Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Groente, fruit en tuinafval (gft)

Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi je schillen, stronken, etensresten en snoeiafval daarom in de gft-bak (de biobak of groene kliko).

Bak met schillen, stronken en eierschalen. Groente, fruit en tuinafval scheiden is goed voor het milieu.

Gft dat gescheiden is ingezameld, gaat meestal eerst naar een vergistingsinstallatie. Daar wordt er biogas (groen gas) en compost van gemaakt. Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. In sommige gemeenten kun je ook gratis compost ophalen voor je eigen tuin: check de website van je gemeente of dit kan. Groente- en fruitafval dat bij het restafval belandt, wordt verbrand.

Heb je een tuin, dan kun je ook zelf een composthoop maken voor je groente-, fruit- en tuinafval. Zorg wel dat het composteren goed gaat, want anders ontstaan er juist broeikasgassen als methaan en lachgas.

Gft-bak of vuilniszak?

Van kaaskorsten tot bananenschillen: wat mag in de gft-bak? De Afvalscheidingswijzer geeft raad!

Vind de juiste bak

Tips gft-bak gebruiken

 • 1

  Verzamel je etensresten en schillen in een kleine bak die je het liefst elke dag in de grote gft-bak leegt. Zo gaat het in huis niet stinken. Je kunt ook oude papieren zakjes gebruiken om het in te verzamelen.

 • 2

  Plastic hoort niet bij het gft: met plastic erbij kan het gft niet goed composteren. Je kunt wel (lege) zakken van composteerbaar plastic (met Kiemplantlogo of OK-Compostlogo) gebruiken om je etensresten en schillen in te verzamelen: die mogen wel in de gft-bak. 

 • 3

  Vlees- en visresten gaan snel stinken. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krant.

 • 4

  Gooi geen vochtig afval in de gft-bak. Laat gemaaid gras een dag drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.

 • 5

  Een oude krant onder in de gft-bak zorgt het afval niet blijft plakken of vastvriest (in de winter). Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad.

 • 6

  Kattenbakkorrels horen niet in de gft-bak, maar in de vuilnisbak.

beweeg de tabel van links naar rechts

Wel bij het gft Niet bij het gft
Aardappelschillen As uit de asbak, open haard of barbecue
Bloemen en (kamer)planten Dode (huis)dieren
Doppen van pinda's en noten Haren van mens en dier
Eierschalen Kaaskorsten met plastic
Etensresten (gekookt, gebakken, rauw) Kattenbakkorrels (wel als er Milieukeur op staat)*
Gft-zakken Kauwgom
Kaaskorsten zonder plastic Kunstmest
Keukenpapier, met voeding vervuild Kurken*
Koffiedik en koffiefilters (maar geen koffiepads) Lucifers*
Mest van kleine huisdieren (cavia, konijn) Luiers (horen bij het restafval)
Olie en vet (maar lever frituurvet gescheiden in) Oasis (steekschuim voor bloemstukken e.d.)
Schillen van groente en fruit Papier (een beetje om schillen in te pakken mag wel)
Losse thee Theezakjes en koffiepads*
Tuinafval Poep van honden en katten*
Tuin- en potgrond* Schelpen (bijvoorbeeld van mosselen)
Visgraten en botjes Sigarettenpeuken en -as
Zakken/verpakkingen met het Kiemplantlogo of OK Compostlogo (maar niet op eigen composthoop) Vogelkooizand
Zand

*) Toelichting:

milieukeur
 • Kattenbakkorrels mogen alleen bij het gft-afval als er Milieukeur op de zak staat. Er zijn op dit moment geen korrels met Milieukeur op de markt.
 • Kurken composteren slecht, daarom liever niet bij het gft.
 • Kunstmest mag niet bij het gft omdat het slechte invloed heeft op de kwaliteit van de compost. Bovendien is het niet organisch.
 • Lucifers mogen niet bij het gft, omdat ze zijn behandeld met chemicaliën.
 • Olie en vet uit de keuken mogen bij het gft, maar kun je het beste gescheiden inleveren. Om gescheiden in te leveren, giet je het in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak met schroefdop. Je kunt het pak inleveren in speciale bakken bij sommige supermarkten, kringloopwinkels of de milieustraat. Kijk voor inzamelpunten op Frituurvet, recycle het. Is er geen inzamelbak bij je in de buurt, doe het pak dan bij het restafval.
 • Papier hoort niet in de gft-container, maar af en toe een stuk krant op de bodem, of om vet of vlees/visresten in te verpakken, kan geen kwaad.
 • Poep van honden en katten kan ziektekiemen bevatten. Gooi de poep dus niet in de gft-container.
 • Dode (huis)dieren moet je bij het afvalscheidingsstation inleveren. Je overleden huisdier kun je ook naar de dierenarts brengen voor crematie of destructie.
 • Theezakjes en koffiepads: in theezakjes en koffiepads zit wat kunststof om ze dicht te sealen. Sommige pyramidevormige theezakjes zijn zelfs helemaal van kunststof. Daarom mogen ze niet bij het gft, maar horen ze in de vuilnisbak (restafval).
 • Tuingrond en potgrond niet in te grote hoeveelheden bij het gft, dat verstoort het composteerproces.
Terug naar boven