Praktisch over duurzaam

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk én betaalbaar. De afgelopen 5 jaar zijn ze zo'n 25 procent goedkoper geworden. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. 

Man met zonnepanelen op dak. Zonnepanelen kopen? Laat ze goed plaatsen.

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht raakt namelijk nooit op. En bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

Zonnepanelen op je dak geven een winst die vergelijkbaar is met een rente van 4 procent op een spaarrekening.

Advies op maat over zonnepanelen

Met dit gratis Advies op maat ontdek je of zonnepanelen op jouw dak kunnen en wat het je kost en oplevert.

Doe de zonnepanelencheck

Tips voor zonnepanelen

 • 1

  Voor zonnepanelen op je dak heb je geen vergunning nodig. Er zijn alleen uitzonderingen voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket.

 • 2

  Milieu Centraal heeft een handige checklist (pdf) met aandachtspunten gemaakt voor het gesprek over de offerte.

 • 3

  Wil je ook warm water van zonne-energie? Kijk of een Zonneboiler iets voor jou is. 

 • 4

  Particulieren kunnen de btw op aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen

 • 5

  De stroom die je aan het elektriciteitsnet levert kun je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dit heet salderen. De regeling verandert vanaf 2023.

 • 6

  Bekijk tips en foto's met voorbeelden hoe je de panelen mooi kunt neerleggen.

Jantien en Arthur: liever zonnepanelen dan een dakkapel

Ben je nieuwsgierig naar meer ervaringen met zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen? Kijk op Ervaringen met energie.

Zonnepanelen goed voor klimaat

Door zelf zonne-energie op te wekken help je het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Ook worden Nederlanders door zelf duurzame energie op te wekken minder afhankelijk van de import van energie uit andere delen van de wereld. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.250 kilo CO2 per jaar. 

Lange levensduur

Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 2 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 23 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

In beeld: de voordelen van zonnepanelen 

 

Wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze op?

Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3.000 watt-piek) kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs maart 2019). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw 10 zonnepalen zo’n 760 euro goedkoper

Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. De prijzen verschillen echter fors per aanbieder. Vraag daarom meerdere offertes aan, voor actuele prijzen en een goede prijsvergelijking!

Lagere energierekening

Jaarlijks produceren die 10 panelen 2.600 kWh elektriciteit: bij de leverancier zou je daar momenteel bijna 600 euro voor betalen (prijspeil 2020). Dit bedrag spaar je dus elk jaar uit: met je zonnepanelen wek je jarenlang stroom op waar je niets voor hoeft te betalen! En dat terwijl stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden.

Kijk voor meer informatie op Prijs en opbrengst van zonnepanelen

Salderen: vergoeding voor stroom die je aan het net levert

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat de eigenaar geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening (dat heet salderen) en betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 22,5 cent per kWh; prijspeil 2020).

Lever je meer stroom aan het energiebedrijf dan je van het energiebedrijf afneemt? Dan mag het energiebedrijf voor het meerdere een lagere prijs betalen. Kijk voor meer informatie op Prijs en opbrengst van zonnepanelen.

Vanaf 2023: afbouw salderingsregeling

De regering wil de salderingsregeling vanaf 2023 stap voor stap afbouwen. Elk jaar mag je wat minder stroom wegstrepen. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen. Toch blijven zonnepanelen aantrekkelijk. Lees meer over de salderingsregeling en welk voordeel je hebt als je ze nu of in 2023 koopt..

Zonnepanelen die nu te koop zijn, zijn van goede kwaliteit. Het belangrijkste is dat de zonnepanelen goed worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen kopen: zo doe je dat

Ga eerst na of het dak van je woning geschikt is voor zonnepanelen, en hoeveel dakoppervlak er beschikbaar is om te bedekken met zonnepanelen. Dat gaat gemakkelijk met het Advies op maat Zonnepanelen.

Vind je het belangrijk dat je huis er goed uitziet? Op Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer vind je tips en foto's met voorbeelden.

Checklist zonnepanelen kopen

Overweeg je om een offerte te vragen? Met deze checklist stel je de juiste vragen aan het installatiebedrijf.

Download de checklist zonnepanelen

Offerte, installatie en garantie: waar let je op?

Ga je zonnepanelen aanschaffen en installeren, let dan op onderstaande punten:

 • Vraag offertes aan bij verschillende aanbieders van zonnepanelen, want de prijzen lopen flink uiteen. Vergelijk de voorspelde opbrengst en controleer of bijkomende kosten staan vermeld. Behalve de prijs van de zonnepanelen (uitgedrukt in euro per watt-piek, de prijs per eenheid vermogen bij volle zon), zijn er ook kosten voor een omvormer, bekabeling, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie. Koop de onderdelen liefst bij één leverancier; niet alle omvormers en zonnepanelen passen bij elkaar.
 • Let op installatie. Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verhandeld te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de zonnepanelen op de juiste manier geplaatst worden. Tussen de panelen en het dak moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zitten waar lucht onderdoor kan. Anders worden de panelen in de zomer te heet en dan wekken ze minder stroom op.
 • Ga na welke garanties je krijgt en van wie: de leverancier, importeur of de fabrikant. Garanties op de techniek kunnen 5 of 10 jaar geldig zijn. Sommige aanbieders geven vermogensgarantie: dat na een bepaald aantal jaar nog 90 procent van het vermogen gegarandeerd is. Bij andere leveranciers kun je een opbrengstverzekering afsluiten, die opbrengstgarantie biedt.

Meer over de installatie en garanties lees je op Waar let ik op bij aanschaf zonnepanelen?

Een betrouwbare installateur vinden

Logo zonnekeur. Keurmerk voor zonne-energie en betrouwbare installateur.

Er zijn veel bedrijven die zonnepanelen aanbieden. Misschien vind je het moeilijk om een goede installateur te kiezen. Op QBIS.nl vind je een betrouwbaar en vakkundig bedrijf bij jou in de buurt. Let onder andere op het keurmerk Zonnekeur. In onze checklist vind je tips voor het gesprek met de installateur.

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen maken op het dak van je woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Kijk voor meer informatie op Hoe werken zonnepanelen.

Steeds meer zonnepanelen verkocht

Zonnepanelen zijn in opmars: eind 2018 lagen op ruim 790.000 huizen zonnepanelen, een jaar eerder waren dat zo'n 630.000 huizen. Alleen al in 2018 kwamen er dus zo'n 160.000 woningen met zonnepanelen bij! 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft nu zonnepanelen. Milieu Centraal rekent dit uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom eind 2018 en een inschatting van het vermogen per paneel en hoeveel zonnepanelen mensen gemiddeld kopen. Daarbij is rekening gehouden met de zonnepanelen op scholen, boerderijen en zonneparken.

Totaal aantal panelen stijgt

De laatste jaren stijgt het aantal geïnstalleerde zonnepanelen op huizen en bedrijven flink. In 2012 lag er 290 MW aan zonnepanelen (zo'n 1,5 miljoen panelen), eind 2018 was dit al bijna 15 keer zo veel: 4400 MW (bijna 17 miljoen panelen, schatting van Milieu Centraal op basis van gegevens van onder andere CBS). Het vermogen per paneel stijgt ook, daarom is het aantal zonnepanelen minder hard gestegen dan het geïnstalleerde vermogen.

Infographic: meer zonnepanelen in Nederland, op 10% van de huizen liggen panelen.

Toekomst van zonnepanelen

Het beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen in Nederland is meer dan 400 km2. Dit is voor de komende decennia ruim voldoende om zonnepanelen op daken te kunnen blijven plaatsen. Er zullen ook steeds meer zonnepanelen komen op andere locaties, bijvoorbeeld op geluidswallen, oude vuilstortplaatsen en braakliggende terreinen. Het elektriciteitsnetwerk is voor de komende 20 jaar zwaar genoeg om meer zonne-energie te verwerken, zolang er niet extreem veel zonnepanelen op één plek worden geïnstalleerd.

Meer informatie

 • De Consumentenbond heeft een leuke en praktische serie blogjes over zonnepanelen.
 • De Vereniging Zonnestroom Producenten komt op voor de belangen van particuliere eigenaren van zonnestroomsystemen en geeft praktische informatie.
 • Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats.
 • Kijk op Omgevingsloket om uit te vinden of je een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig hebt voor plaatsing van de zonnepanelen.
 • Installateurs van zonnepanelen vind je via Techniek Nederland of op QBIS.nl.
 • Veel leveranciers van zonnepanelen zijn verenigd in Holland Solar.
 • Meer informatie over teruglevering van energie en je rechten daarin, staat op Consuwijzer.
 • Registreer je zonnepanelen bij aankoop via Energie leveren, opdat je netbeheerder het netwerk optimaal kan beheren.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.