Cv-ketel onderhoud en instelling

Man geeft instructie aan andere man over cv-ketel. Onderhoud en instelling cv-ketel.
Staat de verwarming aan, maar blijven sommige kamers in huis toch koud? Geef je cv-ketel elk jaar een onderhoudsbeurt. Hierdoor werkt je ketel beter en heb je minder kans op schadelijke gassen in huis. Vraag de onderhoudsmonteur meteen om de ketel zuinig in te stellen: dat scheelt in het gasverbruik en geld.

Een cv-ketel die goed is afgesteld is veiliger, zuiniger en geeft meer comfort in huis. Je verbruikt minder gas en hebt geen onnodige reparatiekosten. Een deel van het onderhoud en de instelling kun je zelf regelen. Voor groter onderhoud laat je een cv-monteur langskomen. Kies voor een erkend cv installatie- en onderhoudsbedrijf.

Tips cv-onderhoud en instelling

 1. 01

  Sluit een onderhoudscontract af voor jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van jouw cv-installatie. Let erop dat het bedrijf het CO-vrij certificaat heeft, dat is vanaf 1 april 2023 verplicht.

 2. 02

  Zet de thermostaat in de huiskamer en thermostaatkranen in andere ruimtes niet hoger dan nodig (zie ook bespaartips verwarming).

 3. 03

  Zet de temperatuur van je cv-ketel (het water dat naar de radiatoren toegaat) op 50 of 60 graden en kijk of je het huis nog lekker warm krijgt. In de handleiding lees je hoe je dit doet, of vraag de monteur om dit voor jou te doen.

 4. 04

  Heb je een combiketel die ook warm water levert? Zet de temperatuur van het water dat naar de kraan gaat op 60 graden in plaats van 80 (nooit lager vanwege risico op legionella).

 5. 05

  Heb je een oude ketel? Zorg dan dat er voortdurend goede ventilatie is, zodat er voldoende lucht wordt aan- en afgevoerd.

 6. 06

  Maak radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij. De lucht in huis wordt hierdoor gezonder en de radiatoren geven beter warmte af.

 7. 07

  Vraag de installateur voor advies en onderhoud dat je zelf niet kunt uitvoeren.

Stel de kamerthermostaat goed in

Met de thermostaat regel je de temperatuur in huis. Er zijn verschillende soorten thermostaten: eenvoudige aan-uit kamerthermostaten, klokthermostaten die je kunt programmeren en slimme thermostaten met een sensor of bediening op afstand. Sommige regelen de temperatuur met één thermostaat in de woonkamer, met andere kun je de warmte per kamer regelen. Met een thermostaatknop op de radiator kun je de warmteafgifte per radiator regelen. Dit zorgt voor meer comfort en voorkomt dat je onnodig gas verbruikt. Lees meer op klokthermostaat en radiatorkranen.

Temperatuur ketel kan vaak lager

De cv-ketel regelt de temperatuur van het water dat naar je verwarming toegaat met de ketelthermostaat. Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas, en dat zorgt voor hoge energiekosten en meer CO2-uitstoot. Met een lagere cv-temperatuur bespaar je geld én CO2-uitstoot.

Bij moderne ketels kan je de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven. Lees daarover meer over lage temperatuur verwarming.

Moderne ketel moduleert zelf

Moderne ketels passen de aanvoertemperatuur van het water aan afhankelijk van de warmtevraag (dat heet moduleren). De aanvoertemperatuur wordt afgestemd op het seizoen, de instelling van de kamerthermostaat en de isolatie van jouw woning.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing (of de installateur) om te zien of je een modulerende ketel hebt en laat de installateur de maximumtemperatuur instellen.

Oudere ketel?

Oudere cv-ketels passen de keteltemperatuur niet automatisch aan de warmtevraag aan. Je kunt de keteltemperatuur meestal zelf instellen. Door een lagere temperatuur te kiezen bespaar je gas.

In de gebruiksaanwijzing vind je de optimale temperatuurinstelling voor de gemiddelde buitentemperatuur per seizoen. Is jouw woning goed (na-)geïsoleerd, dan kun je best een lagere maximale temperatuur instellen. Vraag zo nodig advies aan je installateur.

Warm water op 60 graden

Combiketels verwarmen niet alleen je huis maar leveren ook warm water voor de douche en kraan. Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater en die kan vaak lager.

Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden Celsius. Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op Legionella.

Ecostand voor warm water

Een cv-ketel heeft voor warm water een ecostand en een comfortstand. In de comfortstand blijft de warmtewisselaar in de cv-ketel op temperatuur, waardoor je sneller warm water hebt. Hierdoor verbruikt de ketel ook meer gas. Door de ecostand te gebruiken kun je zo’n 15 m3 gas per jaar sparen.

Gebruik je dagelijks meestal maar af en toe warm water (bijvoorbeeld alleen in de ochtend en avond, omdat er overdag niemand is), dan spaart de ecostand wat meer. Zet je dagelijks meestal vaak de warmwaterkraan aan, dan bespaart de ecostand minder.

Afhankelijk van het type ketel kan de ecostand een paar seconden tot 30 seconden extra wachttijd betekenen bovenop de leidingwachttijd (de tijd die het kost om het afgekoelde water in de leiding naar de kraan te vervangen door warm water). De extra wachttijd kost wel wat extra koud water, maar géén extra gas.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen
Cv-ketel op ecostand zetten

Met de cv-ketel op de ecostand bespaar je op een makkelijke manier gas. Tip: kijk in de handleiding van de cv-ketel hoe je de instelling voor warm water kan aanpassen. Of kijk op internet of er een handige instructievideo is. Lukt het niet? Vraag de cv-monteur om de instelling aan te passen als hij langskomt voor het jaarlijkse onderhoud.

Regelmatig onderhoud aan cv

Onderhoud is belangrijk voor je gezondheid en je veiligheid. Een goed onderhouden ketel gaat langer mee en heeft minder storingen.

Een cv-ketel die al wat ouder is moet jaarlijks worden schoongemaakt en nagekeken. Bij moderne ketels, en in overleg met je installateur, is eens per 2 jaar voldoende.

Zelf doen

De dingen die hieronder staan, kun je zelf doen. Lukt het je niet, laat dan de onderhoudsmonteur ernaar kijken.

 • Controleer een paar keer per jaar de waterdruk op de meter in de cv-ketel. Vul de ketel bij als de druk te laag is (zie de gebruiksaanwijzing).
 • Heeft jouw ketel veel drukverlies? Dat kan wijzen op gebreken zoals lekkende leidingen. Raadpleeg dan een onderhoudsmonteur of installateur.
 • Is jouw cv-installatie wat ouder, ontlucht deze dan een paar keer per jaar zodat hij goed en stil blijft werken. Draai hiervoor de ontluchtingskraantjes op de radiatoren of de ketel even open.

Installateur of energiebedrijf

Vraag jouw installateur of het energiebedrijf om een onderhoudscontract. Laat in het onderhoudscontract ook het jaarlijkse onderhoud en de controle op eventuele ventilatiesystemen opnemen, zoals balansventilatie of mechanische afvoer.

Vraag de onderhoudsmonteur te letten op deze dingen:

 • De instellingen van kamerthermostaat, klokthermostaat of weersafhankelijke regeling.
 • Heb je luchtverwarming? Laat de luchtfilters dan regelmatig vervangen. En laat de luchtkanalen eens in de 5 jaar schoonmaken, zodat er geen stof of schimmels in de lucht komen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vanaf 1 april 2023 moeten installatiebedrijven die cv-ketels plaatsen of eraan sleutelen het CO-vrij certificaat hebben.

Hier te koud, daar te warm?

Krijg je sommige kamers in huis maar niet comfortabel warm, zelfs niet als de radiatoren open staan en het elders wel warm is? Dat kan aan de instelling van je centrale verwarming liggen.

Verschil in opwarming tussen de kamers in huis komt door de manier waarop het warme water vanaf de cv-ketel door het huis loopt. Soms helpt het om de kamerthermostaat een paar graden hoger te zetten, maar dan kunnen andere vertrekken weer te warm worden. Bovendien kost iedere graad die je de thermostaat hoger zet, op jaarbasis ongeveer 10 procent meer energiegebruik!

De oplossing: waterzijdig inregelen door de installateur

Een betere oplossing heet 'waterzijdig inregelen'. Een installateur kan dit voor je doen. Het warme water raakt dan beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem. Een voorwaarde om te kunnen inregelen is dat elke radiator een inregelventiel heeft.

Repareren of vervangen?

Advies op maat Wat doe je als je cv-ketel stuk gaat: repareren, vervangen of neem je een ander soort apparaat? Vul de vragen in en krijg persoonlijk advies voor een slimme keuze. Naar het advies

Oude ketel? Pas op voor schadelijke gassen

Het type ketel dat je in huis hebt, bepaalt hoe groot het risico is voor je gezondheid. Heb je een moderne ketel (of andere installatie op gas) met aparte buizen voor de aanvoer van lucht en de afvoer van verbrandingsgassen (een zogenaamde 'gesloten ketel')? Dan is er altijd voldoende zuurstof voor goede verbranding, en verdwijnen verbrandingsgassen naar buiten.

Zulke moderne gesloten ketels hebben ook een beveiliging waardoor de ketel automatisch uitschakelt als door een storing koolmonoxide (CO) zou ontstaan. Koolmonoxide is erg gevaarlijk.

Oudere (half)open ketel? Ventileer!

Heb je een oude(re) ketel, dan is er alleen een buis voor de afvoer van verbrandingsgassen en geen aparte buis voor luchtaanvoer (een '(half-)open ketel'). Dan bestaat het risico op schadelijke gassen in jouw huis: zeer goede ventilatie (voor luchtaanvoer) is dan extra belangrijk.

Zo'n (half)open installatie gebruikt zuurstof uit de lucht in huis voor de verbranding van gas. Als de luchttoevoer onvoldoende is belanden gassen die vrijkomen bij de verbranding in huis. Het gaat om onder meer stikstofoxiden (NOx) en CO2, maar ook vocht.

En er is een risico op onvolledige verbranding: als er te weinig zuurstof aanwezig is, ontstaat bij verbranding het zeer schadelijke gas koolmonoxide (CO).

Ga dus na wat voor ketel je in huis hebt. Raadpleeg zo nodig een installateur.

Vervang je oude cv-ketel

Heb je een oude (half)open cv-ketel zonder eigen aanvoerbuis voor lucht? Overweeg dan jouw huidige cv-ketel te vervangen door een moderne, zuinige en veilige ketel. Kijk voor advies op nieuwe cv of combiketel kopen.

Meer informatie