Praktisch over duurzaam

Tips voor je smartphone

De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Dat zorgt voor CO2-uitstoot, wat slecht is voor het klimaat. Daarom is het goed om lang met je mobiele telefoon te doen. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren. Dat is beter voor mens en milieu!

bigstock-Mobile-phones-background-Pile-75781594 282 x 212.jpg

In batterijen en mobiele telefoons zitten ook allerlei zeldzame metalen. Die komen vaak uit gebieden waar oorlog is, of uit landen met weinig milieuregels. Het opgraven van de metalen gaat dan vaak op een manier die slecht is voor het milieu en de arbeiders.

Bij smartphones zit de impact op het milieu dan ook vooral in de productie en minder in het gebruik: het opladen van je batterij kost minder dan 10 kWh per jaar. Het is daarom goed voor het milieu om zo lang mogelijk met je mobieltje te doen.

Tips voor je smartphone

 • 1

  Nieuwe smartphone nodig? Neem een tweedehands ('refurbished') toestel.

 • 2

  Koop liever een los toestel met sim-only dan een abonnement waarbij je elke 2 jaar een nieuw toestel mag uitzoeken.

 • 3

  Problemen met opladen, knoppen die niet meer werken, een barst in je scherm? Een kapotte smartphone is vaak prima te repareren. Lees meer over repareren.

 • 4

  Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is, dat is slecht voor de batterij. Je kunt de batterij het beste opladen voordat hij onder de 40 procent komt. Met slim opladen kun je de batterijduur met 1 tot 2 jaar verlengen. Lees meer Oplaadtips.

 • 5

  Kies voor energiezuinige instellingen, zodat je batterij minder snel leegloopt. Verlaag bijvoorbeeld de helderheid van je scherm en zet 'Automatisch synchroniseren' uit. Lees meer over zuinige instellingen voor je smartphone.

 • 6

  Gooi je kapotte mobieltje niet in de vuilnisbak, maar lever hem in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. Kijk in de afvalscheidingswijzer waar je je mobiele telefoon kunt inleveren.

Zo gaan je batterij en smartphone langer mee

Hoe zorg je dat je batterij zo lang mogelijk meegaat en je langer kunt doen met je telefoon? Hieronder vind je nog meer concrete tips.

Wacht niet te lang met opladen

 • 1

  Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is (0 procent). Volledige ontlading is erg slecht voor Li-ion batterijen in smartphones. Je kunt de batterij het beste alweer opladen voordat hij onder de 40 procent komt.

 • 2

  Gebruik geen snellader. Die produceert meer warmte en dat is slecht voor de batterij. Snelladers laden overigens slechts op tot rond de 80 procent, ook al geeft jouw telefoon 100 procent aan.

 • 3

  Bewaar je smartphone niet op een warme plek. Dan gaat de batterij snel achteruit.

 • 4

  Als je je smartphone langere tijd niet gebruikt, bewaar hem dan het liefst met halfvolle batterij. Hij verliest dan minder capaciteit. Een voorbeeld: als je een batterij met 40 procent lading een jaar lang bewaart op 25 graden gaat slechts 4 procent capaciteit verloren. Is je batterij 100% opgeladen, dan verlies je maar liefst 20 procent capaciteit. Die capaciteit ben je voor altijd kwijt. Anders gezegd: je batterij laadt voortaan minder goed op.

 • 5

  Laat de smartphone niet te lang 100 procent opgeladen aan de oplader zitten. Dat kan de capaciteit van de batterij wel aantasten.

 • 6

  Bij gemiddeld gebruik gaat de batterij van een smartphone 4 jaar mee. Met slim opladen kun je daar 5 jaar van maken. Ter vergelijking: als je hem niet slim oplaadt, gaat hij maar 3 jaar mee.

Kies voor energiezuinige instellingen

 • 1

  Verlaag de helderheid van je scherm door te kiezen voor ‘Automatisch’ of stel de helderheid handmatig lager in. Daardoor kan je zo’n 10 procent langer met je batterij doen voor je weer moet opladen.

 • 2

  Kies in de instellingen van je telefoon om het scherm snel vanzelf uit te laten gaan als je de telefoon niet gebruikt. Dit scheelt heel veel: je batterij kan dan wel 50 procent langer mee voordat je hem weer op moet laden.

 • 3

  Kies voor een donkere achtergrondafbeelding in plaats van een lichte; dat kost minder energie.

 • 4

  Kies op een Android of Windows phone voor de ‘Energiezuinige stand’ (onder ‘Instellingen’).

Smartphone kapot? Laat hem repareren!

Voor smartphones geldt: repareren is beter voor het milieu dan vervangen. De productie van nieuwe smartphones kost namelijk veel meer energie dan het gebruik. Bovendien zitten er zeldzame metalen in mobiele telefoons die voor een deel niet gerecycled kunnen worden. Voor elke nieuwe telefoon zijn dus ook weer nieuwe zeldzame metalen nodig. De winning daarvan is vaak erg slecht voor het milieu én voor de arbeiders. Het is voor mens en milieu dus goed om je mobieltje te laten repareren en er zo langer mee te doen.

Tips voor reparatie smartphone

 • 1

  Veel problemen zijn goed te repareren. Bijvoorbeeld: een batterij die niet meer goed oplaadt, knoppen die niet meer reageren, of een kapotte camera. Reparatie kost meestal tussen de 40 en 100 euro. Bij heel nieuwe modellen ligt de reparatieprijs waarschijnlijk hoger.

 • 2

  Ga naar een reparateur die lid is van Uneto-VNI. Aangesloten reparateurs vind je op Uneto-VNI - Zoek een lid - Reparatie telecom.

Weggeven, verkopen of inleveren?

Een smartphone die het nog doet, kun je het beste gebruiken tot hij op is. Doet je mobiel het nog maar vind je dat je echt toe bent aan een nieuw model? Dan kun je jouw werkende mobiel doorgeven aan familie of vrienden of aan iemand verkopen.

Een kapot mobieltje retour

Je kunt je smartphone ook kosteloos opsturen naar Closing the Loop (antwoordnummer 45577, 1040 WD Amsterdam). Zij verkopen hem in bijvoorbeeld Afrika en halen in ruil daarvoor een kapotte telefoon terug die in Europa milieuvriendelijk gerecycled wordt. Er zijn ook telefoonbedrijven die dit doen, vraag ernaar bij jouw provider.

Recycling in landen zonder goede milieuwetgeving gebeurt vaak op een manier die slecht is voor mens en milieu.

Niet meer te repareren? In de inleverbak...

Is jouw smartphone kapot en niet meer te repareren? Breng hem dan - samen met de oplader - naar een inleverbak voor kleine elektrische apparaten. Die vind je bij veel winkels en supermarkten, kijk op Wecycle.nl voor een inleverpunt bij jou in de buurt. Een losse smartphonebatterij mag in de inleverbak voor batterijen.   

... niet in de vuilnisbak!

Gooi een kapotte mobiele telefoon elk geval niet in de vuilnisbak. Waardevolle grondstoffen kunnen dan niet hergebruikt worden en dat is zonde.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.