Praktisch over duurzaam

Natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren draait om slim ontwerp en goed onderhoud. Hoe maak je van je tuin een paradijsje voor jezelf én nuttige dieren? Vind praktische tips om plagen, onkruid en groene aanslag weg te krijgen zonder gif. Ontdek met welke planten je bijen helpt en wat je kunt doen voor een watervriendelijke tuin.

Infographic Natuurlijke tuin. Een groene en natuurlijke tuin heeft veel milieuvoordelen.

 

Tuininrichting 34262522 400x400.jpg

Tuinontwerp

Welke schutting is het duurzaamst? Zijn houten tuinmeubelen beter dan kunststof? En wat is een natuurlijke tuinvijver? Een milieuvriendelijke tuininrichting is eigenlijk verrassend eenvoudig.

Tuinontwerp
Tuinonderhoud 34511177 400x400.jpg

Tuinonderhoud

Een tuin met een gezonde bodem en sterke planten heeft weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig. Hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe verwijder je onkruid zonder gif?

Tuinonderhoud
Plagen bestrijden in de tuin 21002417 400x400.jpg

Plagen in de tuin bestrijden

Heb je last van bladluizen, slakken, mollen of onkruid in je tuin? Voorkomen helpt. Of lok de natuurlijke vijanden van plagen naar jouw tuin.

Plagen in de tuin bestrijden
Wat mag niet op de composthoop?

Fout. Kattenbakkorrels composteren vaak niet en kunnen gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten. Korrels met Milieukeur mogen wél in de gft-bak. Weten waarom?

Zelf composteren

Fout. Kattenbakkorrels composteren vaak niet en kunnen gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten. Korrels met Milieukeur mogen wél in de gft-bak. Weten waarom?

Zelf composteren

Goed. Kattenbakkorrels composteren vaak niet en kunnen gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten. Korrels met Milieukeur mogen wél in de gft-bak. Weten waarom?

Zelf composteren

 

Onkruid en terras 500 bij 500.jpg

Onkruid verwijderen

Giftige bestrijdingsmiddelen tegen onkruid zijn niet nodig. Voorkom ongewenste groeiers in je perkje en ga aanslag op het terras milieuvriendelijk te lijf. 

Onkruid verwijderen
Vuur maken in de tuin 6056304 400x400.jpg

Vuurtje stoken zonder overlast

Vuurtjes in de tuin veroorzaken vaak fijnstof en andere luchtvervuiling. Wil je een vuurtje stoken of barbecueën? Gebruik dan schoon, kurkdroog hout en kies voor een elektrische of gasbarbecue. Meer tips?

Vuur maken in de tuin
Schuttingen of Hagen 3885954 400x400.jpg

Schutting of haag?

Wat is milieuvriendelijker: een schutting van tropisch hardhout met FSC-keurmerk of een muurtje van baksteen uit Nederland? Je zult misschien verbaasd zijn over het antwoord.

Schuttingen en hagen
Wegslak 282x212 bigstock-Red-Slug-On-The-Ground-40399384.jpg

Slakken bestrijden

Slakken houden van vochtige plekken, zoals de composthoop. Daar kun je dus beter geen kwetsbare planten neerzetten. Heb je last van slakken, probeer dan een egeltje, vogels of padden naar je tuin te lokken. Dat zijn geduchte slakkenvijanden.

Slakken

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.