Praktisch over duurzaam

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes: vooral in de zomer kunnen ze een plaag zijn. Ze komen op rottend of gistend voedsel af, de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Helemaal ervan af kom je misschien niet, maar met een paar simpele tips kun je de overlast beperken.

5 Tips tegen fruitvliegjes

 • 1

  Eet fruit op tijd op. En laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren.

 • 2

  Houd je aanrecht, eettafel en kookplaat schoon en spoel vuile glazen meteen om. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (dus ook niet met citroen!): daar houden fruitvliegjes juist van.

 • 3

  Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik je gft-bak buiten. Zet die op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.

 • 4

  Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies.

 • 5

  Zet een paar ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Rijp fruit smoothie 700x465.jpg

Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten of gisten. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Van fruit dat op moet, maak je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt.

Fruit koel bewaren

Appels, peren, aardbeien, ander zacht fruit en gesneden fruit kun je in de koelkast bewaren. Tropisch fruit zoals bananen, mango’s en ananas bewaar je buiten de koelkast, die kunnen namelijk niet tegen kou (bananen worden bijvoorbeeld bruin in de koelkast). Eet dit fruit dus echt op tijd op. Het Voedingscentrum geeft tips hoe je verschillende soorten fruit en groente het beste kunt bewaren.

Wat lusten fruitvliegjes nog meer?

 • Rottende en beschimmelde groenten
 • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
 • Gemorst vruchtensap
 • Planten en kruiden waarvan blaadjes dor of rot zijn
 • Verwelkte (bosjes) bloemen
 • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
 • Koffiedik in je koffiezetapparaat
 • Gebruikte koffiepads en theezakjes
 • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding

Houd het schoon…

Fruitvliegjes 700x454.jpg

Spoel vieze glazen met restjes sap of wijn en bordjes waar jam of fruit op heeft gelegen om, en zet ze meteen in de vaatwasser als je die hebt. Haal regelmatig een doekje over je aanrecht en eettafel. En pak elke dag een schoon aanrechtdoekje en sponsje.

Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak en ververs de zak als je toch fruitvliegjes in de vuilnisbak ziet.

… en zet de bloemetjes buiten

Heb je bloemen of plantjes in huis? Haal de dode blaadjes en verwelkte bloemen er regelmatig uit en gooi ze in de biobak. Laat een bos bloemen sowieso niet te lang staan.

Fruitvliegjes zijn dol op fruitgeuren. Gebruik daarom geen schoonmaakmiddel met citroen- of appelgeur, maar neem liever eucalyptus, lavendel of iets neutraals.

Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes

Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren. Ze houden bijvoorbeeld niet van de geur van basilicum, salie, dille, lavendel, knoflook en kruidnagel. Daar kun je dus je voordeel mee doen: zet wat kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit.

Lok ze in de val!

Een andere manier om van fruitvliegjes af te komen, is om ze in de val te lokken. Je vindt vallen tegen fruitvliegen in de winkel, maar koop alleen vallen als je ziet wat voor middel erin zit. Je kunt zelf ook simpel een val maken. 

Hoe maak je een val voor fruitvliegjes?

 • Neem een klein, plastic bakje met dekseltje.
 • Doe hier iets met suiker of gist in, bijvoorbeeld wat honing, een mengsel van water en (cider)azijn, wijn, overrijp fruit of siroop.
 • Prik een klein gaatje in het dekseltje. 
 • Geen deksel? Gebruik plasticfolie dat je strak over het bakje spant (bijvoorbeeld met een elastiekje) en prik daarin een klein gaatje.

De fruitvliegjes kruipen door het gaatje naar binnen, maar kunnen daarna niet meer de weg naar buiten vinden. Zet de val ergens waar je geen last van de fruitvliegjes hebt, dus niet midden in de keuken: daar wil je ze immers niet naartoe lokken.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.