Praktisch over duurzaam

Vloerisolatie

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wil je ook warmere voeten? Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Milieu Centraal helpt je kiezen.

vloerisolatie-2-bij tekst-credit-chantal-bekker-milieu-centraal.jpg

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 200 euro per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.

Advies op maat over vloerisolatie

Op welke manier kan jij je vloer isoleren, wat kost het en hoeveel bespaar je ermee? Ontdek het met dit gratis Advies op maat!

Check je vloer

8 tips voor vloerisolatie

 • 1

  Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer een goede keuze. Het is makkelijk aan te brengen en levert veel besparing en comfort op.

 • 2

  Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het isoleren van de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf isoleren.

 • 3

  Isoleer je vloer meteen goed en ga voor zeer goede isolatiewaarde (Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderkant van de vloer is dat minstens Rc = 3,5 en bij vloerverwarming minstens Rc = 5. 

 • 4

  Heb je al matige vloerisolatie van 3 tot 7 centimeter (Rc = 1,3)? Verbeter matige isolatie naar zeer goede isolatie (minstens Rc = 3,5). Dat zorgt voor extra comfort en energiebesparing.

 • 5

  Bijna alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel zijn voor het milieu af te raden. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel.

 • 6

  Klaar om een offerte te vragen? Milieu Centraal heeft deze handige checklist (pdf) gemaakt waarmee je tijdens het gesprek over de offerte de juiste vragen kunt stellen.

 • 7

  Zeer ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Kijk voor tips bij Zelf vloer isoleren.

 • 8

  Weinig rente op je spaarrekening? Het rendement van je investering in vloerisolatie is te vergelijken met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Vloerisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis.

Familie Keesmaat: blij met warmere voeten

ervaringen_met_energie-230x180.png

'Vloer isoleren? Doen! Een geïsoleerde vloer aan je voeten is echt lekkerder.'

Makkelijk en effectief: onderkant vloer isoleren

De makkelijkste manier om je vloer te isoleren, is aan de onderkant vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is.

Tegen de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.

Keuze isolatiemateriaal

Welk materiaal je gebruikt, maakt voor het milieu niet zo veel uit. Er zijn wel 2 materialen die je beter niet kunt gebruiken: schapenwol en gespoten PUR-schuim met HFK’s als blaasmiddel. Deze materialen hebben een veel hogere milieubelasting dan de andere materialen. Schapen brengen via boeren en winden methaan in de lucht: dat is een zeer sterk broeikasgas. En er wordt veel gif gebruikt tegen ongedierte in de vacht. Gespoten PUR-schuim met HFK’s als blaasmiddel hebben ook een hoge milieubelasting doordat HFK’s een zeer sterk broeikasgas zijn. Gespoten PUR-schuim met HFO’s als blaasmiddel of water is wel een redelijke keuze voor het milieu. Lees meer over de milieu-impact van isolatiematerialen.

Folie op de bodem

Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen). Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4) dat kan drijven; ook een laag piepschuimchips (EPS) isolatiemateriaal kan uitkomst bieden.

Hoe check je of vloerisolatie mogelijk is?

Een voorwaarde om de onderkant van de vloer te isoleren, is dat je in de kruipruimte kan komen en dat de kruipruimte ten minste 35 centimeter hoog is. Voor PUR-vloerisolatie is minimaal 50 centimeter vereist.

Is je kruipruimte te laag, kun je die wellicht (laten) uitgraven. Is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kun je een toegang (laten) maken. Is dit allebei niet mogelijk, kies dan voor een andere manier om je vloer te isoleren.

Video: check je vloer in 4 stappen 

 
Besparing en kosten isolatie onderkant vloer

beweeg de tabel van links naar rechts

Vloerisolatie Kosten Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 1.400 euro 160 euro
Hoekwoning / 2-1 Kap 1.600 euro 180 euro
Vrijstaande woning 2.800 euro 320 euro

Van geen naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5).
Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 63 cent per m3.

Hoeveel je uiteindelijk bespaart, hangt af van jouw stookgedrag: hoe hoog je de verwarming zet en hoe vaak je de verwarming aan hebt. Als je bijna nooit thuis bent en al nauwelijks stookt, bespaar je netto minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog hebt staan.

Doe je alles zelf, dan betaal je alleen de materiaalkosten: ongeveer 800 euro (inclusief 21 procent btw). 

Andere manieren om de vloer te isoleren

Anderen manieren op je vloer te isoleren zijn duurder of lastiger. Of ze leveren minder besparing en comfort op.

Isoleren bodem kruipruimte

Het isoleren van de bodem van de kruipruimte levert minder comfort op. Ook is de besparing lager (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Gemiddeld bespaar je 250 m3 gas per jaar met bodemisolatie tegenover 320 m3 gas per jaar bij isolatie van de onderkant van de vloer. Bodemisolatie is een optie als de kruipruimte lager is dan 35 cm, of als de kruipruimte niet toegankelijk (te maken) is.

Houten vloer: planken weghalen

Heb je een lage kruipruimte, een houten ondervloer en ben je toe aan nieuwe vloerbedekking? Dan kun je om de meter een aantal vloerplanken weghalen, zodat je folie op de bodem en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken kunt (laten) aanbrengen. Vervolgens leg je de planken terug. Je kunt ook alle vloerplanken weghalen, isoleren en nieuwe vloerplanken of -platen leggen.

Bovenkant vloer isoleren

Heb je geen of een lage kruipruimte en een betonnen vloer? Dan is isolatie op de bovenkant van de vloer een optie. Kies materiaal dat met geringe dikte goed isoleert (bijvoorbeeld 6 cm met een Rc = 2,3). De isolatie wordt afgedekt met 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking. De ingreep heeft gevolgen voor je drempels, deuren en plinten (de vloer komt immers een stuk hoger te liggen).

Bij houten vloeren geeft isolatie aan de bovenkant van de vloer een kans op houtrot. Er kan immers geen vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte worden gelegd.

Nieuwe vloer laten aanbrengen

Wil je graag vloerverwarming en kun je niet aan de onderkant van de vloer isoleren? Dan adviseert Milieu Centraal om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Vloerverwarming zonder goede isolatie (minimaal Rc = 5) kost veel energie. Het aanleggen van vloerverwarming is sowieso een verbouwing, de extra kosten van een nieuwe vloer zijn dan te overzien

Vloerisolatie: van matig naar zeer goed

Als er onder je vloer al isolatie zit, maar deze al wat langer geleden is aangebracht kan het vaak beter. Voor extra comfort en meer energiebesparing is het goed om matige isolatie te verbeteren naar zeer goede isolatie. Bij een laag van 3 tot 7 centimeter is sprake van matige isolatie.

Zie je onder de vloer of tussen de balken matige isolatie van EPS 'piepschuim' (wit kunststof hardschuim) of een ander hardschuim isolatiemateriaal of geëxpandeerde kurk of thermoskussens? Dit zijn dampremmende isolatiematerialen: onder deze isolatiemateriaal kan je met ieder isolatiemateriaal een extra laag aanbrengen. Breng ook een bodemfolie aan en zorg voor kruipruimteventilatie.

Zit onder tegen de vloer matige isolatie van dekens of platen van glaswol, steenwol, hennep of vlasvezel zonder dampremmende laag aan de onderkant? Dit zijn dampopen materialen: je kan een laag van hetzelfde isolatiemateriaal aanbrengen als het al aanwezige isolatiemateriaal nog in goede staat is. Is het in slechte staat (gescheurd, nat, beschimmeld, aangevreten door muizen), haal dan het oude materiaal weg en begin opnieuw. Breng ook een bodemfolie aan en zorg voor kruipruimteventilatie.

Hoe zorg je voor goede isolatie?

Als je de vloer laat isoleren, maar ook als je het zelf gaat doen zijn isolatiemateriaal en ventilatie belangrijk. Let dan op de volgende zaken:

 • Zorg dat bij het aanbrengen het isolatiemateriaal goed aansluit (geen kieren tussen het materiaal, geen stukjes overslaan, ook het luik van de kruipruimte isoleren en de gaten van leidingen door de vloer opvullen).
 • Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open. 
 • Kies voor een hoge isolatiewaarde (een Rc tussen 3,5 en 5). Daarmee krijg je veel meer comfort. Bovendien zijn de kosten van het materiaal nauwelijks hoger, terwijl je energierekening veel lager wordt.
 • Wil je je huis energieneutraal maken of heb je vloerverwarming? Kies dan voor een Rc van 5.
 • Isoleer ook je spouwmuur (als je dat nog niet hebt gedaan). Dan verlies je geen warmte aan de randen van de vloer.

beweeg de tabel van links naar rechts

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor Rc = 3,5
Glaswol 12 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 14 cm
Thermoskussens 3 kamers
Aluminiumfolie met luchtkussens 10 cm
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten 7 - 9 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim zonder HFK's 9 cm

Ga voor een Rc-waarde van minstens 3,5. Daarmee heb je meer comfort, een lagere energierekening en het kost nauwelijks meer aan materiaal. 

Belangrijk: kruipruimte ventileren

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan - zowel bij een betonnen als een houten vloer. Let er dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Afmetingen ventilatiegaten

Bij een kruipruimte onder een betonnen vloer moeten er minstens 2 ventilatie-openingen (roosters) zijn met een totaal oppervlak van minstens 1 cm2 per vierkante meter vloeroppervlak, en in tegenover elkaar liggende buitengevels.

Bij een houten vloer (of een betonnen vloer met een gasleiding zonder mantelbuis) moeten de openingen groter zijn: totaal minstens 4 cm2 per vierkante meter vloeroppervlak.

Zo vind je een goed vloerisolatiebedrijf

Vloerisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is verstandig om bij ten minste 2 bedrijven een offerte te vragen. Via deze websites vind je snel en makkelijk gespecialiseerde isolatiebedrijven:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind vloerisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor vloerisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Ga naar energiebesparendoejenu.nl/energieloket en vul jouw woonplaats in.

Checklist offerte vloerisolatie

Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het isolatiebedrijf.

Download de checklist

Vloerisolatie: goed voor het milieu

jongen vloer trein 282x212.jpg

Minder energieverbruik is beter voor het milieu. En vloerisolatie is een goede manier om dat te bereiken. Je huis verliest door de isolatie minder warmte en de cv-ketel hoeft dus minder hard te stoken. Voor een gemiddelde eengezinswoning betekent dat 320 m3 minder gas. Daarmee stoot je zo'n 600 kilo minder CO2 uit: goed voor het klimaat!

Isolatiemateriaal: minder slecht voor het milieu

Om isolatiemateriaal te maken zijn grondstoffen en energie nodig, maar de milieu-impact daarvan valt in het niet bij de energie die je in huis bespaart. Isolatiemateriaal gaat lang mee: over de volledige levensduur bespaar je al snel meer dan 100 keer zoveel energie als het kostte om de materialen te maken. 

Voor het milieu is het dus vooral belangrijk dát je de vloer isoleert. Het is wel van groot belang om dit te doen met isolatiemateriaal dat geschikt is voor jouw type vloer en dat het goed wordt aangelegd. Lees meer over isolatiematerialen en waarom gespoten PUR-schuim met HFK's als blaasmiddel een afrader is. 

Hergebruik isolatiematerialen

Aan het einde van de levensduur zijn de meeste isolatiematerialen opnieuw te gebruiken als isolatiemateriaal of grondstof. Zorgvuldige sloop en scheiding van materialen helpt daarbij.

Mechanisch bevestigde of los gestort isolatiemateriaal is beter te scheiden en hergebruiken dan gelijmd of gespoten materiaal, zoals gespoten PUR-schuim (dat zit aan de ondergrond vast).

Vloerisolatie vermindert huisstofmijt

Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het extra verstandig om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. Zo'n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus voor minder huisstofmijt. Ter vergelijking: op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt zitten 2 tot 3 keer zoveel allergenen (huismijten) als op een geïsoleerde vloer met tapijt. Heb je klachten aan je luchtwegen, dan kun je trouwens beter een gladde vloer (hout, vinyl, linoleum, laminaat) nemen: daarop zit nog minder huisstofmijt. Lees meer op Gezond in en om huis.

Meer informatie

 • Kijk op Energiesubsidiewijzer of je subsidie kunt krijgen voor het aanbrengen van vloerisolatie.
 • Wil je weten wat je nog meer kunt doen om jouw huis energiezuiniger te maken? Ga naar Verbeteruwhuis.nl.
 • Vloerisolatiebedrijven die zijn aangesloten bij Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland gebruiken alleen isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (Rd van tenminste 3.5): sbvn.info.
 • VENIN is de branchevereniging voor isolatiebedrijven.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.