Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Vloerisolatie

Vloerisolatie geeft meer comfort in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wil je ook warmere voeten? Milieu Centraal helpt je kiezen uit de verschillende mogelijkheden om je vloer te isoleren. 

vloerisolatie-2-bij tekst-credit-chantal-bekker-milieu-centraal.jpg

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 200 euro per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan je voeten, je huis is ook gelijkmatiger warm, je voelt minder tocht en je hebt geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro.

Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van je vloer mogelijk.

Advies op maat over vloerisolatie

Op welke manier kan jij je vloer isoleren, wat kost het en hoeveel bespaar je ermee? Ontdek het met dit gratis Advies op maat!

Check je vloer

Tips vloer isoleren

 • 1

  Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer een goede keuze. Het is makkelijk aan te brengen en levert een goede besparing en veel comfort op.

 • 2

  Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het isoleren van de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf isoleren.

 • 3

  Ga je je vloer isoleren, doe het dan meteen goed. Zorg dat de vloer na isolatie een goede isolatiewaarde heeft (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.

 • 4

  Vraag twee of meer offertes. Kies isolatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in de isolatie die bij jouw woning past. De meeste bedrijven bieden maar één soort isolatie aan. Hulp bij bedrijf vinden.

 • 5

  Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt waarmee je tijdens het gesprek over de offerte de juiste vragen kunt stellen.

 • 6

  Zeer ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Kijk voor tips bij Zelf vloer isoleren.

 • 7

  Het rendement van je investering in vloerisolatie is te vergelijken met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Vloerisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis.

Familie Keesmaat: blij met warmere voeten

ervaringen_met_energie-230x180.png

'Vloer isoleren? Doen! Een geïsoleerde vloer aan je voeten is echt lekkerder.'
Lees hier meer praktijkervaringen!

Manieren om je vloer te isoleren

Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren. De meest toegepaste manier is: het isoleren van de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte.

Andere manieren om je vloer te isoleren zijn:

 • Het isoleren van de bodem van de kruipruimte.
 • Het isoleren van de onderkant van de vloer, door vloerplanken (gedeeltelijk) weg te halen en later weer terug te plaatsen.
 • Isolatie aanbrengen op de bovenkant van de vloer.
 • De bestaande vloer slopen en een nieuwe, goed geïsoleerde vloer maken.

Makkelijk en effectief: onderkant vloer isoleren

De makkelijkste manier om je vloer te isoleren, is om de onderkant te isoleren vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is.

Isolatiemateriaal tegen onderkant vloer + folie op de bodem

Tegen de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht. Dat kan met onder andere thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Gespoten PUR-schuim met HFK's als blaasmiddel is een afrader. Het heeft een veel hogere milieubelasting dan andere materialen. Gespoten PUR met HFO's als blaasmiddel is daarentegen wel een redelijke milieukeuze.

Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen). Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4) dat kan drijven; ook een laag piepschuimchips (EPS) isolatiemateriaal kan uitkomst bieden.

Voorwaarde: kruipruimte die hoog genoeg en toegankelijk is

Een voorwaarde om de onderkant van de vloer te isoleren, is dat je in de kruipruimte kan komen en dat de kruipruimte ten minste 35 centimeter hoog is. Voor PUR-vloerisolatie is minimaal 50 centimeter vereist.

Is je kruipruimte te laag, kun je die wellicht (laten) uitgraven. Is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kun je een toegang (laten) maken. Is dit allebei niet mogelijk, kies dan voor een andere manier om je vloer te isoleren.

Andere manieren om de vloer te isoleren

Anderen manieren op je vloer te isoleren zijn duurder of lastiger. Of ze leveren minder besparing en comfort op.

Isoleren bodem kruipruimte: minder comfort

Het isoleren van de bodem van de kruipruimte levert minder comfort op. Ook is de besparing lager (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Bodemisolatie is een optie als de kruipruimte lager is dan 35 cm, of als de kruipruimte niet toegankelijk (te maken) is.

Houten vloer: planken weghalen

Heb je een houten vloer en een lage kruipruimte? Dan kun je misschien een aantal vloerplanken weghalen, zodat je folie op de bodem en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken kunt (laten) aanbrengen. Vervolgens leg je de planken terug.

Bovenkant vloer isoleren

Kun je geen planken weghalen of heb je een betonnen vloer (en geen –of een lage- kruipruimte)? Dan is isolatie op de bovenkant van de vloer een optie. Maar dat heeft ook gevolgen voor je drempels, deuren en plinten (de vloer komt immers een stuk hoger te liggen).

Nieuwe vloer laten aanbrengen

Wil je graag vloerverwarming? Dan kun je overwegen om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Dat kost relatief weinig extra moeite en geld als je toch al aan het verbouwen bent.

Goed isoleren doe je zo

Laat je je vloer isoleren - of ga je het zelf doen - let dan op de volgende zaken:

 • Kies een materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (een houten of betonnen vloer). Zie Advies op maat of vraag je isolatiebedrijf om advies.
 • Zorg dat bij het aanbrengen het isolatiemateriaal goed aansluit (geen kieren tussen het materiaal, geen stukjes overslaan, ook het luik van de kruipruimte isoleren en de gaten van leidingen door de vloer opvullen).
 • Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open (zie onder).
 • Kies voor een hoge isolatiewaarde (een Rc tussen 3,5 en 5). Daarmee krijg je veel meer comfort. Bovendien zijn de kosten van het materiaal nauwelijks hoger, terwijl je energierekening veel lager wordt. Wil je je huis energieneutraal maken? Kies dan voor een Rc van 5.

beweeg de tabel van links naar rechts

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor Rc = 3,5
Glaswol 12 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 14 cm
Thermoskussens 3 kamers
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten 7 - 9 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim 9 cm

Vloerverwarming: hogere isolatiewaarde nodig

Heb je vloerverwarming, streef dan naar een Rc-waarde van minstens 5. Aangezien de verwarming in de vloer zit, heb je meer isolatiemateriaal nodig om warmteverlies via de vloer tegen te gaan.

Ga voor een Rc-waarde van minstens 3,5. Bij een lagere waarde loop je veel extra comfort en energiebesparing mis, terwijl je maar weinig bespaart op materiaalkosten.

Besparing en kosten isolatie onderkant vloer

In een gemiddelde situatie kost vloerisolatie 1.800 euro en bespaar je 200 euro per jaar. Hoe is dit berekend?

Besparing

Een gemiddelde eengezinswoning met hr-combiketel bespaart jaarlijks 320 m3 gas, ofwel 200 euro (prijspeil 2018), door isolatie van de onderkant van de begane grondvloer. Milieu Centraal gaat hierbij uit van 57 m2 vloer, Rc-waarde isolatiemateriaal = 3,5 en PE-folie op de bodem.

Hoeveel je uiteindelijk bespaart, hangt af van jouw stookgedrag: hoe hoog je de verwarming zet en hoe vaak je de verwarming aan hebt. Als je bijna nooit thuis bent en al nauwelijks stookt, bespaar je netto minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog hebt staan. Zie ook Bespaartips verwarming.

Kosten

Bij uitbesteden kost het isoleren van de onderkant van 57 m2 vloer (Rc = 3,5) ongeveer 1.800 euro; dat is inclusief het verlaagde btw-tarief van 6 procent, volgens de belastingregeling woningisolatie.

Een doe-het-zelver is alleen materiaalkosten kwijt: ongeveer 800 euro (inclusief 21 procent btw).

Ter vergelijk: bodemisolatie met dezelfde isolatiewaarde bespaart maar 250 m3 gas (160 euro, prijspeil 2018), zorgt voor veel minder comfort en kost zo'n 1.100 euro (inclusief 6 procent btw).

Waar moet ik bij het isoleren op letten?

Kruipruimte ventileren!

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan - zowel bij een betonnen als een houten vloer. Let er dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Afmetingen ventilatiegaten

Bij een kruipruimte onder een betonnen vloer moeten er minstens 2 ventilatie-openingen (roosters) zijn met een totaal oppervlak van minstens 1 cm2 per vierkante meter vloeroppervlak, en in tegenover elkaar liggende buitengevels.

Bij een houten vloer (of een betonnen vloer met een gasleiding zonder mantelbuis) moeten de openingen groter zijn: totaal minstens 4 cm2 per vierkante meter vloeroppervlak.

Zo vind je een goed vloerisolatiebedrijf

Vloerisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is verstandig om bij ten minste 2 bedrijven een offerte te vragen. Via deze websites vind je snel en makkelijk gespecialiseerde isolatiebedrijven:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind vloerisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor vloerisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Ga naar energiebesparendoejenu.nl/energieloket en vul jouw woonplaats in.

Checklist offerte vloerisolatie

Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het isolatiebedrijf.

Download de checklist

Vloerisolatie: goed voor het milieu

jongen vloer trein 282x212.jpg

Minder energieverbruik is beter voor het milieu. En vloerisolatie is een goede manier om dat te bereiken. Het huis verliest daardoor minder warmte en de cv-ketel hoeft dus minder hard te stoken. Voor een gemiddelde eengezinswoning betekent dat 320 m3 minder verbruik van gas, (een fossiele brandstof die een keer op raakt). En daarmee minder uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen: bij 320 m3 gasbesparing zo'n 600 kilogram minder CO2.

Isolatiemateriaal: minder slecht voor het milieu

De milieubelasting door het maken van isolatiematerialen valt in het niet bij de energiebesparing in de woning dankzij de isolatie materialen. Over de volledige levensduur van de materialen bespaar je al snel meer dan honderd keer zoveel energie als het kostte om de materialen te maken. 

Voor het milieu is het dus vooral belangrijk dát je de vloer isoleert. Het is wel van groot belang om dit te doen met isolatiemateriaal dat geschikt is voor jouw type vloer en dat het goed wordt aangelegd.

Hergebruik isolatiematerialen

Aan het einde van de levensduur zijn de meeste isolatiematerialen herbruikbaar als isolatiemateriaal of grondstof. Zorgvuldige sloop en scheiding van materialen draagt daaraan bij.

Mechanisch bevestigde of los gestort isolatiemateriaal is beter te scheiden en hergebruiken dan gelijmd of gespoten materiaal, zoals gespoten PUR-schuim (dat hecht aan de ondergrond).

Vloerisolatie vermindert huisstofmijt

Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het extra verstandig om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. Zo'n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus voor minder huisstofmijt. Ter vergelijking: op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt zitten 2 tot 3 keer zoveel allergenen (huismijten) als op een geïsoleerde vloer met tapijt. Heb je klachten aan je luchtwegen, dan kun je trouwens beter een gladde vloer (hout, vinyl, linoleum, laminaat) nemen: daarop zit nog minder huisstofmijt. Lees meer op Gezond in en om huis.

Meer informatie

 • Kijk op Energiesubsidiewijzer of je subsidie kunt krijgen voor het aanbrengen van vloerisolatie.
 • Wil je weten wat je nog meer kunt doen om jouw huis energiezuiniger te maken? Ga naar Verbeteruwhuis.nl.
 • Vloerisolatiebedrijven die zijn aangesloten bij Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland gebruiken alleen isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (Rd van tenminste 3.5): sbvn.info.
 • VENIN is de branchevereniging voor isolatiebedrijven.
Terug naar boven