Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. De prijs is de afgelopen 5 jaar met bijna een kwart gedaald. Ook bij bewolkt weer en in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. 

Man met zonnepanelen op dak. Zonnepanelen kopen? Laat ze goed plaatsen.

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij de omzetting van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

Investeren in zonnepanelen geeft een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op een spaarrekening.

Advies op maat over zonnepanelen

Met dit gratis Advies op maat ontdek je of zonnepanelen op jouw dak kunnen en wat het je kost en oplevert.

Doe de zonnepanelencheck

Tips zonnepanelen

 • 1

  Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket.

 • 2

  Zorg bij installatie van zonnepanelen bij voorkeur voor ventilatieruimte tussen de panelen en het dak, en rond de omvormer. Zo voorkom je dat ze teveel opwarmen en daardoor minder efficiënt werken.

 • 3

  Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt voor het gesprek over de offerte; daarin vind je nog meer aandachtspunten.

 • 4

  Wil je ook informatie over warm water op zonne-energie? Kijk dan op Zonneboiler

 • 5

  Als particulier kun je de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

 • 6

  Bekijk tips en foto's met voorbeelden hoe je de panelen mooi neer kunt leggen.

Video: Onze ervaring met zonnepanelen

ervaringen_met_energie-230x180.png

'We hebben veel meer opgewekt dan verwacht. En door aan te haken bij collectieve inkoop via de gemeente, kregen we een mooi prijsvoordeel.'
Lees meer ervaringen

Zonnepanelen helpen klimaat beschermen

Door zelf zonne-energie op te wekken help je het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Ook worden Nederlanders door lokaal duurzame energie op te wekken minder afhankelijk van de import van energie uit andere delen van de wereld.

Lange levensduur

Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

In beeld: de voordelen van zonnepanelen 

Kosten en besparing zonnepanelen

Een zonnepanelensysteem van 10 panelen (met een vermogen van 2.600 watt-piek) kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.600 euro (prijs mei 2016). De btw op zonnepanelen kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden 10 zonnepalen zo’n 800 euro goedkoper. De prijzen van zonnepanelen dalen gestaag, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. Vraag meerdere offertes aan, voor actuele prijzen en goede prijsvergelijking!

Besparing stroomkosten

Jaarlijks produceert een zonnepanelensysteem van 10 panelen ruim 2.200 kWh elektriciteit: bij de leverancier zou je daar momenteel 450 euro voor betalen (prijspeil 2016). Wat een investering in zonnepanelen echter zo interessant maakt, is dat de prijs van elektriciteit van het elektriciteitsnet kan stijgen, terwijl je met zonnepanelen jarenlang stroom zal kunnen opwekken waar je niets voor hoeft te betalen.

Kijk voor meer informatie op Kosten en baten van zonnepanelen

Vergoeding voor teruglevering zonnestroom

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat de eigenaar geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening (dat heet salderen) en betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 20 cent per kWh; prijspeil 2016). Deze zogenoemde salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2020 bestaan.

Lever je meer stroom aan het energiebedrijf dan je van het energiebedrijf afneemt? Dan mag het energiebedrijf voor het meerdere een lagere prijs betalen. Kijk voor meer informatie op Kosten en baten van zonnepanelen.

Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de zonnepanelen goed worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen kopen: zo doe je dat

Ga eerst na of het dak van je woning geschikt is voor zonnepanelen, en hoeveel dakoppervlak er beschikbaar is om te bedekken met zonnepanelen. Dat gaat gemakkelijk met het Advies op maat Zonnepanelen.

Vind je het uiterlijk van je huis belangrijk? Op Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer vind je tips en foto's met voorbeelden.

Checklist zonnepanelen kopen

Overweeg je om een offerte te vragen? Met deze checklist stel je de juiste vragen aan het installatiebedrijf.

Open de checklist

Aandachtspunten voor offerte, installatie en garantie

Ga je zonnepanelen aanschaffen en installeren, let dan op onderstaande punten:

 • Vraag offertes aan bij verschillende aanbieders van zonnepanelen, want de prijzen lopen flink uiteen. Vergelijk de voorspelde opbrengst en controleer of bijkomende kosten staan vermeld. Behalve de prijs van de zonnepanelen (uitgedrukt in euro per watt-piek, de prijs per eenheid vermogen bij volle zon), zijn er ook kosten voor een omvormer, bekabeling, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie. Koop de onderdelen liefst bij één leverancier; niet alle omvormers en zonnepanelen passen bij elkaar.
 • Let op installatie. Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verhandeld te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen correct gebeurt.
 • Ga na welke garanties je krijgt en van wie: de leverancier, importeur of de fabrikant. Garanties op de techniek kunnen 5 of 10 jaar geldig zijn. Sommige aanbieders geven vermogensgarantie: dat na een bepaald aantal jaar nog 90 procent van het vermogen gegarandeerd is. Bij andere leveranciers kun je een opbrengstverzekering afsluiten, die opbrengstgarantie biedt.

Meer over de installatie en garanties lees je op Waar let ik op bij aanschaf zonnepanelen?

Een betrouwbare installateur vinden

Logo zonnekeur. Keurmerk voor zonne-energie en betrouwbare installateur.

Er zijn veel bedrijven die zonnepanelen aanbieden. Misschien vind je het moeilijk om een goede installateur te kiezen. Op QBIS.nl vind je een betrouwbaar en vakkundig bedrijf bij jou in de buurt. Let onder andere op het keurmerk Zonnekeur. In onze checklist vind je tips voor het gesprek met de installateur.

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen maken op het dak van je woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Kijk voor meer informatie op Hoe werken zonnepanelen.

Zonnepanelen in opkomst

Zes procent van de Nederlanders heeft zonnepanelen op zijn dak liggen: dat zijn ruim 400.000 huizen. Milieu Centraal berekende dit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom eind 2015 en een inschatting van het vermogen per paneel en hoeveel zonnepanelen mensen gemiddeld kopen.

De laatste jaren stijgt het aantal geïnstalleerde zonnepanelen flink. In 2012 lag er nog 369 MW aan zonnepanelen op Nederlandse daken (een kleine 2 miljoen panelen), eind 2015 was dit al 4 keer zo veel: 1500 MW (6,5 miljoen panelen, gegevens van onder andere CBS en Polder PV). Het vermogen per paneel stijgt ook, daarom is het aantal zonnepanelen minder hard gestegen dan het geïnstalleerde vermogen.

Infographic zonnepanelen trend

Toekomst van zonnepanelen

Het beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen in Nederland is meer dan 400 km2. Dit is voor de komende decennia ruim voldoende om zonnepanelen op daken te kunnen blijven plaatsen. Er zullen ook steeds meer zonnepanelen komen op andere locaties, bijvoorbeeld op geluidswallen, oude vuilstortplaatsen en braakliggende terreinen. Het elektriciteitsnetwerk is voor de komende 20 jaar zwaar genoeg om meer zonne-energie te verwerken, zolang er niet extreem veel zonnepanelen op één plek worden geïnstalleerd.

Meer informatie

 • De Consumentenbond heeft een leuke en praktische serie blogjes over zonnepanelen.
 • De Vereniging Zonnestroom Producenten komt op voor de belangen van particuliere eigenaren van zonnestroomsystemen en geeft praktische informatie.
 • Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats.
 • Kijk op Omgevingsloket om uit te vinden of je een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig hebt voor plaatsing van de zonnepanelen.
 • Installateurs van zonnepanelen vind je via UNETO-VNI of op QBIS.nl.
 • Veel leveranciers van zonnepanelen zijn verenigd in Holland Solar.
 • Meer informatie over teruglevering van energie en je rechten daarin, staat op Consuwijzer.
 • Registreer je zonnepanelen bij aankoop via Energie leveren, opdat je netbeheerder het netwerk optimaal kan beheren.
Terug naar boven