Minder printen

Mensen op kantoor kijken naar tablet. Werken zonder printen voorkomt afval.
Digitaal werken lijkt de normaalste zaak van de wereld. Toch print de gemiddelde kantoormedewerker nog 30 velletjes per week. 1 op de 3 printjes wordt binnen een week weggegooid. Ontdek hoe je papier (hout) en inkt kunt besparen door slimmer te printen.
Inleiding

De meeste kantoormedewerkers willen minder printen om het milieu te besparen. Printjes op kantoor dienen vooral om aantekeningen op te maken, omdat er geen beeldscherm aanwezig is of om iets aandachtig te kunnen lezen. Bekijk de tips en trucs om minder te printen want: less is more, ook op kantoor!

1. Rustig lezen vanaf een scherm

Scherm met verschillende opties. Meldingen uitzetten en leesmodus zorgen voor minder printen.

Je leest rustiger op een desktop als je geen last hebt van meldingen van e-mails of social media. Schakel ze uit en lees op volledig scherm (F11 of full screen knop). Heb je een tablet of e-reader? Maak een e-book (pdf) van lange rapporten en lees ze zo ontspannen. Programma’s zoals Word hebben een 'leesmodus'. Een tekst met een slechte lay-out schrikt af om te lezen. Je kunt de lettergrootte makkelijk vergroten: houd de ctrl-toets vast en beweeg je muiswieltje.

2. Vergader zonder papier

Mensen kijken naar scherm. Vergaderen zonder papier voorkomt afval.

Deel notulen of agenda’s vooraf via een programma als Google Drive, Google Documents, Dropbox, Evernote Business of Huddle. Bekijk voor de vergadering of de stukken op groot scherm getoond kunnen worden. Mail of deel - voorafgaand aan de vergadering - de vergaderstukken en wifi inloggegevens.

3. Gebruik je digitale handtekening

Vinger wijst digitale handtekening op scherm. Een digitale handtekening voorkomt printen.

Om een krabbel te zetten, heb je al lang geen pen en papier meer nodig. Het is al helemaal zonde als je eerst moet printen om vervolgens je handtekening te scannen. Binnen een programma als Adobe Acrobat Document Cloud zet je rechtsgeldige digitale handtekeningen in pdf-documenten, ook op je smartphone of tablet.

4. Maak printen minder eenvoudig

Scherm en bewegwijzering naar printer. Lange weg naar printer voorkomt afval.

Naast de handige digitale alternatieven voor papier, kun je het printen zelf lastiger maken. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de printer op grotere afstand van de werkvloer komt. Langer lopen of een printer die je niet meteen ziet, zorgen voor een grotere drempel. Je kan ook je opbergruimte verkleinen. Met weinig plek voor printjes is het minder aantrekkelijk om iets op papier te bewaren.

5. Print dubbelzijdig en zwart-wit

Dubbelzijdig zwart wit geprint papier. Dubbelzijdig zwart wit printen voorkomt afval.

Vergeet je digitale voetafdruk niet

Als je minder print voorkom je afval. Ook digitaal laat je een voetafdruk achter op het klimaat. Door te werken op een desktop, laptop, tablet of e-reader verbruik je energie, met name vanwege het dataverkeer. Voorkom onnodige verspilling en let dus - naast papier en inkt - ook op gebruik van data.