Verwijderingsbijdrage

Jonge man doet computermuis en camera in de afvalbak voor elektrische apparaten in de supermarkt.

Oud apparaat inleveren

Afvalscheidingswijzer Wat doe je met je oude wasmachine, koelkast of elektrische tandenborstel? Check de Afvalscheidingswijzer! Vind de juiste bak
Voor groot witgoed, zoals wasmachines en ovens, is de verwijderingsbijdrage in 2013 afgeschaft. Voor lampen en kleine elektrische apparaten, zoals tv's en koffiezetapparaten, is er al sinds 2011 geen verwijderingsbijdrage meer. Je kunt je oude apparaten inleveren bij de winkelier als je een nieuwe koopt.

Importeurs en producenten van apparaten betalen een 'recyclingbijdrage' om de recycling van een apparaat te bekostigen. Dit kun je echter niet zien op het prijskaartje in de winkel.

Tips apparaten inleveren

 1. 01

  Je kunt je oude koelkast, koffiezetapparaat of wasmachine gratis inleveren bij de winkelier als je een nieuwe koopt. Ook als je het oude apparaat ergens anders hebt gekocht.

 2. 02

  Kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm, bijvoorbeeld een computermuis, staafmixer of elektrische tandenborstel) kun je gratis inleveren bij grote elektronicawinkels met een vloeroppervlak van meer dan 400 vierkante meter; ook zonder dat je er een apparaat koopt.

 3. 03

  Kleine elektrische apparaten kun je ook kwijt in de Wecycle-inleverbakken bij meer dan 3.500 winkels en bouwmarkten. Kijk op Wecycle.nl voor inleverplekken.

 4. 04

  Alle oude elektrische apparaten kun je ook naar de milieustraat brengen.

 5. 05

  Koop je een nieuw apparaat? Kies voor een energiezuinig exemplaar. Dat bespaart je jaarlijks veel energiekosten. lees meer op Apparaten en verlichting.

 6. 06

  Ook voor zonnepanelen betaal je een kleine verwijderingsbijdrage. Vanaf 1 juli 2023 is dat 80 cent per paneel. Je ziet dit bedrag steeds vaker op de factuur. Lees meer over het onderhoud en de duurzaamheid van zonnepanelen