Checklist voor offertes spouwmuurisolatie

Vind een goed isolatiebedrijf

Ga jij voor spouwmuurisolatie? Hoe sneller je begint met offertes opvragen, hoe sneller je profiteert van comfortabele warmte en een lagere energierekening! Op Verbeterjehuis vind betrouwbare isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Bedrijf vinden
Wil jij je spouwmuur laten isoleren? Ontdek met deze checklist van Milieu Centraal welke vragen je kunt stellen aan een isolatiebedrijf en waar je op moet letten bij het controleren van de offerte. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Waar moet je vooraf goed over nadenken?

Handige vragen voor tijdens een gesprek

Zo controleer je of de offerte klopt

Vooraf over nadenken

 1. 01

  Kies voor een bedrijf dat SKG-IKOB of Insula-gecertificeerd is. Nodig twee gecertificeerde bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek en inspectie van je gevel.

 2. 02

  Voor isolatie is een landelijke subsidie beschikbaar: de ISDE-subsidie. Lees op de pagina Subsidie voor isolatie hoe dit werkt.

 3. 03

  Daarnaast zijn er ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Die mag je in 2023 met de landelijke subsidie combineren. Check ook vooraf of je subsidie kunt krijgen van jouw gemeente of provincie en wat de voorwaarden zijn: www.energiesubsidiewijzer.nl

 4. 04

  Vraag eens rond of meerdere mensen in jouw buurt spouwmuurisolatie willen. Misschien kunnen jullie zo een korting krijgen.

 5. 05

  Ook kun je bedrijven van tevoren vragen hoeveel klanten ze al bij je in de buurt hebben gehad, en of je een of twee klanten mag bellen of e-mailen om te horen hoe hun ervaring met dit bedrijf is.

 6. 06

  Omdat er in je spouwmuur vleermuizen of vogels kunnen nestelen, mag je volgens de Omgevingswet onderdeel natuurbescherming niet zomaar isoleren. Vraag na of het isolatiebedrijf kan werken via de methode om natuurvriendelijk te isoleren. In dat geval helpen zij om maatregelen te nemen om de dieren een andere woon- of slaapplaats te geven.

Bedrijf vinden via je energieloket

Tip Het energieloket in jouw gemeente kan je in contact brengen met bedrijven bij jou in de buurt en je helpen met vragen over offertes. Je vindt het energieloket in jouw woonplaats op Verbeterjehuis.nl. Vind je energieloket

Het gesprek

Hieronder vind je aandachtspunten en vragen die je kunt stellen als het bedrijf bij jou over de vloer komt om te controleren of je spouwmuur geschikt is voor isolatie.

Zo ziet een goede offerte eruit

Vraag om een gratis en vrijblijvende offerte en vraag het bedrijf om de volgende punten in de offerte op te nemen:

 • De certificering die het bedrijf heeft. Isolatiebedrijven kunnen SKG-IKOB (BRL 2110) of Insula-gecertificeerd zijn. 

 • Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.

 • De totale kosten van de werkzaamheden, inclusief eventueel bijkomende werkzaamheden, zoals het plaatsen van ventilatieroosters.

 • Toepassing van de belastingverlaging op arbeidsloon. Om woningisolatie te stimuleren, is er een langlopende regeling waardoor de btw op arbeidsloon omlaag gaat van 21 naar 9 procent. Zie voor verdere uitleg de pagina Subsidies voor verduurzamen woning.

 • Een overzichtelijke omschrijving van de toe te passen materialen en de totale oppervlakte van de te isoleren muren.

 • De gegarandeerde minimale isolatiewaarde van de gevel na voltooiing van de werkzaamheden.

 • De garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij VENIN aangesloten bedrijven geven 10 jaar garantie op isolatiemateriaal en uitvoering.

Let ook hierop

Voldoet de offerte aan subsidievoorwaarden?

Als je subsidie aanvraagt voor isolatie, controleer dan of de offerte voldoet aan de voorwaarden van de subsidie. Vaak worden minimale eisen gesteld aan de isolatiewaarde (Rc). Bij de aanvraag moet je de oppervlakte en isolatiewaarde invullen en deze cijfers moeten ook in de offerte vermeld zijn.

Aanbetaling niet nodig

Het is bij spouwmuurisolatie niet gebruikelijk om een aanbetaling te doen. Betaal dus pas na uitvoering van de werkzaamheden.

Checklist bekeken? Bedrijf vinden!

Met deze tips bij de hand lukt het je om een goede offerte te krijgen voor spouwmuurisolatie. Aarzel dus niet langer en start met vrijblijvende offertes opvragen! Hoe sneller je het doet, hoe sneller je kan profiteren van comfortabelere warmte en een lagere energierekening. Op Verbeterjehuis vind betrouwbare isolatiebedrijven bij jou in de buurt.

Bedrijf kiezen