Praktisch over duurzaam

Wasmiddelen

Wasgoed kun je vaak prima schoon krijgen op een lagere temperatuur. Maar wist je dat je soms ook met minder wasmiddel toe kunt?

bigstock-Washing-powder-close-up-75473794-400x300.jpg

Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Dan zijn er minder grondstoffen nodig voor wasmiddelen en spoelt er minder wasmiddel in het riool. Bovendien spaart elk pak waspoeder dat jij niet koopt, verpakkingsmateriaal uit.

Tips

 • 1

  De belangrijkste milieuwinst zit 'm in wassen op een zo laag mogelijke temperatuur.

 • 2

  Hardnekkige vlekken? Smeer er ossengalzeep op. Voorwassen is niet nodig met de huidige wasmiddelen. Bekijk meer vlekkentips.

 • 3

  Gebruik vloeibaar wasmiddel. Waspoeder heeft een soort scrubfunctie waardoor vezels los komen te zitten. Synthetische vezels dragen bij aan de plastic soep.

 • 4

  Wil je wasverzachter gebruiken, kies dan voor een vloeibaar middel. Wasverzachtende doekjes leveren nodeloos afval op.

 • 5

  Wasnoten, wasmagneten, wasbollen en waspellets blijken in tests niet beter te werken dan wassen met alleen water. 

 • 6

  Tips om zuinig te wassen vind je op de pagina Wasmachine.

 • 7

  De keurmerken MilieukeurEuropees Ecolabel en Nordic Ecolabel garanderen dat een wasmiddel het milieu zo weinig mogelijk belast.

Dosering

Je gebruikt gemakkelijk te veel wasmiddel. Dat is zonde van je geld en niet goed voor het milieu. Let daarom goed op de dosering op de verpakking. En probeer eens of je was ook schoon wordt met minder wasmiddel.

Compacte wasmiddelen

Kijk vooral bij compacte wasmiddelen uit dat je niet te veel gebruikt. Het milieuvoordeel doe je anders weer teniet.

Wastablet: alleen voor hard water

Een wastablet lijkt het probleem van overdosering te voorkomen. Maar de hoeveelheid wasmiddel daarin kan toch te veel zijn als er zacht water uit jouw kraan komt. Bovendien kun je met zo'n tablet niet uitproberen of je mínder wasmiddel nodig hebt.

Aanbevolen dosering niet altijd nodig

Er zijn allerlei alternatieve wasproducten op de markt die claimen milieuvriendelijk te zijn, doordat ze wasmiddel overbodig maken: wasballen, wasnoten, wasmagneten en waspellets. Deze middelen blijken in tests niet beter te werken dan wassen met alleen water. Daaruit concludeerde onder meer de Consumentenbond dat je waarschijnlijk sowieso met minder wasmiddel toekan dan de wasmiddelenfabrikant voorschrijft, als je was niet al te vuil is en je water niet te hard.

Wasverzachter

Je was wordt hard doordat er kalkdeeltjes op achterblijven tijdens het drogen. Als je van lekker zacht wasgoed houdt, kun je de was het beste in de wind laten drogen. Mocht je een wasdroger hebben, dan zijn wasverzachters ook overbodig. Wasverzachter hecht deels aan kleding, maar het grootste deel spoelt bij het wassen uiteindelijk weg met het afvalwater.

Hard water? Waterontharder!

Komt er hard water uit jouw kraan? Gebruik dan niet méér wasmiddel, maar voeg wat extra waterontharder toe. Je kunt voor het wasmiddel gewoon de dosering voor zacht water aanhouden. Waterontharder is los te koop. Op de website van je waterbedrijf kun je zien hoe hard of zacht het water in jouw regio is.

Liever vloeibaar wasmiddel dan poeder

Kleding slijt altijd een beetje tijdens het wassen. Daarbij laten vezels los, en die spoelen met het waswater weg. Bij synthetische materialen zoals polyester, acryl en fleece is dat een probleem, ze dragen dan namelijk bij aan de plastic soep in zee. Omdat waspoeder een soort scrubfunctie heeft waardoor vezels los komen te zitten, kun je beter vloeibaar wasmiddel nemen. Zie Plastic in zee voor meer tips. 

Stomerij

Kwetsbare kleding mag je niet altijd in water wassen. Op het label staat dan dat je het chemisch moet laten reinigen (dry cleaning). In veel stomerijen gebeurt dit nog met de milieubelastende stof PER (perchloorethyleen).

Laat kleding alleen chemisch reinigen als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij vlekken of hardnekkige luchtjes. Goed luchten kan soms voldoende zijn om een kledingstuk fris te laten ruiken. Er zijn ook stomerijen die chloorvrij stomen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.