nederland. Buiten veroorzaken poezen en katers overlast door te poepen in de tuin (van de buren). Ook vangen ze soms tuinvogels en maken ’s nachts kabaal. Je mag katten geen kwaad doen en zeker geen gif gebruiken, maar je kunt wel maatregelen nemen tegen kattenoverlast.

Kat poept in aarde van de tuin.jpg

Een kat leert binnenshuis om de kattenbak te gebruiken, maar buiten is de kat zelf de baas. Het is de natuur van het beest om zijn plas en drollen buiten te begraven. Het heeft dus geen zin om boos te worden op de eigenaar van de kat of het beest zelf.

Wel kun je voorkomen dat je tuin de kattenbak van de buurt wordt. Kattenpoep in je tuin geeft stankoverlast en is niet hygiënisch. Als kinderen de ontlasting aanraken is dat ongezond en zwangere vrouwen kunnen besmet worden met toxoplasmose, wat gevaarlijk is voor de baby in de buik.

Tips tegen overlast poepende katten

 • 1

  Kies voor een schutting waar de kat moeilijk op kan springen.

 • 2

  Bevestig gaas bovenop de schutting: daar kunnen katten moeilijk overheen klimmen.

 • 3

  Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven. Zet veel planten in de tuin (bodemdekkers), leg stekelige takken neer, prik satéprikkers in de grond of graaf kippengaas ondiep in. En doe een deksel op de zandbak. 

 • 4

  Zet op plekken waar je de kat echt niet wilt hebben planten die katten vies vinden ruiken.

 • 5

  Kun je katten niet helemaal uit je tuin weren? Maak dan een zanderig hoekje waar je geen last hebt van kattenpoep.

 • 6

  Is het zomer en zit je buiten? Hou dan een plantenspuit of waterpistool in de aanslag. Jaag ze weg door ze nat te spuiten. Je kunt hier ook speciale sproeiers voor kopen.

Planten die katten vies vinden ruiken

Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid (pyrethrum of tanacetum cinerariifolium), citroentijm, geranium, munt, kattenschrik (coleus canina), plectranthus ornatus, goudsbloemen en lavendel.

Katten kun je ook afschrikken met andere andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien. Katten hebben een hekel aan koffiedik aan de pootjes, dus dit kun je tussen de tuinaarde mengen waar ze vaak poepen. 

Water en geluid

Er zijn apparaten met een sensor die water sproeien op het moment dat een dier de tuin binnenkomt. Je kunt ze kopen in de dierenwinkel. Ook met geluid kun je katten wegjagen. Het is niet schadelijk voor de kat maar schrikt wel af. Kies om energie te besparen voor apparaatjes op zonne-energie.

Producten uit het tuincentrum

Er zijn in tuincentra en op internet vele afschrikmiddelen tegen katten te koop, met namen als 'Kat en hond weg', 'Kattenschrik', 'Antipoep', 'Mispoes' en 'Exit Spray'. Vaak is niet duidelijk welke ingrediënten voor het benodigde effect zorgen, en daardoor is het ook niet bekend hoe effectief dergelijke middelen zijn en wat het effect is op de bodem, planten en insecten. Bijvoorbeeld bij middelen met lavendelolie, feromonen, citrusolie, azijnzuur en chilipeper. Die zijn dan ook niet toegelaten

 

Terug naar boven