Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Isolerende raamfolie

Isolerende raamfolie verhoogt de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas. Daardoor houd je de warmte beter binnen, verbruik je minder energie en heb je meer comfort. Isolerende raamfolie wordt ook wel isolerende glasfolie genoemd.

raamfolie 327x240.jpg

Isolerende folie is minder duur dan het vervangen van het glas. Daarmee is het een interessante optie als je het enkele of dubbele glas in je woning niet kunt of wilt vervangen door HR of HR++ glas. Bijvoorbeeld omdat je ergens maar tijdelijk woont, je een ruimte zelden gebruikt, of als je kozijnen pas over enkele jaren aan vervanging toe zijn. Ook in monumenten is het een voordelige manier om je ramen te isoleren.

Enkel glas met raamfolie heeft een isolatiewaarde die te vergelijken is met dubbel glas. Je haalt dus niet het comfort en de energiebesparing die je zou hebben met HR of HR++ glas. Maar het is ook veel goedkoper: raamfolie die je zelf aanbrengt kost slechts 2,50 euro per m2, terwijl folie die je door een vakman laat aanbrengen de helft kost van het laten plaatsen van HR of HR++ glas.

Het beter isoleren van je huis is goed voor het klimaat. Je verbruikt daardoor minder gas en stoot dus ook minder CO2-uit.

Tips energiebesparende raamfolie

 • 1

  Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie zou zelfs voor thermische breuken in het glas kunnen zorgen. Lees meer op Isolerend glas.

 • 2

  Er is folie die je direct op het glas plakt en folie die je voor het raam spant en op de kozijnen vastplakt (kozijnfolie). Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen. Voor folie die op het raam geplakt wordt, heb je een vakman nodig.

 • 3

  Isolerende raamfolie is te herkennen aan een warmtedoorlating (Ug-waarde) van maximaal 3,8 W/m2K op enkelglas en een zontoetreding (g-factor) van minimaal 0,5.

 • 4

  Pas op dat je geen zonwerende folie koopt. Daarmee houd je de zon buiten, waardoor je energieverbruik juist toeneemt. Veel zonwerende folies worden ten onrechte als 'energiebesparend' verkocht. Zonwerende folie is te herkennen aan een zontoetreding (g-factor) van maximaal 0,3.

 • 5

  Isolerende plisségordijnen voor een raam leveren ongeveer evenveel energiebesparing op als raamfolie. Een combinatie van gordijnen en folie levert natuurlijk nog meer energiebesparing op.

 • 6

  Als je meer comfort wilt en meer energie wilt besparen, is HR++ glas of triple glas een veel betere optie dan folie voor het raam.

 • 7

  In monumenten is warmtereflecterende folie aan de binnenkant van het raam een voordelig alternatief voor duur speciaal monumentenglas.

 • 8

  In de onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de kosten en baten van de verschillende folies.

Verschillende soorten raamfolie

Er zijn 2 soorten raamfolie: folie die op het glas van de ruit geplakt wordt en folie die je voor de ruit spant en met de randen vastplakt op het kozijn (kozijnfolie). Beide folies breng je aan de binnenkant van het raam aan. Raamfolie die je op de ruit plakt, heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst. Kozijnfolie werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie.

Kozijnfolie: goedkoop voor enkele winters

raamfolie tape 327x240.jpg

Kozijnfolie is de makkelijkste isolerende folie voor het venster. Je hebt dit in enkele maanden terugverdiend. Je kunt het eenvoudig zelf met dubbelzijdig plakband op het kozijn vastplakken en het plastic vervolgens met een föhn strak spannen. Het kost inclusief dubbelzijdig plakband 2,50 euro per m2 en gaat enkele winters mee. Het plastic kan kapot gaan als je het aanraakt. Pas dus op met huisdieren of kleine kinderen. Na een paar jaar zal de folie wat vies en verweerd raken en minder doorzichtig worden.

Het kozijnfolie zorgt voor een stilstaande luchtlaag, die idealiter 1,5 cm dik is. Een dikte van minder dan 1 cm is te weinig, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil. Het is belangrijk om het folie zonder luchtlekken aan te brengen. Anders kan er warme, vochtige lucht uit de huiskamer tussen raam en folie condenseren, zoals bij een slecht aangebracht voorzetraam.

Warmtereflecterende raamfolie: half zo duur als nieuwe beglazing

Warmtereflecterende folie kost je (inclusief aanbrengen) ongeveer de helft van wat je kwijt bent aan isolerend glas. Het wordt door professionals (zonweringsspecialist of aannemer) op de binnenkant van het raam aangebracht. In doe-het-zelf-zaken is het niet te koop. Het heeft een laag die voorkomt dat infrarode warmtestraling van binnen naar buiten gaat. Het is minder zichtbaar dan kozijnfolie en gaat veel langer mee. Er wordt tot 10 jaar garantie op gegeven, dat is evenveel als op isolerend glas. Erkende bedrijven staan op www.vca.nl. Je kunt zo'n bedrijf meestal om een proefstaaltje vragen en dit op het raam plakken. Je krijgt dan een indruk van de invloed die de folie heeft op de lichtinval (hoeveelheid licht en kleur).

Raamfolie: alternatief voor monumentenglas

Warmtereflecterende folie is een goed alternatief voor duur monumentenglas in monumentale panden. Voor het instandhouden van monumentale panden die geen woonhuis zijn (bijvoorbeeld een kerk of een molen), is er subsidie mogelijk. Als eigenaar van een monumentaal woonhuis kun je een lening met lagere rente krijgen. Zie www.monumenten.nl.

Welke isolerende folie kies je? Voordelen en nadelen op een rij

 • Kozijnfolie kun je makkelijk zelf aanbrengen en is goedkoper. Daar staat tegenover dat het veel minder lang meegaat dan warmtereflecterende folie die je op het glas plakt: je moet het na een paar winters vervangen.
 • Kozijnfolie isoleert beter dan warmtereflecterende folie. Het geeft meer comfort en je bespaart meer op je stookkosten.
 • Kozijnfolie is beter zichtbaar dan warmtereflecterende folie en valt dus meer op. Sommige mensen vinden dat lelijk. Raamfolie die op het glas is geplakt is nauwelijks zichtbaar.
 • Kozijnfolie kun je alleen met een droge doek schoonmaken en zal dus eerder vies worden. Folie die op het raam geplakt zit kun je net als een gewoon raam schoonmaken met een sopje, spons en trekker, maar gebruik geen schurende middelen.
 • Kozijnfolie is vrij kwetsbaar, je kunt het makkelijk beschadigen. Met kinderen en huisdieren is dat minder handig. In ruimtes die je intensief gebruikt, of bij ramen die je regelmatig open wilt zetten, is kozijnfolie dus minder geschikt.
 • Heb je dubbel glas? Dan levert alleen kozijnfolie een besparing op die opweegt tegen de kosten. De kosten van folie die je op het glas plakt, haal je er niet uit.

Zonwerende folie houdt de zon en warmte buiten en verhoogt daardoor juist het energieverbruik

Zonwerende raamfolie: verhoogt juist de stookkosten

Zonwerende raamfolies worden aan de buitenkant van het raam geplakt (binnenkant kan ook maar is minder effectief). Ze zijn bedoeld om de zonnewarmte buiten te houden. Dat kan handig zijn in een gekoeld kantoor, maar de meeste woonhuizen hebben geen airco. Daar zorgen deze folies juist voor hogere stookkosten in de winter. Er wordt namelijk minder dan 30 procent van de zonnewarmte doorgelaten (g-factor 0,3). Ook wordt 30 tot 40 procent van het zichtbare licht tegengehouden. Daardoor is het al snel onaangenaam donker in huis. In de meeste woningen zorgen deze als 'energiebesparend' verkochte folies daardoor juist voor een hoger energieverbruik.

Wil je de zon 's zomers buiten houden, dan zijn zonneschermen of screens een veel effectievere en milieuvriendelijkere optie.

Raamfolies die UV-straling tegenhouden

Er zijn ook raamfolies die specifiek 99 procent van de UV-straling tussen 300 en 400 nanometer golflengte tegenhouden. Daarmee voorkom je dat meubels, behang en stoffen verkleuren. Ze worden dan ook veel gebruikt in monumenten. Sommige van deze folies hebben een warmtereflecterende laag en kunnen daardoor voor energiebesparing in de winter zorgen.

Hoeveel bespaar je met folies, gordijnen of betere beglazing?

De onderstaande tabel geeft een indruk van de besparing die je kunt behalen met isolerend folie, gordijnen of betere beglazing.

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten per m2 Warmtedoorlating Ug (hoe lager, hoe beter, in W/m2.K) Besparing per m2 per jaar (in euro's en m3 gas)***
Enkel glas - 5,8 -
Kozijnfolie voor enkel glas € 2,50* 2,8 € 8,30 (13 m3)
Kozijnfolie voor dubbel glas € 2,50* 2,0 € 2,40 (3,9 m3)
Warmtereflecterend raamfolie op enkel glas € 75** 3,4 € 6,10 (9,8 m3)
Warmtereflecterend raamfolie op dubbel glas € 75** 2,1 € 2,10 (3,3 m3)
Isolerend gordijn voor enkel glas € 80* 2,1**** € 8,40 (13,5 m3)
Isolerend gordijn voor dubbel glas € 80* 1,5**** € 3,30 (5,3 m3)
Enkel glas vervangen door dubbel glas of voorzetraam € 150** 2,8 € 8,30 (13,4 m3)
Enkel glas vervangen door HR glas € 164** 1,8 € 10,10 (16,3 m3)
Enkel glas vervangen door HR++ glas € 164** 1,1 € 14,30 (23,1 m3)
Enkel glas vervangen door monumentenglas € 250** 3,8 € 4,80 (7,8 m3)

*Alleen materiaalkosten inclusief btw
** Materiaal- en arbeidskosten inclusief btw
***In een overdag verwarmde ruimte (gemiddelde temperatuur per etmaal 18 graden). In een matig verwarmde ruimte, zoals een zolder, is de besparing een derde lager.
****Isolerend gordijn = dubbel plisségordijn. De vermelde Ug-waarde geldt als het gordijn dicht is.

Technische specificaties

Op kozijnfolies staan geen technische specificaties, omdat de uiteindelijke isolatiewaarde afhangt van de dikte van de luchtspouw. In de documentatie van folies die op het raam zelf geplakt worden, staan meestal wèl technische termen. Kies voor folie waarvan de technische waarden bepaald zijn volgens de officiële Europese Normen EN 674 (Ug-waarde) en EN 410 (g-factor en LTA) in een betrouwbaar laboratorium zoals KIWA of Tüv.

Hieronder een kort overzicht van termen waar je op kunt letten. Let op! Een waarde van 0,5 of 0,3 kan ook weergegeven worden als 50% respectievelijk 30%.

Warmtedoorlating (Ug): hoe lager, hoe beter

Op de meeste raamfolies wordt een Ug-waarde vermeld in W/m2.K. Dit geeft aan hoeveel warmte er doorheen gaat per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter de isolatiewaarde en hoe minder warmte verloren gaat. De Ug-waarde is het tegenovergestelde van de Rd-waarde van isolatiematerialen, want daarvoor geldt: hoe lager de Rd-waarde, hoe slechter de isolatiewaarde.

De Ug-waarde wordt standaard vermeld voor een verticaal raam. Voor een schuin of horizontaal raam ligt de waarde 50 procent hoger. Kies voor folies met een Ug van maximaal 3,8 W/m2.K voor de combinatie met enkel glas, maar liever nog lager.

Zontoetreding (g): hoe hoger, hoe beter

De zontoetredingsfactor (g-waarde, solar factor of ZTA) is een getal tussen 0 en 1 dat aangeeft welk aandeel van de zonnestraling door het glas heen komt. Hoe hoger dit getal, hoe meer zon er binnenkomt en hoe meer de zon de woning kan verwarmen. Kies voor folies met een g van minstens 0,5, maar liever hoger.

Lichttoetreding (LTA): hoe hoger, hoe beter

De lichttoetreding (LT of LTA) is een getal tussen 0 en 1 dat aangeeft welk aandeel van het zichtbare licht door het glas heen komt. Hoe hoger dit getal, hoe meer licht er binnenkomt. Kies voor folies met een lichttoetreding van minstens 0,6 voor de combinatie met enkel glas, maar liever nog hoger.

Terug naar boven