Nieuwe vloer begane grond

Is de vloer van de begane grond aan vervanging toe? Of laat je een aanbouw maken met een nieuwe vloer? Kies dan voor een (systeem)vloer met zeer goede isolatie. Dit is ook hét moment om vloerverwarming te nemen.

Een vloer vervangen is een flinke onderneming. Door het in één keer goed aan te pakken, voorkom je dat je huis na een paar jaar weer overhoop moet. Denk bij een nieuwe vloer aan de volgende dingen.

  1. Isolatie. Zorg ervoor dat je de vloer goed isoleert, minimaal met een Rd-waarde van

  2. Vloerverwarming. Dit is hét moment om vloerverwarming aan te leggen. Kies dan wel voor isolatie met een Rd-waarde van minimaal 5.

  3. Een duurzame vloer. Kies voor een vloer van duurzame materialen of kijk of je de vloerbedekking of afwerking tweedehands kunt scoren.

Zo wordt je huis met goede vloerisolatie comfortabeler en zet je een stap in de richting van aardgasvrij wonen. Met een geïsoleerde vloer kun je besparen op je energierekening.

De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de hele constructie aan (dak/vloer/buitenmuur plus isolatiemateriaal). De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde staat op de verpakking van het materiaal.

Om een Rc-waarde van 4 te bereiken heb je bij gevelisolatie isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 3,6 nodig. De overige 0,4 komt van de buitenmuur zelf. Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen.

Kosten en besparingen van een nieuwe vloer

Een nieuwe vloer (broodjesvloer) van 50 m2 in een gemiddelde hoekwoning kost ongeveer € 6.500. Hiervoor kun je € 550 voor krijgen: de netto kosten zijn dan € 5.950. Je bespaart jaarlijks ongeveer 130 m3 gas. Dat komt neer op zo'n € per jaar.

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2024. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten die mogelijk nodig zijn in verband met natuurvriendelijk isoleren. Die kosten verschillen per maatregel en per type woning. Bij een vrijstaand huis moet je bijvoorbeeld meer dingen doen dan bij een tussenwoning. En soms is er een hoogwerker nodig. Je kunt denken aan kosten tussen de € 300 en € 1.000: controleer bij isolatiebedrijven wat de prijs voor jouw huis zal zijn.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gasprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Manieren om de nieuwe vloer te isoleren

Als je een nieuwe vloer op de begane grond neemt, heb je verschillende mogelijkheden. Welke het beste bij jou past, hangt af van jouw wensen en hoe je woont. Kies in alle gevallen voor een hoge isolatiewaarde van minimaal Rd 3,5 en van Rd 5 bij vloerverwarming.

Bestaande vloer renoveren

Zoek eerst uit of het echt nodig is om de vloer helemaal te vervangen. Een geheel nieuwe begane grondvloer is namelijk meestal niet noodzakelijk. Het milieuvriendelijkst en goedkoopst is om de bestaande vloer te renoveren.

Bij een houten vloer gaat het dan om het vervangen van planken en balken die aangetast zijn door houtrot. Na vervangen van aangetaste balken wordt dan een vloer van multiplex platen (underlayment) aangebracht of lewisplaten (ook bekend als zwaluwstaartplaten, staalplaten met profiel) met dekvloer. Op lewisplaten kan een nat systeem vloerverwarming. De verwarmingsbuizen worden dan geplaatst in bijvoorbeeld nat cement. Op een houten vloer kan een droog systeem komen. De buizen komen dan op voorgevormde platen.

Ook een door betonrot aangetaste betonvloer kan worden gerenoveerd door gespecialiseerde bedrijven. Het roesten van de wapening van betonijzer kan worden stopgezet. Indien nodig kan een ondersteuningsconstructie worden geplaatst.

Wist je dat... ...je ook een betonvloer kunt laten renoveren? Schakel dan wel een gespecialiseerd bedrijf in!

Nieuwe houten vloer

De milieuvriendelijkste keuze is een begane grondvloer op basis van hout dat afkomstig is uit duurzame bosbouw, te herkennen aan het FSC of PEFC-keurmerk. Je hebt wel een kruipruimte nodig voor deze optie. 

Met houten balken wordt een frame gemaakt, waar underlayment platen bovenop komen. Tussen de balken komen thermokussens als isolatie. Op de bodem van de kruipruimte komt een drampremmende laag (PE-bodemfolie). Gevorderde doe-het-zelvers kunnen zo'n vloer zelf aanleggen. Ben je dat niet? Huur dan een aannemer in.

Kant-en-klare systeemvloer

Heb je een kruipruimte en wil je die behouden? Dan is een isolerende boven de kruipruimte een goed idee. De onderdelen van zo’n systeemvloer worden in de fabriek op maat gemaakt en ter plekke bij jou thuis in elkaar gezet. De isolatie zit al in de vloer verwerkt of wordt in losse isolerende elementen tussen draagbalken gelegd.

Een systeemvloer bestaat uit stalen of kunststof dragers met daartussen isolerende piepschuim elementen. Op de elementen komt een gipsgebonden (anhydriet) of cementdekvloer of platen (gips, OSB of underlayment). Daarna kun je de vloer laten afwerken met bijvoorbeeld een gietvloer, tegels, hout, laminaat, linoleum of andere vloerbedekking. Let op: je hebt soms een extra tussenlaag nodig, afhankelijk van het type dekvloer en vloerbedekking. Bijvoorbeeld als je een gietvloer op gipsplaten wilt nemen of wanneer je hout of laminaat op een cementdekvloer wilt leggen.

Er zijn ook systemen waarbij de dragers langs de muur worden bevestigd waarna er zelfdragende, isolerende platen op worden gelegd. De meeste systeemvloeren kunnen binnen een dag worden gelegd.

De systeemvloer krijgt als geheel - dus inclusief dragers en isolatiemateriaal - een isolatiewaarde. Ze zijn leverbaar in verschillende Rd-waarden. Ga voor minimaal Rd 3,5, dan kun je ook aanspraak maken op subsidie. Bij vloerverwarming kies je voor minimaal Rd 5.

De vloer wordt ook wel renovatievloer, cassettevloer, compofloor, PS broodjesvloer of balken broodjesvloer genoemd. PS staat voor polystyreen of piepschuim. De piepschuim elementen lijken op broodjes: vandaar de naam ‘broodjesvloer’. Een vloer met zelfdragende isolerende platen vind je onder de namen Havebo cassettevloer of Compofloor.

Kruipruimte volstorten met schuimbeton

Heb je de kruipruimte niet nodig? Zijn er geen leidingen in de kruipruimte die bereikbaar moeten blijven? Is er geen gasleiding zonder mantelbuis aanwezig in de kruipruimte? Dan kun je hem ook vol laten storten met schuimbeton. Doe dit niet zelf, maar laat een erkend bedrijf dit doen.

Dat is een mengsel van cement, fijn zand, water, schuimmiddel en vulmiddelen. Op de bodem en tegen de muren van de kruipruimte komt plasticfolie. Daarop wordt het schuimbeton gestort, en daarbovenop komt nog een cementen dekvloer. In de dekvloer kun je vloerverwarming laten leggen. Je kunt de vloer daarna verder afwerken.

Schuimbeton isoleert beter dan ‘gewoon’ beton, maar je hebt nog wel een flinke laag nodig voor een goede isolatiewaarde. Met folie heb je een laag van ongeveer 40 centimeter nodig voor Rd 3,5. De PE-folie wordt in de kruipruimte en tegen de kruipruimtewanden gelegd voor het schuimbeton wordt gestort.

Wil je vloerverwarming? Dan heb je 5 Rd nodig en kom je met folie uit op een laag van 55 centimeter. Bovendien duurt het lang voor het schuim beton is en is het erg zwaar. Daardoor is het een extra belasting van de fundering en kun je hem niet op elke ondergrond (bijvoorbeeld veengrond) toepassen.

Geen kruipruimte? Zelfdragende vloer

Als je geen kruipruimte hebt, kun je de nieuwe betonnen vloer ook rechtstreeks op een laag hardschuim isolatieplaten laten storten. Je krijgt dan een zelfdragende vloer die meteen op de ondergrond rust (dus niet op balken). De vloer krijgt een flexibele rand die krimp en uitzetten opvangt. Daardoor hoef je niet bang te zijn voor scheuren in de funderingsmuren. Als de ondergrond te zacht is en daardoor niet genoeg draagvermogen heeft, wordt de vloer in de muren verankerd.

De isolatiewaarde van de zelfdragende vloer hangt af van de soort en dikte van de isolatieplaten.

Vloerverwarming bij een nieuwe vloer

Een nieuwe vloer leggen of een renovatie zijn goede momenten om vloerverwarming te nemen. De slangen voor de vloerverwarming komen in de deklaag bovenop het beton of andere onderlaag. Voor vloerverwarming heb je een isolatiewaarde van minstens Rd 5 nodig. Bij minder goede isolatie gaat er teveel warmte naar de veel koudere kruipruimte of ondergrond. Dat is zonde.

Kies bij voorkeur voor de meest toegepaste vloerverwarming met leidingen met cv-water aangesloten op de HR-ketel of warmtepomp. Kies niet voor elektrische vloerverwarming: die werkt een stuk minder efficiënt en gebruikt een hoop stroom. Meer informatie lees je op Wonen zonder aardgas en Lage temperatuur verwarming.

De vloerbedekking: tapijt, hout, laminaat

Let er bij de keuze van je vloerbedekking op of deze geschikt is voor vloerverwarming. Het materiaal moet voldoende warmte door laten. Het mag maximaal een Rd-waarde hebben van 0,15 m2K/W. Hoe lager deze waarde, hoe beter de warmte-doorlating.

Vloerbedekking kiezen

Tips Tips over welke vloerbekleding goed past bij vloerverwarming lees je op de pagina over vloerbedekking. Lees de tips!