Autobanden kiezen

Hou je banden op spanning

Autobanden gaan langer mee als je ze elke 2 maanden oppompt. En het is ook veiliger. Check de tips voor gevulde banden. Lees meer
Behalve de motor en je rijstijl, hebben ook de autobanden invloed op het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van jouw auto. Met goede banden op de juiste bandenspanning rij je veiliger, zuiniger en stiller. Ook gaan je banden langer mee.

Tips voor autobanden

 1. 01

  Hou je autobanden op spanning: pomp ze elke 2 maanden op. Met deze 4 stappen vind je makkelijk de juiste spanning voor jouw banden.

 2. 02

  Heb je nieuwe banden nodig? Let op het Europese bandenlabel en ga een band met een goede score voor brandstofgebruik, grip en geluid. A is het beste en minder dB stiller.

 3. 03

  Vervang banden van 10 jaar of ouder en laat banden van 6 jaar of ouder jaarlijks controleren.

 4. 04

  Vervang winterbanden op tijd door zomerbanden. Te lang doorrijden met winterbanden kost onnodig veel brandstof en je banden slijten sneller.

Gebruik zomer- en winterbanden

Winterbanden hebben beter grip op een besneeuwd of zeer nat wegdek, dan zomerbanden. De ANWB adviseert daarom van november tot april winterbanden te gebruiken. Winterbanden hebben wel een hogere rolweerstand en verbruiken dus iets meer brandstof. Denk er wel aan om je winterbanden op tijd te verwisselen voor zomerbanden. Anders verbruik je onnodig brandstof.

Overweeg een extra set wielen

Als je winterbanden gebruikt, moet je de banden twee keer per jaar laten wisselen. Zo'n wisseling kan schade opleveren aan de band, waardoor die sneller zacht wordt. Het wisselen van een heel wiel voorkomt dat. Een tweede set wielen kan dus uitkomst bieden. Dat bespaart ook tijd en montagekosten, omdat je wielen zelf kunt verwisselen.

Seizoensbanden?

Naast zomer- en winterbanden zijn er ook vierseizoenenbanden. Die voldoen wel aan specifieke eisen, maar scoren bij typische winter- of zomeromstandigheden minder goed dan de winter- en zomerbanden.

Kies voor een zuinige band

Alle autobanden voldoen aan Europese normen. Toch zijn sommige banden zuiniger, stiller en/of veiliger dan andere. Sinds 2012 is op elke nieuwe band een label te vinden zijn dat laat zien hoe de band op deze aspecten scoort. Een zuinige band heeft een extra lage rolweerstand. Hiermee kun je jaarlijks gemiddeld 3 procent besparen op brandstof. Dat levert dus milieuvoordeel op en scheelt kosten. Als alle autobezitters in Nederland gewone banden inruilen voor een van de zuinigste, dan vermindert de CO2-uitstoot met zo'n 400 miljoen kilo CO2 per jaar. Vergeet echter niet om je banden op spanning te houden.

Let op het bandenlabel

Met het Europese bandenlabel - dat op alle nieuwe banden voor personenauto's en bestelwagens zit - kies je makkelijker voor de juiste band. Het label laat in één oogopslag zien hoe de band presteert. De score bij het tanksymbool gaat over het brandstofverbruik, waarbij A het zuinigste en dus de milieuvriendelijkste keuze. Het regensymbool gaat over de remafstand bij een noodstop met nat weer. A is de band met de kortste remweg. Hoe minder decibel (dB) op het label staat des te stiller je rijdt. Bekijk ook de uitleg van de ANWB over het bandenlabel.

Autobandenlabel.

Pomp je banden regelmatig op

Als je rijdt op te zachte banden, verbruik je meer brandstof doordat de rolweerstand dan toeneemt. Dat maakt echt uit: als iedereen in Nederland voortaan met de juiste bandenspanning zou rijden, zou de CO2-uitstoot met wel 300 miljoen kilo per jaar omlaaggaan. En er zijn dan 135.000 minder banden nodig, omdat banden minder snel slijten als ze goed opgepompt zijn.

Juiste bandenspanning?

Alle autobanden lopen langzaam leeg, of je nou veel of weinig rijdt. Daarom moet je er elke 2 maanden weer wat lucht bijdoen. Ga naar Hou je autobanden op spanning en check in een paar stappen wat de juiste spanning voor jouw banden is.

Geen overbodige bagage

Hoe meer gewicht er op banden rust des te hoger de rolweerstand en brandstofverbruik. Haal daarom overbodige spullen uit de auto als je op pad gaat. Dat scheelt niet alleen brandstof, maar ook slijtage van je banden.

Optimaal uitlijnen en balanceren

Laat je auto goed uitlijnen en de banden goed balanceren: dan slijten je banden minder snel, heb je een betere wegligging en verbruik je minder brandstof. Je kunt dit het beste laten doen als je nieuwe banden plaatst. Het is soms ook nodig als je tegen een stoeprand, grote steen of over een gat in de weg bent gereden.

Vervang je banden op tijd

Nieuwe banden zijn beter van kwaliteit dan versleten of oude banden. Milieu Centraal raadt daarom aan om banden van 10 jaar oud of ouder te vervangen. Laat banden die ouder zijn dan 6 jaar ieder jaar keuren door een bandenspecialist. Je vindt de week en het jaar waarin de band zijn gemaakt als viercijferige code op de zijkant van de band.

Bandenprofiel

Wettelijk moeten de banden van een personenauto minimaal 1,6 mm profiel hebben. De bandenbranche houdt uit oogpunt van veiligheid vaak 3 mm profieldiepte aan als norm. En voor winterbanden zelfs 4 mm.

Oude autobanden: apart inleveren

Bij aanschaf van nieuwe banden kun je de oude gratis inleveren bij de verkoper. Je betaalt namelijk een paar euro verwijderingsbijdrage per nieuwe band, en met dat geld worden de banden afgevoerd als afval of of hergebruikt. Je kunt met oude banden ook terecht bij het gemeentelijk afvalstation: je mag vijf banden gratis inleveren.

Meer informatie

 • Meer tips om brandstof te besparen, en staan op Zuinig rijden.
 • De ANWB test jaarlijks zomer- en winterbanden. Kijk voor de resultaten op bandentests.