Reis per trein door Zuid-Europa

Port proeven in Porto, de vogels horen fluiten in het groene noorden van Spanje en de geur van de Italiaanse Bloemenrivièra: al je zintuigen worden aangesproken als je per trein door Zuid-Europa reist. Hier lees je hoe je in en door Italië, Spanje en Portugal treint, hoe je tickets boekt en waar je zeker heen moet.

Vanuit Nederland kun je veel Europese bestemmingen met de trein bereiken. Hoe reis je naar en door Italië, Spanje en Portugal? Je vindt tips voor het plannen van je reis en inspiratie voor de mooiste treinreizen in Zuid-Europa.

De 5 mooiste treinreizen van Zuid-Europa

Reis je over de Linha do Douro dan is niet alleen de route de moeite waard, maar ook de antieke treinstations.
  1. Over de Linha do Douro slingert een boemeltje door de riviervallei van de Douro. De route gaat van Porto via Pinhão naar Pocinho. Onderweg kom je langs glooiende portwijngaarden en antieke stations met handbeschilderde tegeltjes die de druivenpluk verbeelden.
  2. De Intercity notte Milano-Palermo doorkruist in 20 uur Italië van noord tot zuid. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, wordt de trein vanaf de punt van de laars in zijn geheel op een veerboot gereden en naar Sicilië overgevaren. Dit is de laatste treinferry van Europa.
  3. Van de Pyreneeën naar Galicië kronkelt een 800 kilometer lang smalspoor – met keus uit 250 uitstapstationnetjes is het de leukste manier om het groene noorden van Spanje te ontdekken. Trek voor de reis van Hendaye via San Sebastian, Bilbao en Santander naar El Ferrol gerust een week of twee uit.
  4. De geur van de Italiaanse bloemenrivièra waait door de open raampjes naar binnen als je vanaf de Côte d’Azur bij de Italiaanse grens in de trein blijft zitten. Terwijl Cannes, Nice en Monaco zwart zien van de toeristen, heb je Ventimiglia, San Remo en Savona zomaar voor jezelf.
  5. Al anderhalve eeuw tuft de Tren de Sollér van mahoniehout en koper van Palma naar Sollér. Dwars door Mallorca’s meest indrukwekkende gebergte met hoge pieken en diepe dalen vol citrusgaarden, olijfterrassen en lodderige dorpen.

Reizen naar en in Italië

De Trevi-fontein in Rome, de kunstschatten van Florence, slenteren door de straatjes van Napels, de geur van de Bloemenrivièra: het Italiaanse leven is zoet. Er bestaat geen betere manier om Italië ontdekken dan via de bijna 17.000 kilometer spoorlijn.

Treinhub Een treinvakantie in Italië? Vanuit Milaan kun je overal komen, van Rome en Venetië tot Palermo op Sicilië

Reizen naar en in Spanje

Pintxos eten in Baskenland, bier uit een klein glaasje in Madrid, sinaasappels plukken in Sevilla en aardbeien met slagroom verorberen in koninklijk Aranjuez: in het reusachtige luilekkerland Spanje zijn de mogelijkheden eindeloos. Dankzij ruim 15.000 kilometer spoorlijn en een breed scala aan treinen, van supersnelle tot panoramische boemeltjes, valt het land perfect per trein te ontdekken.

Tip Met een beetje planning of een Interrailpas ben je in Spanje goedkoper uit dan met de RENFE Train pass

Treinsoorten in Spanje

Er zijn in Spanje zoveel treinsoorten en verschillende merken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Tip: beroemde Spaanse cruisetreinen

Hij wordt ook wel de Spaanse Orient Express genoemd: de Tren Al Andalus rijdt met super-de-luxe lounge-, restaurant- en slaapwagons van een eeuw oud in een week tijd langs alle hoogtepunten van Zuid-Spanje: Sevilla, Cordoba, Granada, Ronda en Cadiz. Hier is je Interrailpas of Básico-ticket niet geldig; een treinkaartje voor een suite met tweepersoonsbed en badkamer kost zo’n 10.000 euro voor twee.

Maar er zijn meer Spaanse luxetreinen:

Met deze pas heb je dus geen reisdagen, zoals bij Interrail, het is een rittenkaart. Geldig op alle treinen van RENFE, ook AVE, en reserveringskosten zijn inbegrepen.

Reizen naar en in Portugal

Van kleine stationnetjes met handbeschilderde tegels, via zalige steden als Porto en Lissabon tot de rode rotskust van de Algarve: Portugal is misschien klein, maar heeft genoeg te bieden voor een wekenlange vakantie per trein.