Autobanden kiezen

Houd je banden op spanning

Autobanden gaan langer mee als je ze elke 2 maanden oppompt. En het is ook veiliger. Check de tips voor gevulde banden. Lees meer
Naast de motor en je rijstijl beïnvloeden je autobanden ook het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van jouw auto. Met goede banden op de juiste spanning rijd je veiliger, zuiniger en stiller. Bovendien gaan je banden langer mee.

Tips voor autobanden

  1. 01

    Houd je autobanden op spanning: pomp ze elke 2 maanden op. Met deze 4 stappen vind je makkelijk de juiste spanning voor jouw banden.

  2. 02

    Heb je nieuwe banden nodig? Let op het Europese bandenlabel en kies een band met een goede score voor brandstofgebruik, grip en geluid. 

  3. 03

    Vervang banden van 10 jaar of ouder en laat banden van 6 jaar of ouder jaarlijks controleren.

  4. 04

    Vervang winterbanden op tijd voor zomerbanden. Te lang doorrijden met winterbanden kost onnodig veel brandstof en je banden slijten sneller.

Pomp je banden regelmatig op

Te zachte banden verhogen de rolweerstand, waardoor je meer brandstof verbruikt. Door met de juiste bandenspanning te rijden, verlaag je de CO2-uitstoot van je auto.

Juiste bandenspanning?

Alle autobanden lopen langzaam leeg, of je nou veel of weinig rijdt. Daarom moet je er elke 2 maanden weer wat lucht bijdoen. Ga naar Hou je autobanden op spanning en check in een paar stappen wat de juiste spanning voor jouw banden is.

Kies voor een zuinige band

Alle autobanden voldoen aan Europese normen. Toch zijn sommige banden zuiniger, stiller en veiliger dan andere. Sinds 2012 heeft elke nieuwe band een label dat toont hoe de band op deze drie aspecten scoort. Een zuinige band heeft een extra lage rolweerstand. Hiermee bespaar je op brandstofkosten en ontlast je het milieu. Vergeet ook niet om je banden op spanning te houden.

Let op het bandenlabel

Op alle nieuwe banden voor personenauto's en bestelwagens vind je het Europese bandenlabel. Zo kies je makkelijker voor de juiste band. Het label toont in één oogopslag hoe de band presteert. De score bij het tanksymbool gaat overhet brandstofverbruik, waarbij A het zuinigst en meest milieuvriendelijk is. Bij het regensymbool staat de remafstand bij een noodstop met nat weer. A is een band met de kortste remweg. Hoe lager het aantal decibel (dB) op het label, hoe stiller je rijdt. Bekijk ook de uitleg van de ANWB over het bandenlabel.

Autobandenlabel.

Gebruik van zomer- en winterbanden

Vergeleken met zomerbanden hebben winterbanden een betere grip op een besneeuwd of zeer nat wegdek. De ANWB adviseert daarom om van november tot april winterbanden te gebruiken. Winterbanden hebben wel een hogere rolweerstand en verbruiken dus iets meer brandstof. Denk eraan om je winterbanden op tijd te verwisselen voor zomerbanden. Anders verbruik je onnodig brandstof.

Overweeg een extra set wielen

Als je winterbanden gebruikt, moet je de banden twee keer per jaar laten wisselen. Zo'n wisseling kan schade opleveren aan de band, waardoor deze sneller zacht wordt. Voorkom dit met een tweede set wielen. Dan wissel je het hele wiel. Dat bespaart ook tijd en montagekosten, omdat je de wielen zelf kan verwisselen.

Seizoensbanden?

Naast zomer- en winterbanden zijn er ook vierseizoenenbanden. Die voldoen wel aan specifieke eisen, maar scoren bij typische winter- of zomeromstandigheden minder goed.

Vervang je banden op tijd

Nieuwe banden zijn over het algemeen beter van kwaliteit dan versleten of oude banden. Het is daarom het verstandigst om banden van 10 jaar oud of ouder te vervangen. Laat banden die ouder zijn dan 6 jaar ieder jaar keuren door een bandenspecialist. Je vindt de week en het jaar waarin de band zijn gemaakt als viercijferige code op de zijkant van de band.

Bandenprofiel

Wettelijk moeten de banden van een personenauto minimaal 1,6 mm profiel hebben. De bandenbranche houdt uit oogpunt van veiligheid vaak 3 mm profieldiepte aan als norm. En voor winterbanden zelfs 4 mm.

Geen overbodige bagage

Meer gewicht op je banden betekent meer rolweerstand en brandstofverbruik. Haal daarom overbodige zware spullen uit de auto voordat je vertrekt. Dat bespaart niet alleen brandstof, maar vermindert ook de slijtage van je banden.

Optimaal uitlijnen en balanceren

Laat je auto goed uitlijnen en de banden goed balanceren. Dan slijten je banden minder snel, heb je een betere wegligging en verbruik je minder brandstof. Je kan dit het beste laten doen als je nieuwe banden plaatst. Het is soms ook nodig als je tegen een stoeprand, grote steen of over een gat in de weg bent gereden.

Oude autobanden: apart inleveren

Bij aanschaf van nieuwe banden kan je de oude gratis inleveren bij de verkoper. Je betaalt namelijk een paar euro verwijderingsbijdrage per nieuwe band. Met dat geld worden de banden afgevoerd als afval of hergebruikt. Je kan met oude banden ook terecht bij het gemeentelijk afvalstation: je mag meestal tot maximaal 5 banden gratis inleveren.

Meer informatie

  • Meer tips om brandstof te besparen, en staan op Zuinig rijden.
  • De ANWB test jaarlijks zomer- en winterbanden. Kijk voor de resultaten op bandentests.