Praktisch over duurzaam

Verwijderingsbijdrage

Voor groot witgoed, zoals wasmachines en ovens, is de verwijderingsbijdrage in 2013 afgeschaft. Voor lampen en kleine elektrische apparaten, zoals tv's en koffiezetapparaten, is er al sinds 2011 geen verwijderingsbijdrage meer. Je kunt je oude apparaten inleveren bij de winkelier als je een nieuwe koopt.

groot witgoed verwijderingasbijdrage 282x212.jpg

Importeurs en producenten van apparaten betalen een 'recyclingbijdrage' om de recycling van een apparaat te bekostigen. Dit kun je echter niet zien op het prijskaartje in de winkel.

Tips apparaten inleveren

 • 1

  Je kunt je oude koelkast, koffiezetapparaat of wasmachine gratis inleveren bij de winkelier als je een nieuwe koopt. Ook als je het oude apparaat ergens anders hebt gekocht.

 • 2

  Kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm, bijvoorbeeld een computermuis, staafmixer of elektrische tandenborstel) kun je gratis inleveren bij grote elektronicawinkels met een vloeroppervlak van meer dan 400 vierkante meter; ook zonder dat je er een apparaat koopt.

 • 3

  Kleine elektrische apparaten kun je ook kwijt in de Wecycle-inleverbakken bij meer dan 3.500 winkels en bouwmarkten. Kijk op Wecycle.nl voor inleverplekken.

 • 4

  Alle oude elektrische apparaten kun je ook naar de milieustraat brengen.

 • 5

  Koop je een nieuw apparaat? Kies voor een energiezuinig exemplaar. Dat bespaart je jaarlijks veel energiekosten. lees meer op Apparaten en verlichting.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.