Praktisch over duurzaam

Natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren draait om goed tuinontwerp. Met een slim ontwerp, heb je minder onderhoud, wordt je tuin een paradijs voor jezelf, insecten en dieren én ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Vind praktische tips om plagen, onkruid en groene aanslag buiten de tuin te houden of weg te krijgen zonder gif. Ontdek met welke planten je bijen helpt en wat je kunt doen voor een watervriendelijke tuin

Infographic Natuurlijke tuin. Een groene en natuurlijke tuin heeft veel milieuvoordelen.

 

Een tuin in aanleg. Bij het ontwerpen van je tuin kun je veel duurzame keuzes maken.

Tuinontwerp

Hoeveel bestrating is te veel? Wat is een natuurlijke tuinvijver? Welke plek is de juiste voor welke plant? Een milieuvriendelijke tuininrichting is eigenlijk verrassend eenvoudig.

Tuinontwerp
Een lieveheersbeestje eet bladluizen op een plant. Door natuurlijke vijanden van plagen aan te trekken, heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.

Plagen in de tuin voorkomen

Hoe voorkom je dat je last krijgt van bladluizen, slakken, mollen of onkruid in je tuin? En hoe pak je die plagen milieuvriendelijk aan als je ze tóch het? 

Plagen in de tuin bestrijden
Een bij op een paarse bloem. Bijen en andere insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen en fruitbomen.

Bijenvriendelijke tuin

Bijen en hommels hebben het de laatste jaren moeilijk, maar je kunt ze in de tuin helpen. Bijvoorbeeld door voor genoeg bloeiende planten in je tuin te zorgen, een bijenhotel te plaatsen en geen gif te gebruiken. Lees alle tips!

Bijenvriendelijke tuin
Een vrouw houdt haar groene tuin bij. Een groene tuin is duurzaam, voorkomt wateroverlast en is goed voor biodiversiteit.

Tuinonderhoud

Een tuin met een gezonde bodem en sterke planten ziet er mooi uit, is goed voor het milieu én is minder werk. Hoe onderhoud je je tuin milieuvriendelijk? Hoe zorg je voor een gezonde bodem? En voorkom je groene aanslag?

Tuinonderhoud
Onkruid tussen tegels wordt weggekrabt. Onkruid bestrijden kan ook goed zonder bestrijdingsmiddelen en gif.

Onkruid verwijderen

Giftige bestrijdingsmiddelen tegen onkruid zijn niet nodig. Ontdekt hoe je onkruid milieuvriendelijk verwijdert en voorkomt dat het terugkomt. 

Onkruid verwijderen
Een regenton onder een regenpijp. Water opvangen in een regenton helpt bij klimaatadaptatie: omgaan met klimaatverandering.

Water besparen in de tuin

Een regenton, bodembedekkers en de juiste planten op de juiste plek. Er zijn veel manieren om in de tuin water te besparen. Bekijk alle tips!

Water besparen in de tuin
Een man legt een groen dak op zijn schuur. Een groen dak helpt bij klimaatadaptatie: omgaan met klimaatverandering.

Groen dak

Heb je een plat dak op je huis of schuurtje? Maak het een onderdeel van je tuin door er een groen dak van te maken. Dat werkt verkoelend, vangt water op en helpt dieren en insecten!

Groen Dak
Een tuinvijver. Een natuurlijke tuinvijver vangt water op, zorgt voor diversiteit in je tuin en vraagt weinig onderhoud.

Natuurlijke tuinvijver

Een gezonde vijver in je tuin heeft veel voordelen: het vangt regenwater op, biedt plek aan kikkers, padden en insecten en is relatief goedkoop. Lees alle tips voor de aanleg en het onderhouden van een tuinvijver.

Natuurlijke tuinvijver
Een man houdt klimop bij zijn schutting bij. Een groene afscheiding in de tuin is een duurzame keuze.

Schutting of haag?

Een groene haag, een houten schutting of een hek met klimop? Voor een afscheiding in de tuin zijn veel keuzes. Hoe maak je een milieuvriendelijke keuze? Lees alle tips!

Schuttingen en hagen

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.