Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Kozijnen vervangen

Ga je je kozijnen vervangen? Slim! Want met nieuwe kozijnen kun je veel energie – en dus geld – besparen. We hebben de beste maatregelen voor je op een rijtje gezet. 

 • 1

  Kies isolerende kozijnen. Via kozijnen verlies je vaak warmte. 

 • 2

  Check of je het hele kozijn moet vervangen, of dat je kunt volstaan met een deel (bijvoorbeeld alleen de onderkant). Dat scheelt materiaal.

 • 3

  Kies triple glas in je nieuwe kozijnen. Je woning wordt er comfortabeler van, en je bespaart op de energiekosten.

 • 4

  Dubbele kierdichting. Kieren veroorzaken een onaangename tocht.

 • 5

  Let op ventilatie. Goede ventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat in huis. Kozijnen hebben tegenwoordig vaak ventilatieroosters.

Meer warmte met isolerende kozijnen

Via kozijnen verlies je vaak warmte: dit is nadelig voor het milieu. Hoeveel energie verloren gaat, hangt af van de isolatiewaarde. Kozijnen die goed isoleren hebben een lage U-waarde: daarmee verlies je minder warmte.

Hele kozijn vervangen of een deel?

Soms hoef je niet het hele kozijn te vervangen, maar is het voldoende om één of enkele delen ervan te vervangen. Bijvoorbeeld alleen de draaiende delen of de dorpel van het kozijn. Dat is een slimme keuze voor het milieu: zo hoef je minder materialen te vervangen.

Kozijn vervangen 654x436.jpg

Bespaar energie met triple glas

Triple glas is het beste: hoe hoger de isolatiewaarde, des te meer energie je bespaart. Het is wel duurder in aanschaf, maar die investering verdien je zo weer terug: je bespaart flink wat energie, dus je energierekening daalt. Lees alles over de voordelen van triple glas.

Maak naden en kieren dicht

Naden en kieren kunnen ontstaan tussen het kozijn en de muur, tussen het vaste en draaiende deel van het kozijn en tussen het glas en het raam. Kieren veroorzaken een onaangename tocht in de woning. Let er daarom op dat je je naden en kieren goed dichtmaakt als je je kozijnen gaat vervangen. 

Zorg voor ventilatie

Vrouw ventilatie 654x450.jpg

Als je je kozijnen gaat vervangen, let er dan wel op dat je huis blijft ventileren. Goede ventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat in huis, en voorkomt vochtproblemen. Een goede tip is daarom om ventilatieroosters boven het glas in de ramen te plaatsen.

Hout, kunststof, aluminium of montage?

Wat is het beste materiaal voor een kozijn? Dat is afhankelijk van de levensduur, onderhoud, kosten en ook van je smaak. Kozijnen zijn er van hout, kunststof of aluminium. Aluminium kozijnen zijn het duurst. Ze zijn echter wel onderhoudsarm. De prijs van houten en kunststof kozijnen is sterk afhankelijk van de gekozen kwaliteit. Let bij aanschaf van kozijnen op de tijd die je kwijt bent aan onderhoud, een productkeurmerk en de garantievoorwaarden. Bij elke soort kozijn kun je rekening houden met het milieu.

Houten kozijn

Houten raam.jpg

Als je kiest voor een houten buitenkozijn, let er dan op hoe het hout geproduceerd is en wat de kwaliteit is. Ga voor kozijnen met een FSC- of een PEFC-keurmerk. Lees meer over over verantwoord hout kiezen.

Aluminium kozijn

Met aluminium kozijnen met VMRG-keurmerk zorg je er voor dat je minder warmte verliest. De kozijnen blijven lang goed en mooi. Aluminium dat tijdens fabricage, sloop of renovatie vrijkomt, wordt hergebruikt.

Kunststof kozijn

Kunststof kozijnen met het VKG-keurmerk kunnen goed gerecycled worden. Ook voldoen ze aan strenge eisen wat betreft constructie, inbraakwering en installatie. 

Montagekozijn: voor gemak en milieu

Een montagekozijn met keurmerk heeft goede constructieve eigenschappen. Dit kozijn is vooraf in de fabriek gemaakt, heeft een lange levensduur en kun je na gebruik demonteren. Met andere woorden: heel wat milieuvoordelen bij productie, onderhoud en in de afvalfase.

Hout schilderen 

Schilderen hout vrouw 654x436.jpg

Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door je aannemer twee keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming.

Het is verstandig om je houtwerk in lichte kleuren te schilderen: donker geschilderd hout warmt extra op als de zon erop schijnt. Het hout gaat dan werken en kan dan scheuren. Ook de verflaag gaat dan minder lang mee. Meer tips vind je op de pagina over hout schilderen.

Terug naar boven