Auto onderhoud

Goed en regelmatig onderhoud is belangrijk voor je auto: je voorkomt er onnodige reparaties mee. Daarnaast is een goed onderhouden auto minder schadelijk voor het milieu.

Je auto verbruikt minder brandstof en verspreidt minder uitlaatgassen (die bovendien minder schadelijk zijn), als je jouw auto goed onderhoudt. Verder gaat een goed onderhouden auto langer mee, wat weer grondstoffen en energie scheelt voor een nieuwe. Als je reparaties laat uitvoeren met gerecyclede onderdelen, scheelt dat ook nog afval.

Tips auto onderhouden

 1. 01

  Pomp je banden elke 2 maanden op. Dat is veiliger en scheelt brandstof. Op Hou je banden op spanning check je eenvoudig hoeveel lucht jouw banden nodig hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je 0,3 bar bij de adviesspanning moet optellen als je al 5 km of 15 minuten hebt gereden?

 2. 02

  Voer de onderhoudsbeurten die de fabrikant voorschrijft netjes uit: beter voor de auto én voor het milieu.

 3. 03

  Laat reparaties uitvoeren met gebruikte onderdelen. Dat scheelt geld en afval.

 4. 04

  Kies bij lakreparaties bij voorkeur voor lak op waterbasis, die is minder schadelijk.

 5. 05

  Het is voor het milieu beter om je auto in een wasstraat schoon te maken, dan op straat.

Onderhoudsbeurt en milieu

Goed onderhoud en een goede afstelling van de motor zorgen voor minder milieuvervuiling. Laat dus op tijd de onderhoudsbeurten uitvoeren die de fabrikant voorschrijft na een bepaald aantal kilometers, of een bepaalde tijd. Dit is beter voor het milieu en de levensduur van de auto.

Verder voorkomt tijdig onderhoud een hoger brandstofverbruik en vermindert onderhoud de kans op dure reparaties.

Autobanden oppompen

Met goed opgepompte banden rijd je veiliger, zuiniger én goedkoper. Harde banden hebben beter grip op de weg, wat zorgt voor een kortere remweg. En het kost minder brandstof om ze te laten rollen. Alle autobanden lopen langzaam leeg, zelfs als je auto stilstaat of als je weinig rijdt. Daarom is het goed om elke 2 maanden wat lucht in je banden te blazen. Check Hou je autobanden op spanning en vind de juiste spanning voor jouw banden.

Banden kopen

Ga je nieuwe autobanden aanschaffen? Overweeg dan banden met een lage rolweerstand (die rollen makkelijker waardoor brandstofverbruik lager is). Het bandenlabel, dat vanaf november 2012 op alle nieuwe banden te vinden is, laat zien hoe veilig, zuinig en stil de band is. Lees meer hierover onder Autobanden kiezen.

Elke 2 maanden banden oppompen

Pomp je autobanden elke 2 maanden op: dat is veiliger, schoner en zuiniger. Lees meer

Autoreparatie

Elke garage heeft gebruikte onderdelen in huis, afkomstig van afgedankte auto's. Als je deze laat gebruiken voor een reparatie, kan de rekening lager uitpakken en verminder je afval. De kwaliteit van gebruikte onderdelen is hetzelfde als die van nieuwe; je krijgt er vaak ook garantie op. Vraag er dus naar als je een reparatie laat uitvoeren.

Autolak

Soms heeft een onderdeel van de auto een nieuwe laklaag nodig, bijvoorbeeld om een beschadiging te herstellen. Bij verfspuiten komen zogeheten vluchtige organische stoffen (VOS) vrij, die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Vraag daarom naar lak op waterbasis; veel garages gebruiken die. Lak op waterbasis is net zo sterk, en minder schadelijk voor het milieu.

Auto wassen

Het is beter voor het milieu om je auto te laten wassen in een wasstraat dan zelf op straat je auto te wassen. Zo voorkom je dat zeepresten en andere schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terecht komen. Dit is extra belangrijk in nieuwere wijken waar het water rechtstreeks de sloot instroomt. In verschillende gemeenten is op straat wassen daarom ook expliciet verboden.

Ruitenwisservloeistof

De vloeistof voor autoruitenwissers levert een grote bijdrage aan het vrijkomen van oplosmiddelen (vluchtige organische stoffen) in de lucht. Dat is niet helemaal te vermijden: voor de werking is oplosmiddel nodig. Om te voorkomen dat de vloeistof vastvriest aan de voorruit is in de winter zelfs een hoge concentratie nodig (veertig tot negentig procent). Maar in de zomer is vijf procent voldoende. Daarom is er autoruitenvloeistof met een lagere concentratie te koop; die voorkomt het onnodig vrijkomen van oplosmiddelen.

Meer informatie

 • Erkende garages zijn aangesloten bij branche-vereniging BOVAG.
 • Via KZD vind je bedrijven met een KZD-certificaat (Kwaliteits Zorg Demontage). Er zijn kzd-certificaten met één, twee of drie sterren.
 • Repareer je de auto zelf? Let dan bij het zoeken van gebruikte onderdelen op het KZD-certificaat.