Lege batterijen en accu's inleveren

Vrouw gooit lege batterijen in Wecycle bak. Breng jouw lege batterijen naar een daarvoor bedoeld inleverpunt.

Lege batterijen weggooien

Afvalscheidingswijzer Hoe gooi je op een milieuvriendelijke manier je batterijen en accu's weg? Check het hier
Lege batterijen, accu’s en mobiele telefoons kun je inleveren in inzamelbakken bij winkels en supermarkten. Daarmee doe je het milieu een groot plezier: de meeste materialen in batterijen zijn namelijk goed te recyclen. Dat spaart veel nieuwe grondstoffen uit.

Batterijen inleveren is om een paar redenen goed voor de aarde. In batterijen zitten veel materialen die goed hergebruikt kunnen worden. Ongeveer 95% van de nikkel, kobalt en koper in batterijen kan er bijvoorbeeld weer uit teruggewonnen worden. Dat scheelt weer nieuwe grondstoffen uit landen waar de winning niet altijd goed is voor mens en milieu. Daarnaast zijn sommige stoffen in batterijen schadelijk als ze in de natuur terechtkomen of bij verbranding vrijkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor zware metalen als cadmium, kwik en lood, stoffen die vooral nog in oude batterijen zitten.

Tips batterijen inleveren

 1. 01

  Gooi batterijen niet in de vuilnisbak, maar lever ze apart in. Bij veel winkels staan inzamelbakken voor batterijen. Op legebatterijen.nl vind je snel en eenvoudig een inleverpunt bij jou in de buurt.

 2. 02

  Bewaar oude batterijen op een vaste plek en lever ze regelmatig in. Neem ze bijvoorbeeld mee als je boodschappen gaat doen.

 3. 03

  Ook knoopcellen (kleine batterijen die op een knoop lijken, bijvoorbeeld in fietslampjes of een gehoorapparaat) horen in de inzamelbak voor batterijen.

 4. 04

  Laat losse fietslampjes met lege wegwerpbatterijen niet aan je fiets hangen, maar lever de batterijen in. Anders belanden de lampjes na een tijdje met batterij en al op straat.

 5. 05

  Laat oude mobieltjes en smartphones niet in de la liggen, maar lever ze in. De materialen in deze apparaten (waaronder de batterij) kunnen goed gerecycled worden.

 6. 06

  Breng kleine apparaten met een batterij of stekker (bijvoorbeeld kapot speelgoed of een oude elektrische tandenborstel) naar een inzamelbak voor elektrische apparaten.

Hergebruik materialen in batterijen

Batterijen, accu’s en mobieltjes die je apart inlevert, gaan naar een recyclingbedrijf. Daar worden zo veel mogelijk materialen uit de batterijen gehaald. Sommige materialen (bijvoorbeeld kobalt, nikkel en koper) kunnen meteen weer in nieuwe batterijen worden gebruikt. Dat scheelt veel nieuwe grondstoffen. Een deel van de materialen vindt een andere bestemming, en een deel kan (nog) niet hergebruikt worden, maar wordt op een verantwoorde manier verwerkt. 

Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!

Batterijen zijn klein chemisch afval (kca) en horen dus niet in de vuilnisbak. Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden, gaan naar de afvalverbranding. Daar worden ze verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Ook om die reden is recyclen beter.

Winkels die batterijen verkopen, moeten lege batterijen ook weer terugnemen. Daarom vind je bij veel winkels, supermarkten en bouwmarkten een inzamelbak voor batterijen. Maak er gebruik van! Kijk op legebatterijen.nl voor inzamelbakken bij jou in de buurt.

Je mobieltje, vape (e-sigaret) of speelgoed met batterij mag samen met de oplader in de bak voor kleine elektrische apparaten. Dat is belangrijk want batterijen en accu's kunnen vlam vatten. Lever ze daarom op de juiste plek in en gooi ze niet op een andere manier weg. De inleverpunten voor kleine elektrische apparaten vind je bij veel winkels en supermarkten in de buurt. 

Vind inzamelpunt

Apparaten inleveren Bakken voor kleine elektrische apparaten staan bij veel winkels en supermarkten. Kijk op de kaart

Meer tips

Op batterijen en accu's lees je hoe je batterijen slim kunt gebruiken, met onder meer tips voor opladen. Op tips voor je smartphone lees je hoe je zo lang mogelijk met je mobieltje kunt doen.