Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Tuinonderhoud

Met een goed onderhouden tuin vang je twee vliegen in één klap: je tuin ziet er mooi uit en je hoeft het milieu niet onnodig te belasten. Tuinonderhoud houdt de bodem gezond, vermindert het gebruik van bestrijdingsmiddelen en verlaagt het (drink)watergebruik.

Tips

 • 1

  Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. 

 • 2

  Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. 

 • 3

  Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Dat kan handmatig of met behulp van gereedschap zoals een krabber. Meer tips? Onkruid verwijderen.

 • 4

  Regelmatig maaien houdt je gras mooi en gezond.

 • 5

  Tuingereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt.

Tuinieren is populair

Tuinieren is een populaire hobby. Nederlanders besteden gemiddeld een paar uur per week aan tuinieren en planten verzorgen. Tuiniers worden enthousiast van bloeiende planten, beestjes die de grond omwoelen en bijen die nectar komen eten uit hun bloemen. Luizen en slakken zijn minder welkom, maar onvermijdelijk ook onderdeel van de natuur in een tuin.

Natuurlijk evenwicht

Natuurlijk tuinieren bewaart het evenwicht tussen al dat tuinleven, zo veel mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen. Door planten op de juiste plaats in je tuin te zetten worden ze minder snel ziek. Onkruid kun je met allerlei soorten slim gereedschap te lijf. En met je eigen compost maak je de bodem luchtig en vruchtbaar.

Chemische bestrijding: is het nodig?

Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is daarom voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding.

Chemische bestrijding: kies alleen middelen met toelating

Kies je toch voor chemische bestrijdingsmiddelen, vermijd dan in ieder geval middelen waar geen ingrediënten op staan. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer (dat ziet eruit als een van deze voorbeelden: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890) van het Ctgb (College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Toegelaten bestrijdingsmiddelen hebben een bewezen werking en belasten bij correct gebruik (volg altijd stipt de gebruiksaanwijzing!) het milieu in beperkte mate. Bij verkeerd gebruik kunnen chemische bestrijdingsmiddelen het milieu sterk schaden. Dit is ook de reden waarom je beter een toegelaten bestrijdingsmiddel kunt kiezen dan zelf met een huismiddeltje aan de gang gaan.

Geen azijn uit de keukenkast gebruiken

Sommige toegelaten middelen tegen groene aanslag op je terras of stoep bevatten een kleine concentratie azijnzuur (minder dan 6 procent). Dezelfde stof vind je ook in keuken- of schoonmaakazijn. Het is echter niet toegestaan om azijn voor binnen te gebruiken om groene aanslag buiten te lijf te gaan. Deze middelen zijn niet beoordeeld op de risico’s als je ze buiten gebruikt als bestrijdingsmiddel. Nog een reden om azijn in het keukenkastje te laten staan: op een fles keuken- of schoonmaakazijn staat niet hoe je het moet toepassen tegen groene aanslag, waardoor de kans bestaat dat er te weinig wordt gebruikt om effectief te zijn of juist zoveel dat er schade aan het milieu ontstaat. Kies dus alleen toegelaten middelen en gebruik deze zorgvuldig volgens de gebruiksvoorschriften op het etiket.

Klein chemisch afval

Lever restanten altijd in bij klein chemisch afval!

Meer informatie

Je vind nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatform OnkruidVergaat.nl. Of kijk op Delevendetuin.nl of op avvn.nl.

Terug naar boven