Praktisch over duurzaam

Energieverbruik in de tuin

Tuinverlichting, vijverpompen, bladblazers... in de tuin kun je aardig wat energie besparen. De grootste energievreter is de terrasverwarming. Als je in plaats daarvan een vestje aantrekt op koele zomeravonden, spaar je zó enkele tientjes uit.

bigstock-Cute-Curly-Baby-Girl-In-Rain-B-73225939 282x212.jpg

Grasmaaiers, heggenscharen en een vijverpomp gebruiken allemaal energie. En dan zijn er nog hogedrukreinigers, gazontrimmers, inbouwspotjes... Wees zuinig op je euro’s en op het milieu door goed te bedenken welke apparatuur je echt nodig hebt. Gebruik waar mogelijk energiezuinige alternatieven, en kies voor groene stroom en zonne-energie.

Tips

 • 1

  Kies (ook) buiten voor energiezuinige ledlampen.

 • 2

  Installeer een bewegingsmelder, zodat je tuinverlichting alleen aangaat als het nodig is.

 • 3

  Een natuurlijke tuinvijver blijft ook schoon zonder vijverpomp.

 • 4

  Terrasverwarming gebruikt erg veel energie; je kunt beter een jasje of vestje aantrekken.

Energiebesparende alternatieven

Ledlampen zijn energiezuinig en dus de milieuvriendelijkste opties voor de lampen in jouw tuin. Ledlampen doen het ook goed bij lagere temperaturen. Wil je weten welke lamp geschikt is voor jouw tuin? Ga dan naar Energiezuinige lamp kiezen.

Bespaartips voor tuinverlichting

Tuinverlichting op zonnepaneeltjes is goed voor het milieu én maakt het jou extra makkelijk: je hoeft de elektriciteitskabels niet door te trekken naar de tuin. Nog een bespaartip: installeer een bewegingsmelder. Dan gaat je lamp ’s avonds en ’s nachts alleen aan als het nodig is. In dat geval heb je wel een ledlamp nodig. Spaarlampen kun je maar een beperkt aantal keren in- en uitschakelen.

Natuurlijke vijver zonder pomp

Vijverpompen draaien vaak continu, maar is dat nodig? Een natuurlijke vijver blijft met wat onderhoud ook zonder pomp schoon. Koop in elk geval een pomp met het juiste vermogen (en niet meer). Heb je een fonteintje, dan kun je energie besparen door de pomp alleen aan te zetten als je in de tuin zit of door er een timer op te zetten.

Kies voor energiezuinige apparaten

Let bij de aanschaf van elektrische apparaten op het vermogen: een groot vermogen kost meer energie. Kijk op de bespaartips welke energiezuinige apparaten je het beste kunt kopen.

Terrasverwarming

Neem je terrasverwarming, dan stook je letterlijk voor de mussen. Als je deze energieslurper 100 uur op de hoogste stand aanzet, gebruik je net zoveel stroom als 350 wasbeurten. Een behaaglijk vest of jasje ’s avonds is een stuk goedkoper en beter voor het milieu.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.