Consumentenonderzoek Single-use plastic regelgeving

Mensen zitten met meeneembeker en fles. Eigen beker meenemen voorkomt afval.
Sinds juli 2023 is het verboden om gratis bekers en bakjes die plastic bevatten te verstrekken voor directe consumptie onderweg en bij afhalen en bezorgen. Milieu Centraal heeft in maart 2024 onderzocht hoe deze wetgeving het consumentengedrag beïnvloedt en hoe Nederlanders nu omgaan met het meenemen van een eigen bakje of beker. Een online vragenlijst is uitgezet onder een representatieve doelgroep van 1009 Nederlanders uit het panel van Norstat.

Nederlanders zijn gematigd bereid om onderweg een eigen herbruikbare beker mee te nemen, zowel tijdens autoritten als treinreizen (beide met iets meer dan 50% bereidheid). Ze zijn het meest positief over alternatieve verpakkingen voor volledig plastic wegwerpverpakkingen, zoals karton en aluminium. Echter, karton bevat vaak een dun plasticlaagje en valt daardoor ook onder de SUP-regelgeving. Het minst enthousiast zijn ze over extra betalen voor een wegwerpplastic bakje.

Enkele inzichten uit het onderzoek:

  • Gemak en gewoontes zijn de belangrijkste belemmeringen voor het meenemen van een herbruikbare beker.

  • Het is niet gebruikelijk dat mensen een eigen herbruikbare beker onderweg meenemen. De sociale norm is klein.

  • Ongeveer 40% van de Nederlanders geeft aan dat wegwerpplastic bij het bestellen en afhalen van eten erbij hoort.

Bekijk het rapport

Download Consumentenonderzoek Single-use plastic regelgeving: inzicht in houding en gedrag ten aanzien van de nieuwe wetgeving. Rapport SUP-regelgeving (pdf)