Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Muggen

Zzzzzoemende muggen staan zomers met stip op nummer één als nachtrustverstoorders. Horren kunnen de irritante insecten buiten de deur houden en klamboes beschermen je tijdens je slaap. En anders zijn er middeltjes om ze op afstand te houden. 

Tips

 • 1

  Verwijder stilstaande waterplasjes in en om huis en dek de regenton af: dit zijn notoire muggenbroedplaatsen.

 • 2

  Lok vijanden van muggenlarven naar je tuinvijver door te zorgen voor voldoende beplanting.

 • 3

  Houd muggen buiten met horren en van je lijf met een klamboe.

 • 4

  Muggen komen af op lichaamsgeur, en niet op licht. Het licht uitdoen heeft dan ook weinig zin. Ook geluidssignalen en een ventilator werken niet tegen muggen. Over muggenlampen zijn de meningen verdeeld. 

Alleen vrouwtjes steken

Wist u dat in Nederland 35 muggensoorten voorkomen? Daarvan bezorgt slechts een klein deel overlast binnenshuis. Alleen de vrouwtjes steken: zij hebben het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Die eitjes leggen ze in stilstaand water, waar de larven ongestoord kunnen opgroeien. Als je overlast hebt van muggen, betekent dit vaak dat er vijvers of plassen in de buurt zijn.

Grote steekmug is niet Aziatisch

De gewone steekmug is de bekendste en hinderlijkste mug. De grote steekmug wordt wel verward met de Aziatische tijgermug, maar is niet exotisch en brengt geen ziekten over.

bigstock-Asian-Tiger-Mosquito-1894173.jpg

Aziatische tijgermug

Waarom word jij altijd gestoken?

Muggen komen af op je adem (kooldioxide) en op de geurstoffen die jij afscheidt. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan andere.

Misleid de mug

Een mug kan jou door geur en kooldioxide tot 30 meter afstand lokaliseren. Vlakbij ons lichaam gekomen schakelt ze over op warmtewaarneming om te weten wáár ze precies gaat steken. Misleiding is dan ook jouw belangrijkste wapen. Smeer je in met geuren die onaantrekkelijk zijn voor muggen.

Hoe voorkom je een muggenplaag?

Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.

Verwijder de bron

Maatregelen zijn vrij eenvoudig: dek de regenton af, ontstop een verstopte dakgoot en verwijder laagjes water in huis. Als je voldoende planten in je vijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.

Horren houden muggen buiten

Muggen houd je buiten met horren voor ramen en buitendeuren. De airco of ventilator aanzetten heeft geen zin. Muggen zouden niet van wind of kou houden, en bij een draaiende ventilator niet landen. Maar dat is onzin: een hongerige mug landt desnoods bij tegenwind. En of fel licht muggen tegenhoudt en UV-licht ze juist aantrekt, is onduidelijk. De ‘anti musquito’ apps of apparaatjes die ultrasone geluiden uitzenden om muggen te weren, werken in ieder geval niet.

Klamboe over je bed

Komen de steekmuggen toch binnen, dan vergroot je de kans op een ongestoorde nachtrust als je een goede klamboe van fijn gaas over het bed hangt. Zo'n klamboe hoeft in Nederland niet geïmpregneerd te zijn: dat is alleen nodig in (tropische) gebieden waar muggen ziekten als malaria en dengue kunnen overbrengen. Citronella in kaarsen of elektrische verdampers houden muggen - buiten en binnen - enige tijd op afstand.

Welke antimuggenmiddelen?

Etherische oliën van onder meer kruidnagel, lavendel, pepermunt, citronella of citroeneucalyptus kunnen muggen er (tijdelijk) van weerhouden jou als slachtoffer uit te kiezen. Deze olie is verkrijgbaar in natuurwinkels. Een paar druppels uitsmeren op onbedekte lichaamsdelen is meestal voldoende. Sommige mensen zijn allergisch voor hoge concentraties; je kunt dit testen door een beetje op de binnenkant van je arm te smeren.

Tegen muggen zijn verschillende chemische middelen te koop. DEET schrikt muggen bijvoorbeeld af. Spuitbussen met pyrethrinen doden muggen. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer (dat ziet eruit als een van deze voorbeelden: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890). Volg bij gebruik nauwgezet de aanwijzingen op de verpakking en lever restanten in bij het Klein Chemisch Afval.

Terug naar boven