Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Auto onderhoud

Goed en regelmatig onderhoud is belangrijk voor je auto: je voorkomt er onnodige reparaties mee. Daarnaast is een goed onderhouden auto minder schadelijk voor het milieu.

auto onderhoud 282x212.jpg

Je auto verbruikt minder brandstof en verspreidt minder uitlaatgassen (die bovendien minder schadelijk zijn), als je jouw auto goed onderhoudt. Verder gaat een goed onderhouden auto langer mee, wat weer grondstoffen en energie scheelt voor een nieuwe. Als je reparaties laat uitvoeren met gerecyclede onderdelen, scheelt dat ook nog afval.

Tips auto onderhouden

 • 1

  Hou de banden goed op spanning. Dat is veiliger en scheelt brandstof!

 • 2

  Voer de onderhoudsbeurten die de fabrikant voorschrijft netjes uit: beter voor de auto én voor het milieu.

 • 3

  Laat reparaties uitvoeren met gebruikte onderdelen. Dat scheelt geld en afval.

 • 4

  Kies bij lakreparaties bij voorkeur voor lak op waterbasis, die is minder schadelijk.

 • 5

  Het is voor het milieu beter om je auto in een wasstraat schoon te maken, dan op straat.

Onderhoudsbeurt en milieu

Goed onderhoud en een goede afstelling van de motor zorgen voor minder milieuvervuiling. Laat dus op tijd de onderhoudsbeurten uitvoeren die de fabrikant voorschrijft na een bepaald aantal kilometers, of een bepaalde tijd. Dit is beter voor het milieu en de levensduur van de auto.

Verder voorkomt tijdig onderhoud een hoger brandstofverbruik en vermindert onderhoud de kans op dure reparaties.

Autobanden

bandenspanning 282x212.jpg

Het kost meer moeite om een zachte band te laten rollen, dan een harde band. Anders gezegd: een zachte band heeft een hogere rolweerstand. Daardoor verhogen zachte banden het brandstofverbruik. Daarnaast zijn te zachte banden onveiliger: een auto met zachte banden heeft minder grip op de weg en een langere remweg.

Ook te harde banden zijn niet goed. Deze staan als het ware bol, waardoor ze minder contact maken met de weg en de grip op de weg minder is.

Bandenspanning controleren

Je voorkomt dit alles door maandelijks de bandenspanning te controleren. Doe dit als de banden nog koud zijn, of als je er minder dan 3 kilometer mee hebt gereden.

Banden kopen

Ga je nieuwe autobanden aanschaffen? Overweeg dan banden met een lage rolweerstand (die rollen makkelijker waardoor brandstofverbruik lager is). Het bandenlabel, dat vanaf november 2012 op alle nieuwe banden te vinden is, laat zien hoe veilig, zuinig en stil de band is. Lees meer hierover onder Autobanden kiezen.

Autoreparatie

Elke garage heeft gebruikte onderdelen in huis, afkomstig van afgedankte auto's. Als je deze laat gebruiken voor een reparatie, kan de rekening lager uitpakken en verminder je afval. De kwaliteit van gebruikte onderdelen is hetzelfde als die van nieuwe; je krijgt er vaak ook garantie op. Vraag er dus naar als je een reparatie laat uitvoeren.

Autolakken

Soms heeft een onderdeel van de auto een nieuwe laklaag nodig, bijvoorbeeld om een beschadiging te herstellen. Bij verfspuiten komen zogeheten vluchtige organische stoffen (VOS) vrij, die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Vraag daarom naar lak op waterbasis; veel garages gebruiken die. Lak op waterbasis is net zo sterk, en minder schadelijk voor het milieu.

Auto wassen

Het is beter voor het milieu om je auto te laten wassen in een wasstraat dan zelf op straat je auto te wassen. Zo voorkom je dat zeepresten en andere schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terecht komen. Dit is extra belangrijk in nieuwere wijken waar het water rechtstreeks de sloot instroomt. In verschillende gemeenten is op straat wassen daarom ook expliciet verboden.

milieukeur_2010.png (1)

Als je toch zelf aan de slag gaat, denk dan bij aankoop van autoshampoo en -reinigers aan het Milieukeur. Voor producten met Milieukeur gelden eisen: zo mogen bepaalde milieuschadelijke stoffen er niet of beperkt in zitten. Lees meer op Keurmerkenwijzer

De vloeistof voor autoruitenwissers levert een grote bijdrage aan het vrijkomen van oplosmiddelen (vluchtige organische stoffen) in de lucht. Dat is niet helemaal te vermijden: voor de werking is oplosmiddel nodig. Om te voorkomen dat de vloeistof vastvriest aan de voorruit is in de winter zelfs een hoge concentratie nodig (veertig tot negentig procent). Maar in de zomer is vijf procent voldoende. Daarom is er autoruitenvloeistof met een lagere concentratie te koop; die voorkomt het onnodig vrijkomen van oplosmiddelen.

Meer informatie

 • Erkende garages zijn aangesloten bij FOCWA. Je vindt er ook bedrijven die zijn aangesloten bij Eurogarant - die voldoen aan extra eisen, en geven ook garantie op gebruikte onderdelen.
 • Via KZD vind je bedrijven met een KZD-certificaat (Kwaliteits Zorg Demontage). Er zijn kzd-certificaten met één, twee of drie sterren.
 • Repareer je de auto zelf? Let dan bij het zoeken van gebruikte onderdelen op het KZD-certificaat. 
Terug naar boven