Praktisch over duurzaam

Wasmiddelen

Wasgoed kun je vaak prima schoon krijgen op een lagere temperatuur. Maar wist je dat je soms ook met minder wasmiddel toe kunt?

bigstock-Washing-powder-close-up-75473794-400x300.jpg

Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Dan zijn er minder grondstoffen nodig voor wasmiddelen en spoelt er minder wasmiddel in het riool. Bovendien spaart elk pak waspoeder dat jij niet koopt, verpakkingsmateriaal uit.

Tips

 • 1

  De belangrijkste milieuwinst zit 'm in wassen op een zo laag mogelijke temperatuur.

 • 2

  Hardnekkige vlekken? Smeer er ossengalzeep op. Voorwassen is niet nodig met de huidige wasmiddelen. Bekijk meer vlekkentips.

 • 3

  Bij vloeibaar wasmiddel laten er minder vezels los dan bij waspoeder. Waspoeder heeft een soort scrubfunctie waardoor vezels los komen te zitten. Synthetische vezels dragen bij aan de plastic soep.

 • 4

  Wil je wasverzachter gebruiken, kies dan voor een vloeibaar middel. Wasverzachtende doekjes leveren nodeloos afval op.

 • 5

  Wasnoten, wasmagneten, wasbollen en waspellets blijken in tests niet beter te werken dan wassen met alleen water. 

 • 6

  Tips om zuinig te wassen vind je op de pagina Wasmachine.

 • 7

  De keurmerken Europees Ecolabel en Nordic Ecolabel garanderen dat een wasmiddel het milieu zo weinig mogelijk belast.

Dosering

Je gebruikt gemakkelijk te veel wasmiddel. Dat is zonde van je geld en niet goed voor het milieu. Let daarom goed op de dosering op de verpakking. En probeer eens of je was ook schoon wordt met minder wasmiddel.

Compacte wasmiddelen

Kijk vooral bij compacte wasmiddelen uit dat je niet te veel gebruikt. Het milieuvoordeel doe je anders weer teniet.

Wastablet: alleen voor hard water

Een wastablet lijkt het probleem van overdosering te voorkomen. Maar de hoeveelheid wasmiddel daarin kan toch te veel zijn als er zacht water uit jouw kraan komt. Bovendien kun je met zo'n tablet niet uitproberen of je mínder wasmiddel nodig hebt.

Aanbevolen dosering niet altijd nodig

Er zijn allerlei alternatieve wasproducten op de markt die claimen milieuvriendelijk te zijn, doordat ze wasmiddel overbodig maken: wasballen, wasnoten, wasmagneten en waspellets. Deze middelen blijken in tests niet beter te werken dan wassen met alleen water. Daaruit concludeerde onder meer de Consumentenbond dat je waarschijnlijk sowieso met minder wasmiddel toekan dan de wasmiddelenfabrikant voorschrijft, als je was niet al te vuil is en je water niet te hard.

Wasverzachter

Je was wordt hard doordat er kalkdeeltjes op achterblijven tijdens het drogen. Als je van lekker zacht wasgoed houdt, kun je de was het beste in de wind laten drogen. Mocht je een wasdroger hebben, dan zijn wasverzachters ook overbodig. Wasverzachter hecht deels aan kleding, maar het grootste deel spoelt bij het wassen uiteindelijk weg met het afvalwater.

Hard water? Doseren!

In Nederland is drinkwater bijna overal zacht of gemiddeld. Of er hard, gemiddeld of zacht water uit je kraan komt kun je checken op de website van je waterbedrijf. Waterhardheid maakt verschil voor hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Bij hard water is meer wasmiddel nodig dan bij zacht water. Op de verpakking van je wasmiddel vind je de aanbevolen hoeveelheid, waarbij je dus in Nederland meestal kunt uitgaan van zacht of gemiddeld water. Maak je je zorgen over kalkaanslag? Dat ontstaat sneller bij verhitting. Als je dus meestal op 40 graden of lager wast bespaar je energie en verklein je de kans op kalkaanslag.

Kijk op de verpakking

Goed doseren is belangrijk: bij te veel wasmiddel verdwijnen vlekken niet goed en kunnen losgeweekte vuildeeltjes terugslaan op het wasgoed, waardoor het grauw wordt. Ook kan een deel van het niet-opgeloste wasmiddel achterblijven in de machine. Als je te weinig gebruikt slaat het wasmiddel met de kalk neer, en vormt kalkzeep. Kleding voelt dan stug aan, en op het verwarmingselement van de wasmachine kan zich kalk afzetten. Daardoor duurt het opwarmen van het water langer, wat iets meer energie kost. Overdoseren is bovendien slecht voor het milieu en de portemonnee. Naast de hardheid van het water maakt het ook uit hoeveel was je in de trommel doet, en hoe vuil je was is. Maatbekertjes vind je soms bij de verpakking en kun je anders bij de fabrikant bestellen (om te voorkomen dat de maatbekertjes zich ophopen in je badkamer).

Bij vloeibaar wasmiddel minder microvezels

Kleding slijt altijd een beetje tijdens het wassen. Daarbij laten vezels los, en die spoelen met het waswater weg. Bij synthetische materialen zoals polyester, acryl en fleece is dat een probleem, ze dragen dan namelijk bij aan de plastic soep in zee. Waspoeder heeft een soort scrubfunctie waardoor vezels los komen te zitten, vloeibaar wasmiddel heeft dat minder. Zie Plastic in zee voor meer tips. 

Stomerij

Kwetsbare kleding mag je niet altijd in water wassen. Op het label staat dan dat je het chemisch moet laten reinigen (dry cleaning). In veel stomerijen gebeurt dit nog met de milieubelastende stof PER (perchloorethyleen).

Laat kleding alleen chemisch reinigen als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij vlekken of hardnekkige luchtjes. Goed luchten kan soms voldoende zijn om een kledingstuk fris te laten ruiken. Er zijn ook stomerijen die chloorvrij stomen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.