Reis per trein door West-Europa

Grazende koeien, kronkelende rivieren en groene heuvels, ontelbare kastelen en pittoreske bergdorpjes: dat zijn zomaar een paar uitzichten die je voorbij ziet glijden als je per trein door Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk reist. Dichtbij huis valt er nog een wereld te ontdekken. En dat gaat goed per trein, want zelfs het kleinste gehucht heeft hier zijn eigen halte.

Vanuit Nederland kun je veel Europese bestemmingen met de trein bereiken. Hoe reis je verder vanuit België, Luxemburg of Frankrijk? Je vindt tips voor het plannen van je reis, met onder andere een voorbeeld stappenplan, en inspiratie voor de mooiste treinreizen in West-Europa.

De 5 mooiste treinreizen van West-Europa

Tijdens een rit met de Train des Pignes reis je van kust naar Alpentop in zo'n 3 uur tijd.
 1. Le Train Bleu was de legendarische luxetrein die bijna een eeuw lang reed van Calais naar de Côte d’Azur en diende als decor voor een thriller van Agatha Christie. Sinds mei 2021 rijdt hij weer, nu als Intercité de nuit van Parijs naar Nice.
 2. De intercity Luik-Luxemburg rijdt door de fraaiste streek van de Ardennen – vooral tussen Aywaille en Trois-Ponts kijk je je ogen uit. Stap uit in Vielsalm, waar in de schilderachtige Salmvallei drieëntwintig Ardennendorpjes te verkennen vallen.
 3. Van de minikini’s aan de Côte d’Azur dwars door de Franse Alpen naar een kuuroord bovenop een Franse alpentop: de Train des Pignes boemelt in ruim drie uur van Nice naar Digne-les-Bains.
 4. Het Miljoenenlijntje heet zo omdat de aanleg door het Limburgse heuvelland een miljoen gulden per kilometer kostte. Tegenwoordig wordt de panoramische spoorlijn bereden door de Zuid-Limburgse Stoomtrein-Maatschappij.
 5. Al een eeuw lang vertrekt de Night Riviera van de Great Western Railway om middernacht van station Paddington in Londen om ’s ochtends aan te komen in Penzance, 400 kilometer verderop in het schilderachtige Cornwall.

Reizen vanuit Nederland

Nederland heeft een relatief bescheiden, maar druk spoorwegnet. Het is een goed vertrekpunt voor je internationale treinreis, want hiervandaan kun je alle kanten op: via Duitsland naar het oosten, via Wenen naar Centraal Europa, via Basel naar Italië, door de Kanaaltunnel naar Groot-Brittannië en Ierland, en via Parijs naar het zuiden. Voor internationale treinen moet in de regel een zitplaats worden gereserveerd. Voor hogesnelheids- en slaaptreinen zijn tickets goedkoper als je ruim van tevoren boekt.

Handig om te weten

De meeste internationale treinreizen vanuit Nederland kun je plannen via NS International. Je kunt daar ook meteen tickets kopen. Dat kan via de website, maar ook via de app.

Nederland uit: internationale treinen

Tip! Vind je bij NS International alleen nog erg dure tickets? Probeer dan eens een andere reisdatum of een ander tijdstip.

Boekingsvoorbeeld: van Utrecht naar Bordeaux

Stel, je wilt met z’n tweeën een weekendje naar Bordeaux met de trein. Hoe pak je dat aan?

 1. 01

  Ga naar de website van NS International en/of download de app van NS International op je smartphone. Log in met je NS-account door op ‘Inloggen’ te klikken of maak een account aan door op ‘Registreren’ te klikken.

 2. 02

  Vul het vertrekstation (in dit voorbeeld Utrecht Centraal) en de bestemming (in dit voorbeeld Bordeaux St Jean) in. Selecteer de datum en het dagdeel of tijdstip waarop je wilt vertrekken.

 3. 03

  Stel je treinreis samen: selecter je gewenste verbinding, tickets, reisklasse en zitplaatsen in het overzicht In het overzicht van alle reisroutes met tijden, overstappen en prijzen.

  Kies op dezelfde manier de terugreis en klik op ‘Controleer de reis’.

 4. 04

  Controleer de gegevens. Klopt alles en wil je boeken? Klik dan op ‘Nu boeken’. De tickets worden nu 15 minuten gereserveerd.

 5. 05

  Vul de gegevens van de passagiers in en klik op ‘Verder naar betalen’. Je kunt onder andere betalen met iDeal of je creditcard. Hiervoor moet je aanvinken dat je akkoord gaat met de gekozen tijden, prijzen en voorwaarden.

 6. 06

  Nadat de betaling is voltooid, ontvang je een boekingsbevestiging per e-mail. Volg de instructies in de mail en print de de tickets of laad ze op je smartphone.

 7. 07

  Nog geen hotel geboekt? Doe dat dan nu en je bent klaar voor je treinvakantie!

Reizen naar en in België

Vergroot afbeelding
Eén van de mooiste treinstation van Europa is Antwerpen Centraal.

België is een klein land met een uitgebreid spoorwegnet; hier liggen meer kilometers spoor en zijn er meer stations dan in Nederland. Zelfs het kleinste gehucht heeft hier zijn eigen station.

Tip: bekijk de Antwerpse ‘kathedraal’

 • Eén van de mooiste treinstation van Europa is Antwerpen Centraal (zie foto hierboven). Dit barokke stationsgebouw is gebouwd tussen 1899 en 1905. De Antwerpenaren noemen hun station ook wel de 'Spoorwegkathedraal', vanwege de grote hal met marmeren vloer en vergulde decoraties.

Reizen naar en in Frankrijk

Frankrijk heeft na Duitsland het grootste spoorwegnet van Europa. Er valt in Frankrijk meer dan genoeg te beleven voor vakantievierende treinreizigers. Vanuit Nederland reis je makkelijk naar Parijs, vanwaar je naar alle hoeken van Frankrijk kunt reizen.

Citytrip naar Parijs: minder CO2, meer comfort

Citytrip naar Parijs? Hoe je gaat maakt uit voor het klimaat. Met de trein bespaar je 160 kilo CO2 ten opzichte van het vliegtuig en je bent ook nog bijna anderhalf uur sneller op je bestemming.
Vergroot afbeelding
Citytrip naar Parijs: met de trein is je CO2-uitstoot 230 kilo lager dan met het vliegtuig
Tip! Kun je de ideale verbinding niet vinden? Zoek dan ook eens via andere aanbieders, zoals NMBS, Eurostar, SNCF of OuiGo.

Reizen naar en in Luxemburg

Het piepkleine groothertogdom heeft een grandioze primeur: Luxemburg is het eerste land ter wereld met gratis openbaar vervoer, in het hele land en voor iedereen. Tickets zijn niet nodig. Alleen voor reizen in de eerste klas wordt nog een bescheiden toeslag gerekend.

Voor internationale treinen, zoals de Intercity uit het Belgische Luik, de stoptrein uit het Duitse Trier of de TGV uit Parijs betaal je tot aan de Luxemburgse grens. Alleen voor de TGV is een zitplaatsreservering verplicht.