Praktisch over duurzaam

Cv-ketel onderhoud en instelling

Staat de verwarming aan, maar blijven sommige kamers in huis toch koud? Laat een installateur regelmatig de installatie onderhouden. Daardoor werkt de ketel beter, en voorkom je schadelijke gassen in jouw huis en in het milieu.

onderhoud-instelling-cv 282x212.jpg

Goede afstelling van de installatie en regelmatig onderhoud vergroten jouw comfort en de veiligheid in huis en voorkomen een onnodig hoge energierekening en reparatiekosten. Een deel van het onderhoud en de afstelling kun je zelf regelen; voor groter onderhoud kun je terecht bij een erkend cv installatie- en onderhoudsbedrijf.

Tips cv-onderhoud en instelling

 • 1

  Sluit een onderhoudscontract af voor jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van jouw cv-installatie. Kies daarbij voor een installatiebedrijf met het kwaliteitslabel OK CV.

 • 2

  Zet de thermostaat in de huiskamer en thermostaatkranen in andere vertrekken niet hoger dan nodig (zie ook bespaartips verwarming).

 • 3

  Ook in de ketel zit een thermostaat: zet die op een zo laag mogelijke temperatuur. Zie de handleiding of raadpleeg een installateur voor jouw mogelijkheden.

 • 4

  En verlaag de temperatuur van het warme tapwater (van een cv-combiketel) van 80 naar 60 graden (nooit lager vanwege risico op Legionella).

 • 5

  Heb je een oude ketel, zorg dan dat er voortdurend goede ventilatie is, zodat er voldoende lucht wordt aan- en afgevoerd.

 • 6

  Maak radiatoren en convectoren regelmatig schoon, voor gezonde lucht in huis en goede warmteafgifte. Maak ook roosters van eventuele luchtverwarming regelmatig schoon.

 • 7

  Vraag de installateur voor advies en onderhoud dat je zelf niet kunt uitvoeren.

Stel thermostaten goed in

Er zijn verschillende soorten kamerthermostaten. Sommige regelen de temperatuur met één thermostaat in de woonkamer, met andere is de aanvoer van de warmte per kamer te regelen. Met thermostaatkranen kun je de warmteafgifte per radiator regelen. Dit verhoogt het comfort en voorkomt onnodige stookkosten. Lees meer op klokthermostaat en radiatorkranen.

Behalve via de (klok)thermostaat die bij je in de kamer hangt, kun je ook onnodig stoken tegengaan via een tweetal thermostaten in de ketel.

Keteltemperatuur kan vaak lager

De cv-ketel regelt de temperatuur van het verwarmingswater met de ketelthermostaat. Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken moet de ketel veel gas stoken, en dat zorgt voor hoge stookkosten. Vaak kan die temperatuur lager; dat scheelt kosten en uitstoot van CO2.

Moderne ketels kun je (laten) instellen op een maximumtemperatuur. Voor verwarming met standaardradiatoren is dit 70 graden en voor lagetemperatuurverwarming (LTV) is een maximumtemperatuur van tussen de 40 en 55 graden optimaal. LTV zit in huizen met zeer goede isolatie, waardoor een lage temperatuur volstaat om het huis goed te verwarmen.

Moderne ketel moduleert zelf

Moderne ketels passen de aanvoertemperatuur van het water aan afhankelijk van de warmtevraag (dat heet moduleren). De aanvoertemperatuur wordt afgestemd op het seizoen, de instelling van de kamerthermostaat en de isolatie van jouw woning.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing (of de installateur) om te zien of je een modulerende ketel hebt en laat de installateur de maximumtemperatuur instellen.

Oudere ketel?

Oudere cv-ketels passen de keteltemperatuur niet automatisch aan de warmtevraag aan. Je kunt de keteltemperatuur meestal zelf instellen. Door een lagere temperatuur te kiezen bespaar je gas.

In de gebruiksaanwijzing vind je de optimale temperatuurinstelling voor de gemiddelde buitentemperatuur per seizoen. Is jouw woning goed (na-)geïsoleerd, dan kun je best een lagere maximale temperatuur instellen. Vraag zo nodig advies aan je installateur.

Temperatuur warm tapwater lager?

Combiketels verzorgen niet alleen woningverwarming maar leveren ook warm water. Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater - en die kan vaak lager.

Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden Celsius. Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op Legionella.

Regelmatig onderhoud aan je cv

Onderhoud is belangrijk voor je gezondheid en je veiligheid. Een goed onderhouden ketel gaat langer mee en heeft minder storingen.

Een cv-ketel die al wat ouder is moet jaarlijks worden schoongemaakt en nagekeken. Bij moderne ketels, en in overleg met je installateur, is eens per 2 jaar voldoende.

Zelf doen

Onderstaande kun je zelf doen. Lukt het je niet, laat dan de onderhoudsmonteur ernaar kijken.

 • Controleer enkele keren per jaar de waterdruk op de meter in de cv-ketel. Vul de ketel bij als de druk te laag is (zie de gebruiksaanwijzing).
 • Heeft jouw ketel veel drukverlies? Dat kan wijzen op gebreken zoals lekkende leidingen. Raadpleeg dan een onderhoudsmonteur of installateur.
 • Is jouw cv-installatie wat ouder, ontlucht deze dan een paar keer per jaar voor goede en stille werking van de cv. Draai hiervoor de ontluchtingskraantjes op de radiatoren of de ketel even open.

Installateur of energiebedrijf

Vraag jouw installateur of het energiebedrijf om een onderhoudscontract. Laat in het onderhoudscontract ook het jaarlijkse onderhoud en de controle op eventuele ventilatiesystemen opnemen, zoals balansventilatie of mechanische afvoer.

Kies voor een installatiebedrijf met het kwaliteitslabel OK CV. Vind een installateur in jouw woonplaats of regio.

Vraag de onderhoudsmonteur te letten op:

 • Goed comfort van warm water. Schakel op een moderne combiketel de comfortregeling in voor snel warm water in bijvoorbeeld de keuken – dat kost nauwelijks meer gas en voorkomt dat je in de verleiding komt om een keukenboiler (close-in boiler) te kopen.
 • de instellingen van kamerthermostaat, klokthermostaat of weersafhankelijke regeling;
 • vervanging van de luchtfilters indien je luchtverwarming hebt. Laat de luchtkanalen eens in de 5 jaar schoonmaken, zodat er geen stof of schimmelsporen gaan circuleren die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Kwaliteitslabel OK CV

OK CV is het label voor veilig, energiebesparend en betrouwbaar stoken. Alleen bedrijven die voldoen aan strenge eisen mogen onder dit label jouw cv-ketel inspecteren en onderhouden. De monteur die het ketelonderhoud uitvoert is een gediplomeerd Energie Service Specialist. Zo weet je zeker dat het onderhoud aan je cv-ketel plaatsvindt volgens de voorschriften van de fabrikant. Je ontvangt een beoordelingsrapport met advies over energiezuinig stoken

Hier te koud, daar te warm?

Krijg je sommige kamers in huis maar niet comfortabel warm, zelfs niet als de radiatoren open staan en het elders wel warm is? Dat kan aan de instelling van je centrale verwarming liggen.

Verschil in opwarming tussen de kamers in huis komt door de manier waarop het warme water vanaf de cv-ketel door het huis loopt. Soms helpt het om de kamerthermostaat een paar graden hoger te zetten, maar dan kunnen andere vertrekken weer te warm worden. Bovendien kost iedere graad die je de thermostaat hoger zet, op jaarbasis ongeveer 6 procent meer energiegebruik.

De oplossing: waterzijdig inregelen door de installateur

Een betere oplossing heet 'waterzijdig inregelen'. Een installateur kan dit voor je doen. Het warme water raakt dan beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem. Een voorwaarde om te kunnen inregelen is dat elke radiator een inregelventiel heeft.

Voorkom schadelijke stoffen: vervang de cv en ventileer

Het type ketel dat je in huis hebt, bepaalt hoe groot het risico is voor je gezondheid. Heb je een moderne ketel (of andere installatie op gas) met aparte buizen voor de aanvoer van lucht en de afvoer van verbrandingsgassen (een zogenaamde 'gesloten ketel')? Dan is er altijd voldoende zuurstof voor goede verbranding, en verdwijnen verbrandingsgassen naar buiten.

Zulke moderne gesloten ketels hebben ook een beveiliging waardoor de ketel automatisch uitschakelt als door een storing het zeer schadelijke koolmonoxide zou ontstaan.

Oudere (half)open ketel? Ventileer!

Heb je een oude(re) ketel, dan is er alleen een buis voor de afvoer van verbrandingsgassen en geen aparte buis voor luchtaanvoer (een '(half-)open ketel'). Dan bestaat het risico op schadelijke gassen in jouw huis: zeer goede ventilatie (voor luchtaanvoer) is dan extra belangrijk.

Zo'n (half)open installatie gebruikt zuurstof uit de lucht in huis voor de verbranding van gas. Als de luchttoevoer onvoldoende is belanden gassen die vrijkomen bij de verbranding in huis. Het gaat om onder meer stikstofoxiden (NOx) en CO2, maar ook vocht.

En er is een risico op onvolledige verbranding: als er te weinig zuurstof aanwezig is, ontstaat bij verbranding het zeer schadelijke gas koolmonoxide (CO).

Ga dus na wat voor ketel je in huis hebt. Raadpleeg zo nodig een installateur.

Vervang je oude cv-ketel

Heb je een oude (half)open cv-ketel zonder eigen aanvoerbuis voor lucht? Overweeg dan jouw huidige cv-ketel te vervangen door een moderne, zuinige en veilige ketel. Kijk voor advies op nieuwe cv of combiketel kopen.

Meer informatie

 • Je vindt een betrouwbare installateur via Ok-cv.nl of vindinstallateurduurzameenergie.nl. Je kunt eenvoudig zoeken op jouw woonplaats en het type installatie (door vervolgens op 'Kaart' te klikken ziet u direct waar de dichtstbijzijnde aanbieder zit).
 • Ook kun je de site van Uneto-VNI (>ledenzoeker) raadplegen voor adressen van installateurs die zijn aangesloten bij deze branchevereniging.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.