Kozijnen vervangen

Mannen met isolerend kozijn. Isoleren verlaagt je energierekening en is goed voor het klimaat.
Zijn je kozijnen of het glas aan vervanging toe? Nu je toch aan de slag gaat: doe het meteen goed en maak je huis aardgasvrij-proof. Kies voor isolerende kozijnen met triple glas erin.

Benut vanaf nu iedere verbouwing of klus om je huis goed te isoleren. Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Dat betekent dat we onze huizen op een andere manier moeten gaan verwarmen, bijvoorbeeld met elektriciteit of warmte van een lagere temperatuur. Dat kan alleen op een efficiënte manier als je huis goed geïsoleerd is. Voordeel: het levert je ook een lage energierekening en een warm en comfortabel huis op. Lees meer over verwarmen zonder aardgas.

Tips kozijnen vervangen

01

Neem isolerende kozijnen. Ook via kozijnen verlies je warmte naar buiten. Met isolerende kozijnen is dat de helft minder.

02

Kies triple glas in je nieuwe kozijnen. Triple glas isoleert 35 procent beter dan HR++ glas.

03

Vraag om dubbele kierdichting en meerpuntssluiting bij ramen die open kunnen. Kieren zorgen voor tocht. Met dubbele kierdichting en een sluiting op meerdere punten heb je daar veel minder last van, en het werkt beter dan simpele tochtstrips.

04

Laat meteen ventilatieroosters plaatsen in het nieuwe kozijn, en in de woonkamer een ventilatie-unit die de warmte terugwint. Goede ventilatie is nodig voor schone en gezonde lucht in huis. Lees meer over het belang van ventileren.

Wil je de tips nog eens rustig nalezen? Download de pdf.

Isolerende kozijnen: warmer huis

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar ook via de kozijnen verlies je warmte naar buiten. Met goed isolerende kozijnen is dat een stuk minder. Let daarom op de isolatiewaarde (U-waarde) van de kozijnen: kozijnen die goed isoleren hebben een U-waarde van 1,3 of lager. Weten wat het kost en wat je ermee bespaart? Ga naar isolerende kozijnen en deuren.

Triple glas = meer besparen

HR++ glas is goed, maar triple glas isoleert het beste. Het is wel zo'n 20 procent duurder dan HR++ glas, maar die extra kosten verdien je weer terug door een lagere energierekening. Bedenk dat kozijnen en glas heel lang mee gaan. Lees alles over de voordelen van triple glas.

Man plaatst triple glas in isolerend kozijn. Isoleren verlaagt je energierekening en is goed voor het klimaat.
Isolerend kozijn met triple glas

Tocht? Naden en kieren dicht

Op verschillende plekken kunnen naden en kieren zitten: tussen het kozijn en de muur, tussen het glas en het kozijn en - bij ramen die open kunnen - tussen het draaiende deel en het vaste kozijn. Naden en kieren veroorzaken tocht in huis en je verliest er onnodig warmte mee, waardoor je harder moet stoken. Let er daarom op dat jij (of het bedrijf dat de kozijnen plaatst) naden en kieren goed dichtmaakt als je kozijnen gaat vervangen. Met dubbele kierdichting heb je op 2 plaatsen een tochtstrip tussen het raam dat open kan en het vaste kozijn. Dat sluit beter af dan één simpele tochtstrip.

Meerpuntssluiting zorgt ervoor dat het raam op meer dan 1 plek dicht klikt. Daardoor sluit het beter en heb je minder kieren. Ramen en deuren met dubbele kierdichting hebben standaard ook meerpuntssluiting.

Verbeter meteen de ventilatie

Kozijnen vervangen geeft je meteen de kans om de ventilatie van je huis te verbeteren. Daarmee zorg je voor gezonde lucht in huis en voorkom je vochtproblemen. Je hebt 2 mogelijkheden: ventilatieroosters in het kozijn of een ventilatie-unit in de buitenmuur.

Roosters in het kozijn

Je kunt ventilatieroosters boven het glas in de kozijnen laten zetten, of mooi weggewerkt tussen de kozijnen en de gevel. Kies voor roosters die reageren op de winddruk, die gaan wat meer dicht als de wind erop staat en wat meer open als er weinig wind is. Zo heb je geen last van koude tocht, maar wel altijd genoeg verse lucht. Op natuurlijke ventilatie lees je meer over soorten ventilatieroosters.

Ventilatie-unit in de buitenmuur

Je kunt de ventilatie ook laten regelen door een unit in de buitenmuur, dan heb je geen roosters meer nodig. Zo'n gevelunit zorgt het hele jaar door voor toevoer van verse lucht en afvoer van 'gebruikte' lucht. Kies voor een unit met warmteterugwinning (wtw) en een CO2-sensor. De warme lucht uit de kamer gaat door het apparaat naar buiten en warmt de binnenkomende (koude) lucht alvast op. Je hebt dus geen koude luchtstroom en het scheelt energie voor het verwarmen van je huis. In de zomer zorgt een bypass ervoor dat de lucht in huis niet wordt opgewarmd door warme lucht van buiten. De CO2-sensor zorgt voor 'ventilatie op maat': hij meet de hoeveelheid CO2 in de kamer en zorgt steeds voor voldoende verse lucht.

Een ventilatie-unit is een heel handig en goed systeem, maar wel duurder dan ventilatieroosters. Een slimme keuze is een unit in de woonkamer en roosters in de slaapkamers.

Ventilatierooster in raam met triple glas. Ventileren is nodig voor je gezondheid.
Ventilatierooster in raam met triple glas

Hout, kunststof of aluminium?

Tussen de milieu-impact van hout, aluminium of kunststof zit weinig verschil. Kies vooral het materiaal dat jij mooi of praktisch vindt. De kwaliteit van de kozijnen is belangrijker dan het materiaal: kozijnen van een hoge kwaliteit gaan lang mee. Je kunt bij aankoop letten op een aantal keurmerken. Verder gaan je kozijnen langer mee als je ze goed onderhoudt en als je houten kozijnen regelmatig een likje verf geeft.

Kies een kozijn met keurmerk

KOMO-keur is een algemeen keurmerk dat hoge kwaliteit garandeert. KOMO-producten kun je vinden bij timmerfabrieken die zijn aangesloten bij de Stichting Garantie Timmerwerk.

Voor hang- en sluitwerk (sloten en scharnieren) is er het SKG-keurmerk: dit garandeert een lange levensduur en beschermt tegen inbraak.

Houten kozijn

Als je kiest voor een houten buitenkozijn, let er dan op dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit herken je aan het FSC- of PEFC-keurmerk. Lees meer over over verantwoord hout kiezen.

Houten kozijnen met DUBO-keur hebben een lage milieu-impact, onder andere doordat ze met hout uit duurzaam beheerde bossen zijn gemaakt.

Aluminium of stalen kozijn

Aluminium kozijnen met VMRG-keurmerk hebben standaard een thermische onderbreking zodat je minder warmte verliest. De kozijnen blijven lang goed en mooi. Aluminium dat tijdens fabricage, sloop of renovatie vrijkomt, wordt hergebruikt. Aluminium en stalen kozijnen met DUBO-keur hebben minder milieu-impact, onder andere doordat ze voor meer dan 97% uit gerecycled aluminium of staal zijn gemaakt.

Kunststof kozijn

Kunststof kozijnen met het VKG-keurmerk zijn van goede kwaliteit en kunnen goed gerecycled worden. Ook voldoen ze aan strenge eisen wat betreft constructie, inbraakwering en installatie.

Montagekozijn: makkelijk en milieuvriendelijk

Van oudsher worden kozijnen in Nederland in de muur ingemetseld. Dat heeft als nadeel dat het kozijn lastig te verwijderen, repareren of verplaatsen is zonder beschadigingen. Daarom worden tegenwoordig vaak montagekozijnen geplaatst. Die komen kant-en-klaar uit de fabriek (vaak afgelakt en met het glas er al in) en worden met schroeven vastgemaakt aan een frame dat in de muur is geplaatst (dit heet een stelkozijn). Daardoor kun je het kozijn makkelijk in zijn geheel loshalen en later weer in de gevel zetten. Handig als je van plan bent om je gevel nog eens aan te passen of beter te isoleren!

Montagekozijnen zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. Ze kunnen van hout, kunststof of aluminium worden gemaakt. In nieuwbouwhuizen zijn ze heel gewoon, maar je kunt ze ook nemen als je bestaande kozijnen gaat vervangen. Het oude, ingemetselde kozijn wordt dan vervangen door een frame in de muur, waaraan het montagekozijn wordt vastgeschroefd. Vraag ernaar bij je aannemer of kozijnleverancier. Vraag bij houten montagekozijnen naar categorie II of III: die zijn in de fabriek helemaal afgelakt en daardoor heel goed bestand tegen weer en wind.

Laat ze vooraf in de grondverf zetten

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door je aannemer 2 keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken voldoende bescherming.
Het is verstandig om je houtwerk in lichte kleuren te schilderen: donker geschilderd hout warmt extra op als de zon erop schijnt. Het hout gaat dan werken en kan dan scheuren. Ook de verflaag gaat dan minder lang mee. Meer tips vind je op de pagina over hout schilderen.

Onderhoud van kozijnen

Aluminium en kunststof kozijnen hoef je alleen schoon te houden, bijvoorbeeld met een sopje van afwasmiddel. Kozijnen die geschilderd zijn - meestal houten kozijnen maar soms ook aluminium - moet je jaarlijks goed nakijken en eventueel bijwerken. Eens per 5 jaar is een nieuwe verflaag nodig. Controleer jaarlijks de tochtprofielen en het hang- en sluitwerk op slijtage. Kijk voor schildertips op schilderen van hout.

Waar lever je oude kozijnen en deuren in?

Kozijnen die nog goed zijn (en voldoende isoleren) kunnen hergebruikt worden. Oude kozijnen die slecht zijn, kunnen gerecycled worden. Aluminium kan bijvoorbeeld omgesmolten worden, dat kost veel minder energie dan het maken van nieuw aluminium. Ook houten en kunststof kozijnen kunnen op een verantwoorde manier verwerkt worden.

Het bedrijf dat de nieuwe kozijnen plaatst, neemt de oude kozijnen mee. Ga je zelf aan de slag? Lever de kozijnen dan in bij de milieustraat. Kunststof kozijnen kun je ook inleveren bij sommige kozijnproducenten, inleverpunten vind je bij Vkgkeurmerk.nl. Het glas kun je inleveren bij de glashandel of de milieustraat: het mag niet in de glasbak.

Een betrouwbaar bedrijf vinden

Kozijnen vervangen is een klus voor een vakman. Kijk op Wij-isoleren.nl voor vakkundige bedrijven die isolerende kozijnen en triple glas aanbieden. Of zoek een bedrijf via het energieloket in jouw gemeente.

Check op asbest

Bij kozijnen en ruiten van voor 1994 kan asbesthoudende kit of stopverf zijn gebruikt (tussen de ruit en het kozijn en tussen het kozijn en de muur). Vraag het bedrijf dat je kozijnen gaat vervangen of ze dit willen checken. Wees er ook alert op als je zelf het glas of de kozijnen wilt verwijderen.

Op Asbest lees je meer over het verwijderen en afvoeren van asbest.

Meer informatie