Praktisch over duurzaam

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. De afgelopen 5 jaar zijn ze zo'n 25 procent goedkoper geworden. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. 

Man met zonnepanelen op dak. Zonnepanelen kopen? Laat ze goed plaatsen.

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

Investeren in zonnepanelen geeft een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

Advies op maat over zonnepanelen

Met dit gratis Advies op maat ontdek je of zonnepanelen op jouw dak kunnen en wat het je kost en oplevert.

Doe de zonnepanelencheck

Tips voor zonnepanelen

 • 1

  Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig. Uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket.

 • 2

  Zorg bij installatie van zonnepanelen bij voorkeur voor ventilatieruimte tussen de panelen en het dak, en rond de omvormer. Zo voorkom je dat ze teveel opwarmen en daardoor minder goed werken.

 • 3

  Milieu Centraal heeft een handige checklist met aandachtspunten gemaakt voor het gesprek over de offerte.

 • 4

  Wil je ook warm water van zonne-energie? Kijk of een Zonneboiler iets voor jou is. 

 • 5

  Als particulier kun je de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

 • 6

  Bekijk tips en foto's met voorbeelden hoe je de panelen mooi kunt neerleggen.

Mike en Evelien zijn blij met hun zonnepanelen

Ben je nieuwsgierig naar meer ervaringen met zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen? Kijk op Ervaringen met energie.

Zonnepanelen goed voor klimaat

Door zelf zonne-energie op te wekken help je het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Ook worden Nederlanders door lokaal duurzame energie op te wekken minder afhankelijk van de import van energie uit andere delen van de wereld.

Lange levensduur

Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

In beeld: de voordelen van zonnepanelen 

Wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze op?

Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 2.700 watt-piek) kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.400 euro (prijs augustus 2017). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw 10 zonnepalen zo’n 750 euro goedkoper. De prijzen van zonnepanelen dalen gestaag, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. De prijzen verschillen echter fors per aanbieder. Vraag daarom meerdere offertes aan, voor actuele prijzen en goede prijsvergelijking!

Lagere energierekening

Jaarlijks produceren die 10 panelen 2.360 kWh elektriciteit: bij de leverancier zou je daar momenteel 495 euro voor betalen (prijspeil 2018). Dit bedrag spaar je dus elk jaar uit: met je zonnepanelen wek je jarenlang stroom op waar je niets voor hoeft te betalen! En dat terwijl stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden.

Kijk voor meer informatie op Kosten en opbrengst van zonnepanelen

Vergoeding voor stroom die je aan het net levert

Soms produceren zonnepanelen stroom op een moment dat de eigenaar geen stroom gebruikt. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening (dat heet salderen) en betaalt jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaalt voor jouw stroom (gemiddeld 21 cent per kWh; prijspeil 2018).

Lever je meer stroom aan het energiebedrijf dan je van het energiebedrijf afneemt? Dan mag het energiebedrijf voor het meerdere een lagere prijs betalen. Kijk voor meer informatie op Kosten en opbrengst van zonnepanelen.

Vanaf 2020 of 2021: terugleversubsidie

Let op: de salderingsregeling wordt in 2020 of 2021 waarschijnlijk vervangen door een nieuwe regeling: de teruglever-subsidie. Daarmee verdien je  zonnepanelen in gemiddeld 7 jaar terug. De subsidie geldt ook als je al zonnepanelen hebt. Lees meer over de Terugleversubsidie.

Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de zonnepanelen goed worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen kopen: zo doe je dat

Ga eerst na of het dak van je woning geschikt is voor zonnepanelen, en hoeveel dakoppervlak er beschikbaar is om te bedekken met zonnepanelen. Dat gaat gemakkelijk met het Advies op maat Zonnepanelen.

Vind je het belangrijk dat je huis er goed uitziet? Op Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer vind je tips en foto's met voorbeelden.

Checklist zonnepanelen kopen

Overweeg je om een offerte te vragen? Met deze checklist stel je de juiste vragen aan het installatiebedrijf.

Open de checklist

Offerte, installatie en garantie: waar let je op?

Ga je zonnepanelen aanschaffen en installeren, let dan op onderstaande punten:

 • Vraag offertes aan bij verschillende aanbieders van zonnepanelen, want de prijzen lopen flink uiteen. Vergelijk de voorspelde opbrengst en controleer of bijkomende kosten staan vermeld. Behalve de prijs van de zonnepanelen (uitgedrukt in euro per watt-piek, de prijs per eenheid vermogen bij volle zon), zijn er ook kosten voor een omvormer, bekabeling, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie. Koop de onderdelen liefst bij één leverancier; niet alle omvormers en zonnepanelen passen bij elkaar.
 • Let op installatie. Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verhandeld te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen correct gebeurt.
 • Ga na welke garanties je krijgt en van wie: de leverancier, importeur of de fabrikant. Garanties op de techniek kunnen 5 of 10 jaar geldig zijn. Sommige aanbieders geven vermogensgarantie: dat na een bepaald aantal jaar nog 90 procent van het vermogen gegarandeerd is. Bij andere leveranciers kun je een opbrengstverzekering afsluiten, die opbrengstgarantie biedt.

Meer over de installatie en garanties lees je op Waar let ik op bij aanschaf zonnepanelen?

Een betrouwbare installateur vinden

Logo zonnekeur. Keurmerk voor zonne-energie en betrouwbare installateur.

Er zijn veel bedrijven die zonnepanelen aanbieden. Misschien vind je het moeilijk om een goede installateur te kiezen. Op QBIS.nl vind je een betrouwbaar en vakkundig bedrijf bij jou in de buurt. Let onder andere op het keurmerk Zonnekeur. In onze checklist vind je tips voor het gesprek met de installateur.

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen maken op het dak van je woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Kijk voor meer informatie op Hoe werken zonnepanelen.

Steeds meer zonnepanelen verkocht

Zonnepanelen zijn in opmars: 9 procent van de Nederlandse woningen heeft inmiddels zonnepanelen, dat zijn bijna 670.000 huizen. Alleen al in 2017 kwamen er zo'n 120.000 woningen met zonnepanelen bij. Milieu Centraal rekent dit uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom eind 2017 en een inschatting van het vermogen per paneel en hoeveel zonnepanelen mensen gemiddeld kopen. Daarbij is rekening gehouden met de zonnepanelen op scholen, boerderijen en zonneparken.

Totaal aantal panelen stijgt

De laatste jaren stijgt het aantal geïnstalleerde zonnepanelen op huizen en bedrijven flink. In 2012 lag er nog 369 MW aan zonnepanelen (een kleine 2 miljoen panelen), eind 2017 was dit al meer dan 7 keer zo veel: 2873 MW (12 miljoen panelen, schatting van Milieu Centraal op basis van gegevens van onder andere CBS en Polder PV). Het vermogen per paneel stijgt ook, daarom is het aantal zonnepanelen minder hard gestegen dan het geïnstalleerde vermogen.

infographic laat groei van het aantal zonnepanelen in Nederland zien

Toekomst van zonnepanelen

Het beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen in Nederland is meer dan 400 km2. Dit is voor de komende decennia ruim voldoende om zonnepanelen op daken te kunnen blijven plaatsen. Er zullen ook steeds meer zonnepanelen komen op andere locaties, bijvoorbeeld op geluidswallen, oude vuilstortplaatsen en braakliggende terreinen. Het elektriciteitsnetwerk is voor de komende 20 jaar zwaar genoeg om meer zonne-energie te verwerken, zolang er niet extreem veel zonnepanelen op één plek worden geïnstalleerd.

Meer informatie

 • De Consumentenbond heeft een leuke en praktische serie blogjes over zonnepanelen.
 • De Vereniging Zonnestroom Producenten komt op voor de belangen van particuliere eigenaren van zonnestroomsystemen en geeft praktische informatie.
 • Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats.
 • Kijk op Omgevingsloket om uit te vinden of je een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig hebt voor plaatsing van de zonnepanelen.
 • Installateurs van zonnepanelen vind je via UNETO-VNI of op QBIS.nl.
 • Veel leveranciers van zonnepanelen zijn verenigd in Holland Solar.
 • Meer informatie over teruglevering van energie en je rechten daarin, staat op Consuwijzer.
 • Registreer je zonnepanelen bij aankoop via Energie leveren, opdat je netbeheerder het netwerk optimaal kan beheren.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.