Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Tuinonderhoud

Met een goed onderhouden tuin vang je twee vliegen in één klap: je tuin ziet er mooi uit en je hoeft het milieu niet onnodig te belasten. Tuinonderhoud houdt de bodem gezond, vermindert het gebruik van bestrijdingsmiddelen en verlaagt het (drink)watergebruik.

Tips

 • 1

  Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. 

 • 2

  Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. 

 • 3

  Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Dat kan handmatig of met behulp van huismiddeltjes. Kijk voor tips op Onkruid verwijderen.

 • 4

  Regelmatig maaien houdt je gras mooi en gezond.

 • 5

  Tuingereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt.

Tuinieren is populair

Tuinieren is een populaire hobby. Nederlanders besteden gemiddeld een paar uur per week aan tuinieren en planten verzorgen. Tuiniers worden enthousiast van bloeiende planten, beestjes die de grond omwoelen en bijen die nectar komen eten uit hun bloemen. Luizen en slakken zijn minder welkom, maar onvermijdelijk ook onderdeel van de natuur in een tuin.

Natuurlijk evenwicht

Natuurlijk tuinieren bewaart het evenwicht tussen al dat tuinleven, zo veel mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen. Door planten op de juiste plaats in je tuin te zetten worden ze minder snel ziek. Onkruid kun je met allerlei soorten slim gereedschap te lijf. En met je eigen compost maak je de bodem luchtig en vruchtbaar.

Terug naar boven