Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Elektrische fiets

Altijd wind mee! De elektrische fiets maakt fietsen comfortabeler. Bovendien is de fiets een milieuvriendelijk en handig alternatief voor autoritten naar de supermarkt, de sportschool of het kantoor.

Met een elektrische fiets overbrug je makkelijker lange afstanden. De kilometers die je met de elektrische fiets aflegt, zijn vijftig keer minder milieubelastend dan die met de auto. De elektrische fiets is bovendien goedkoop in gebruik. 

Tips

 • 1

  Vraag de verkoper van de elektrische fiets hoe ver je met een accu kunt fietsen. Houd er wel rekening mee dat de echte afstand afhangt van omstandigheden zoals wind en helling.

 • 2

  Begin met fietsen in een lage versnelling en schakel pas als je op snelheid bent door naar een hogere versnelling. Je kunt dan langer fietsen zonder tussentijds op te laden.

 • 3

  Laad de accu van de fiets op bij kamertemperatuur en laad de accu telkens helemaal vol. Laden duurt twee tot acht uur.

 • 4

  Doe je jouw fiets weg? Lever de accu dan apart in, zodat deze gerecycled kan worden.

Milieuvoordeel van de elektrische fiets

Op een elektrische fiets trap je zelf, maar een elektrisch motortje levert daarbij extra kracht. Hoeveel kracht het motortje levert, hangt af van de kracht die je als bestuurder zet. De motor heeft een maximumsnelheid van 25 km per uur, als je niet bij trapt.

Je veroorzaakt met een elektrische tweewieler geen uitstoot op de plaats waar je rijdt. Dat is goed voor de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Wel is bij het opwekken van de elektriciteit waarmee u de accu van de fiets oplaadt CO2 vrijgekomen (in de elektriciteitscentrale). Maar een elektrische fiets veroorzaakt nog geen twee procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto.

Een elektrische fiets veroorzaakt nog geen 2% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto en is vooral voor korte afstanden een goede concurrent voor de auto. 

Goede concurrent voor auto

Uit onderzoek blijkt dat mensen makkelijker de fiets pakken als deze een motortje heeft. Bovendien leggen ze er gemiddeld langere afstanden mee af dan met een gewone fiets. De elektrische fiets is daarmee op korte afstanden (tot 10 kilometer) een goede concurrent voor de auto.

Accu gescheiden inleveren

De accu is het meest milieuvervuilende onderdeel van de elektrische fiets. Is de elektrische fiets of zijn accu oud of kapot, lever de accu dan gescheiden in, zodat deze gerecycled kan worden. Fietswinkels verzamelen de accu's en voeren die af. Je kunt de accu ook inleveren bij het gemeentelijke afvaldepot.

Kosten en besparingen van de elektrische fiets

De elektrische fiets is vergeleken met de auto goedkoop in aanschaf en gebruik. Elektrische fietsen kosten tussen 700 en 3.000 euro. Deze tweewieler is daarom voor korte ritten een milieuvriendelijk en goedkoper alternatief. Gebruik je voor korte ritten voortaan de elektrische fiets in plaats van de auto, dan bespaar je jaarlijks gemiddeld bijna 200 euro op brandstofkosten.

Doe je de auto helemaal weg en maak je alle ritjes met de elektrische fiets, dan bespaar je natuurlijk nog meer.

Nieuwe modellen rijden 100 kilometer wanneer je meetrapt, en er zijn voldoende oplaadpunten in Nederland.

Hoe ver rijdt een elektrische fiets?

De accu van de elektrische fiets heeft een bepaald vermogen en capaciteit. Met de meeste elektrische fietsen kun je veertig tot vijftig kilometer rijden op vlak land, zonder tussentijds opladen. Trap je niet mee, dan is de actieradius zo’n 20 kilometer. De allernieuwste modellen rijden zelfs al zo’n 100 kilometer wanneer je meetrapt.

Er is een uitgebreid netwerk van openbare oplaadpunten voor de elektrische fiets in Nederland (zie websites vermeld onder Meer informatie). Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zomaar stil komt te staan.

Zorg voor accu draagt bij aan fietsplezier

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische fiets. Goed gebruik van de accu verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat je langere afstanden af kunt leggen met de fiets:

 • Vooral de eerste oplaadbeurten van de accu zijn belangrijk. Na een keer of vijf opladen en weer ontladen krijgen de batterijen hun maximale kracht. Laadt de accu dus zeker tijdens de eerste laadbeurten, helemaal op.
 • Laat de accu altijd afkoelen voor je hem na een fietstocht oplaadt en laadt hem bij kamertemperatuur weer op.
 • Laat de accu steeds helemaal vol laden.
 • Begin met fietsen in een lage versnelling en schakel pas als je op snelheid bent door naar een hogere versnelling. Je kunt dan langer fietsen zonder tussentijds op te laden.

De oplaadtijd hangt af van het vermogen en het gebruik. Via een gewoon stopcontact duurt opladen tussen de drie en acht uur. Er bestaan ook snelladers. Deze laden een accu al in twee uur helemaal op, maar verbruiken ook meer stroom. Opladen met een snellader is dus iets duurder. Gebruik je de elektrische fiets een paar maanden niet? Bewaar de accu dan op een droge en koele plaats, en laadt hem eens in de twee maanden helemaal op.

Soorten accu's

Bekijk eens goed naar het type accu van jouw fiets. In de bijsluiter van de accu lees je hoe je er het beste mee om kunt gaan. Zo kunt je een Lithiumionaccu beter niet helemaal leeg rijden, een Nikkel-cadmium of Nikkel-metaalhybride accu kun je na dertig oplaadbeurten beter wél volledig ontladen. Je kunt uw rijwielspecialist laten adviseren over de voor- en nadelen van verschillende typen accu's.

De meeste accu's verliezen hun kracht en capaciteit na zo'n vijfhonderd oplaadbeurten en lopen dan steeds iets sneller leeg.

Elektrische scooter

Niet alleen de elektrische fiets is populair, ook de elektrische scooter is in opkomst. Dat is goed nieuws voor het milieu, want vooral oude brommers en scooters zijn erg vervuilend. Elektrische scooters belasten het milieu een stuk minder omdat ze geen directe uitstoot van schadelijke stoffen veroorzaken.

elektrische scooter.jpg

Een elektrische scooter kost tussen de 1.300 en 2.300 euro. Met een elektrische scooter kunt u zo’n 40 tot 80 kilometer rijden voordat de accu leeg is. Dat kost bijna 22 eurocent per kilometer. Een scooter op benzine kost ruim 25 eurocent per gereden kilometer. De elektrische scooter verbruikt wel meer energie dan de elektrische fiets, en is dus iets onzuiniger in gebruik.

Meer informatie

Terug naar boven