Praktisch over duurzaam

Tips voor gebruik smartphone

De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Dat is slecht voor het milieu. Daarom is het goed om lang met je mobiele telefoon te doen. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren. Dat is beter voor mens en milieu!

bigstock-Mobile-phones-background-Pile-75781594 282 x 212.jpg

Het kost veel energie, grondstoffen en CO2-uitstoot om batterijen en mobiele telefoons te maken. Er zijn zeldzame metalen voor nodig, die nogal eens uit conflictgebieden komen of uit landen met weinig milieuregels. De winning brengt daardoor vaak sociale- en milieuproblemen met zich mee. Bij smartphones zit de impact op het milieu dan ook vooral in de productie en minder in het gebruik: het opladen van je batterij kost minder dan 10 kWh per jaar. Het is daarom goed voor het milieu om zo lang mogelijk met je mobieltje te doen.

Tips om je smartphone goed te gebruiken

 • 1

  Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is, dat is slecht voor de batterij. Je kunt de batterij het beste opladen voordat hij onder de 40 procent komt

 • 2

  De huidige smartphonebatterijen kun je beter niet helemaal leeg laten lopen en dan weer tot 100 procent opladen, zoals batterijen van vroeger. Af en toe eventjes aan de oplader leggen, is voor de batterijen van nu het beste. 

 • 3

  Kies voor energiezuinige instellingen, zodat je batterij minder snel leegloopt. Verlaag bijvoorbeeld de helderheid van je scherm en zet 'Automatisch synchroniseren' uit.

 • 4

  Bij gemiddeld gebruik gaat de batterij van een smartphone 4 jaar mee. Met slim opladen kun je daar 5 jaar van maken. Ter vergelijking: als je hem niet slim oplaadt, gaat hij maar 3 jaar mee.

 • 5

  Problemen met opladen, knoppen die niet meer werken, een barst in je scherm? Een kapotte smartphone is vaak prima te repareren. Reparatie kost bij een gekwalificeerde reparateur vaak tussen de 40 en 100 euro en je telefoon kan weer een hele tijd mee.

 • 6

  Gooi je kapotte mobieltje niet in de vuilnisbak, maar lever hem in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. Kijk in de afvalscheidingswijzer waar je je mobiele telefoon kunt inleveren.

 • 7

  Hieronder vind je nog veel meer tips om lang met je telefoon te doen.

Zo gaan je batterij en smartphone langer mee

Hoe zorg je dat je batterij zo lang mogelijk meegaat en je langer kunt doen met je telefoon? Hieronder vind je nog meer concrete tips.

Kies voor energiezuinige instellingen:

 • 1

  Verlaag de helderheid van je scherm door te kiezen voor ‘Automatisch’ of stel de helderheid handmatig lager in. Daardoor kan je zo’n 10 procent langer met je batterij doen voor je weer moet opladen.

 • 2

  Kies in de instellingen van je telefoon om het scherm snel vanzelf uit te laten gaan als je de telefoon niet gebruikt. Dit scheelt heel veel: je batterij kan dan wel 50 procent langer mee voordat je hem weer op moet laden.

 • 3

  Kies voor een donkere achtergrondafbeelding in plaats van een lichte; dat kost minder energie.

 • 4

  Kies op een Android of Windows phone voor de ‘Energiezuinige stand’ (onder ‘Instellingen’).

Gebruik je telefoon slim:

 • 1

  Sluit apps af na gebruik. Anders blijven ze op de achtergrond energie gebruiken. Het uitzetten van apps kan de helft aan energiegebruik schelen. Op een iPhone zet je apps uit door twee keer op de Home-knop te drukken en de openstaande apps omhoog te schuiven. Voor Android kan je de Home-knop ingedrukt houden en de apps in één keer allemaal uitzetten of apps één voor éen uitzetten door naar links te swipen.

 • 2

  Zet ‘Automatisch Synchroniseren’, ‘Locatievoorzieningen’ en ‘Push-berichten’ uit. Veel apps (vooral email en social media) staan standaard op ‘Automatisch synchroniseren’. Ze worden dan op de achtergrond continu bijgewerkt. Door dit uit te zetten onder 'Instellingen' of handmatig de synchronisatiefrequentie te verlagen spaar je veel energie (en dus batterijduur). Zonder ‘Push-berichten’ krijg je niet onmiddellijk een melding dat je een nieuw bericht hebt, maar pas zodra je de app opent. Het scheelt ook veel als je apps niet onnodig gebruik laat maken van ‘Locatievoorzieningen’.

 • 3

  Gebruik apps zonder advertenties. Een app met advertenties kan ruim anderhalf keer zoveel energie gebruiken als een app zonder. Zo betaal je in zekere zin voor gratis apps door een kortere batterijduur.

 • 4

  Gebruik van internet via Wifi kost 10 procent minder energie dan internet via mobiele data (3G).

Wacht niet te lang met opladen:

 • 1

  Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is (0 procent). Volledige ontlading is erg slecht voor Li-ion batterijen in smartphones. Je kunt de batterij het beste alweer opladen voordat hij onder de 40 procent komt.

 • 2

  Gebruik geen snellader. Die produceert meer warmte en dat is slecht voor de batterij. Snelladers laden overigens slechts op tot rond de 80 procent, ook al geeft jouw telefoon 100 procent aan.

 • 3

  Bewaar je smartphone niet op warme plekken. Dan gaat de batterij snel achteruit.

 • 4

  Als je je smartphone langere tijd niet gebruikt, bewaar hem dan het liefst met halfvolle batterij. Hij verliest dan minder capaciteit. Een voorbeeld: als je een batterij met 40 procent lading een jaar lang bewaart op 25 graden gaat slechts 4 procent capaciteit verloren. Is je batterij 100% opgeladen, dan verlies je maar liefst 20 procent capaciteit. Die capaciteit ben je voor altijd kwijt. Anders gezegd: je batterij laadt voortaan minder goed op.

 • 5

  Je hoeft je batterij niet tot 100 procent op te laden, 85 procent is genoeg. Voor de levensduur maakt het weinig uit, maar het laatste stukje laden kost veel meer tijd. Gemiddeld kost laden tot 80 procent 2 uur en doorladen tot 100 procent nog eens 2 uur.

 • 6

  Laat de smartphone niet te lang 100 procent opgeladen aan de oplader zitten. Dat kan de capaciteit van de batterij wel aantasten.

Smartphone kapot? Laat hem repareren!

Voor smartphones geldt: repareren is beter voor het milieu dan vervangen. De productie van nieuwe smartphones kost namelijk veel meer energie dan het gebruik. Bovendien zitten er zeldzame metalen in mobiele telefoons die voor een deel niet gerecycled kunnen worden. Voor elke nieuwe telefoon zijn dus ook weer nieuwe zeldzame metalen nodig. De winning daarvan is vaak erg slecht voor het milieu én voor de arbeiders. Het is voor mens en milieu dus goed om je mobieltje te laten repareren en er zo langer mee te doen.

Tips voor reparatie smartphone

 • 1

  Veel problemen zijn goed te repareren. Bijvoorbeeld: een batterij die niet meer goed oplaadt, knoppen die niet meer reageren, of een kapotte camera. Reparatie kost meestal tussen de 40 en 100 euro. Bij heel nieuwe modellen ligt de reparatieprijs waarschijnlijk hoger.

 • 2

  Ga naar een reparateur die lid is van Uneto-VNI. Aangesloten reparateurs vind je op Uneto-VNI - Zoek een lid - Reparatie telecom.

Zo doe je een smartphone weg

Een mobieltje dat het nog doet, kan je het beste weggeven aan vrienden en familie, of verkopen bijvoorbeeld via internet.

Een kapotte smartphone kan je het beste samen met de oplader inleveren via de inzameling van elektrische apparaten (bij winkels en supermarkten). Kijk op Wecyle voor een overzicht van deze inleverpunten. Een losse smartphonebatterij mag je in de bak voor de inzameling van batterijen doen.   

Gooi je smartphone niet in de vuilnisbak

Gooi een kapotte mobiele telefoon elk geval niet in de vuilnisbak. Recyclebare grondstoffen kunnen dan niet hergebruikt worden en dat is zonde.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.