Praktisch over duurzaam

Kozijnen vervangen

Zijn je kozijnen of het glas aan vervanging toe? Nu je toch aan de slag gaat: doe het meteen goed. Kies voor isolerende kozijnen met triple glas.

Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Dat betekent dat we onze huizen op een andere manier moeten gaan verwarmen, bijvoorbeeld met stroom. Dat kan alleen op een efficiënte manier als ze goed geïsoleerd zijn. Benut daarom vanaf nu iedere verbouwing of klus om je huis goed te isoleren. Dat levert je ook nog eens een lage energierekening en een warm en comfortabel huis op. Lees meer over verwarmen zonder aardgas.

Tips kozijnen vervangen en energie besparen

 • 1

  Kies isolerende kozijnen. Ook via kozijnen verlies je warmte naar buiten. Met isolerende kozijnen is dat een stuk minder.

 • 2

  Kies triple glas in je nieuwe kozijnen. Triple glas isoleert 25 procent beter dan HR++ glas.

 • 3

  Vraag om dubbele kierdichting bij ramen die open kunnen. Kieren zorgen voor onaangename tocht. Met dubbele kierdichting heb je daar veel minder last van, en het werkt beter dan simpele tochtstrips.

 • 4

  Laat meteen ventilatieroosters plaatsen in het nieuwe raam of kozijn. Goede ventilatie is nodig voor schone en gezonde lucht in huis. Lees meer over het belang van ventileren.

Isolerende kozijnen

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar ook via de kozijnen verlies je warmte naar buiten. Met goed isolerende kozijnen is dat een stuk minder. Let daarom op de isolatiewaarde (U-waarde) van de kozijnen: kozijnen die goed isoleren hebben een U-waarde van 1,3 of lager. 

Kozijn vervangen 654x436.jpg

Bespaar meer energie met triple glas

HR++ glas is goed, maar triple glas isoleert het beste. Het is wel wat duurder dan HR++ glas, maar die extra kosten verdien je weer terug door een lagere energierekening. Bedenk dat kozijnen en glas heel lang mee gaan. Lees alles over de voordelen van triple glas.

Maak naden en kieren dicht

Naden en kieren kunnen ontstaan tussen het kozijn en de muur, bij ramen die open kunnen (tussen het vaste en draaiende deel van het kozijn) en tussen het glas en het kozijn. Kieren veroorzaken tocht in huis en je verliest er onnodig warmte mee, waardoor je harder moet stoken. Let er daarom op dat je je naden en kieren goed dichtmaakt als je je kozijnen gaat vervangen. Met dubbele kierdichting heb je op 2 plaatsen een tochtstrip tussen het raam dat open kan en het vaste kozijn. Dat sluit beter af dan één simpele tochtstrip.

Verbeter meteen je ventilatie

Vrouw ventilatie 654x450.jpg

Kozijnen vervangen geeft je meteen de kans om de ventilatie van je huis te verbeteren. Laat ventilatieroosters boven het glas in de ramen zetten. Daarmee zorg je voor gezonde lucht in huis en voorkom je vochtproblemen. Op Natuurlijke ventilatie lees je meer over soorten ventilatieroosters, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor winddrukgeregelde roosters.

Hout, kunststof of aluminium?

Houten raam.jpg

Tussen de milieu-impact van hout, aluminium of kunststof zit weinig verschil. Kies vooral het materiaal dat jij mooi of praktisch vindt. De kwaliteit van de kozijnen is belangrijker dan het materiaal: kozijnen van een hoge kwaliteit gaan lang mee. Je kunt bij aankoop letten op een aantal keurmerken. Verder gaan je kozijnen langer mee als je ze goed onderhoudt en regelmatig een likje verf geeft.

Kies een kozijn met een keurmerk

Komo-keur.png (1)

KOMO-keur is een algemeen keurmerk dat hoge kwaliteit garandeert. KOMO-producten kun je vinden bij timmerfabrieken die zijn aangesloten bij de Stichting Garantie Timmerwerk.

Houten kozijn

FSC-groen.gif PEFC.jpg (1)

Als je kiest voor een houten buitenkozijn, let er dan op dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit herken je aan het FSC- of PEFC-keurmerk. Lees meer over over verantwoord hout kiezen.

Aluminium kozijn

Met aluminium kozijnen met VMRG-keurmerk zorg je er voor dat je minder warmte verliest. De kozijnen blijven lang goed en mooi. Aluminium dat tijdens fabricage, sloop of renovatie vrijkomt, wordt hergebruikt.

Kunststof kozijn

Kunststof kozijnen met het VKG-keurmerk zijn van goede kwaliteit en kunnen goed gerecycled worden. Ook voldoen ze aan strenge eisen wat betreft constructie, inbraakwering en installatie.

Montagekozijn: voor gemak en milieu

Van oudsher worden kozijnen in Nederland in de muur ingemetseld. Dat heeft als nadeel dat het kozijn lastig te verwijderen en verplaatsen is zonder beschadigingen. Daarom worden tegenwoordig vaak montagekozijnen geplaatst. Die komen kant-en-klaar uit de fabriek (vaak afgelakt en met het glas er al in) en worden met schroeven vastgemaakt aan een frame dat in de muur is gemetseld (dit heet een stelkozijn). Daardoor kun je het kozijn makkelijk in zijn geheel loshalen en later weer in de gevel zetten. Handig als je van plan bent om je gevel nog eens aan te passen of beter te isoleren!

Montagekozijnen zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. Ze kunnen van hout, kunststof of aluminium zijn gemaakt. Ze zijn heel gangbaar bij nieuwbouwhuizen, maar minder als je bestaande kozijnen gaat vervangen. Het oude, ingemetselde kozijn wordt dan vervangen door een frame in de muur, waaraan het montagekozijn wordt vastgeschroefd. Vraag ernaar bij je aannemer of kozijnleverancier.

Vooraf laten schilderen 

Schilderen hout vrouw 654x436.jpg

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door je aannemer 2 keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken voldoende bescherming.
Het is verstandig om je houtwerk in lichte kleuren te schilderen: donker geschilderd hout warmt extra op als de zon erop schijnt. Het hout gaat dan werken en kan dan scheuren. Ook de verflaag gaat dan minder lang mee. Meer tips vind je op de pagina over hout schilderen.

Onderhoud van kozijnen

Aluminium en kunststof kozijnen hoef je alleen schoon te houden, bijvoorbeeld met een sopje. Kozijnen die geschilderd zijn - meestal houten kozijnen maar soms ook aluminium - moet je jaarlijks goed nakijken en eventueel bijwerken. Eens per 5 jaar is een nieuwe verflaag nodig. Controleer jaarlijks de tochtprofielen en het hang- en sluitwerk op slijtage. Kijk voor schildertips op Schilderen van hout.

Kozijnen en deuren inleveren

Kozijnen die nog goed zijn (en voldoende isoleren) kunnen hergebruikt worden. Oude kozijnen die slecht zijn, kunnen gerecycled worden. Aluminium kan bijvoorbeeld omgesmolten worden, dat kost veel minder energie dan het maken van nieuw aluminium. Ook houten en kunststof kozijnen kunnen op een verantwoorde manier verwerkt worden. Lever kozijnen daarom in bij de milieustraat. Kunststof kozijnen kun je ook inleveren bij sommige kozijnproducenten, inleverpunten vind je bij vkgkeurmerk.nl

Een bedrijf zoeken

Kozijnen vervangen is een klus voor een vakman. Kijk op wij-isoleren.nl voor vakkundige bedrijven die isolerende kozijnen en triple glas aanbieden.

Check op asbest

Bij kozijnen en ruiten van voor 1994 kan asbesthoudende kit of stopverf zijn gebruikt (tussen de ruit en het kozijn en tussen het kozijn en de muur). Vraag het bedrijf dat je kozijnen gaat vervangen of ze dit willen checken. Wees er ook alert op als je zelf het glas of de kozijnen wilt verwijderen.

Op Asbest lees je meer over het verwijderen en afvoeren van asbest.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.