Overzicht energieverbruiksmanagers

Man op bank met ipad waarop hij zijn energieverbruik in huis afleest.
Een energieverbruiksmanager is een slim scherm of app waarop je je energieverbruik kan aflezen. Daarmee is het een stuk makkelijker om energie te besparen. Welke producten zijn er? Milieu Centraal geeft een overzicht.

Je kunt energieverbruiksmanagers grofweg indelen in 2 groepen:

  1. Energieverbruiksmanagers die realtime je energieverbruik tonen (P1-systemen)
  2. Energieverbruiksmanagers die je energieverbruik met vertraging tonen (P4-systemen)

Energieverbruiksmanagers die realtime je energieverbruik tonen (P1-systemen)

Dit zijn apparaatjes die je met een kabel aansluit op je slimme meter. Ze tonen je gasverbruik, elektriciteitsverbruik en teruglevering van stroom aan het net.

Je kunt je energieverbruik zien via een app op je mobiele telefoon of computer. Sommige modellen hebben een apart display (scherm) die je aan de muur kunt hangen. Als je een apparaat aan- of uitschakelt, zie je direct het stroomverbruik veranderen. Sommige modellen kunnen met tussenstekkers het energieverbruik van een apparaat meten, of de stroomproductie van je zonnepanelen.

Voor deze energieverbruiksmanagers betaal je vaak eenmalige aanschafkosten.

Energieverbruiksmanagers die je energieverbruik met vertraging tonen (P4-systemen)

Dit zijn apps of websites die jouw slimme meter één keer per dag op afstand uitlezen. Ze tonen je gasverbruik, elektriciteitsverbruik en teruglevering van stroom aan het net.

Je kunt vandaag je energieverbruik van gisteren zien, meestal in blokken van een uur of kwartier. Ze kunnen niet het stroomverbruik van afzonderlijke apparaten of de stroomproductie van je zonnepanelen meten.

Voor deze energieverbruiksmanagers betaal je vaak abonnementskosten, of ze worden gratis aangeboden.

Voor leveranciers

Ben je een leverancier van een energieverbruiksmanager voor consumenten en staat je product nog niet op de site? Dan kun je het product aanmelden via info@milieucentraal.nl.

Tips en informatie Hulp bij kiezen energieverbruiksmanager Wat kan een energieverbruiksmanager? Hoe zit het met je privacy, en waar kun je op letten? Bekijk de tips en informatie. Energieverbruiksmanagers