Praktisch over duurzaam

Bioplastic

Groente, fruit en tijdschriften worden steeds vaker in bioplastic verpakt. Bioplastic is gemaakt van planten zoals maïs, suikerriet of aardappels. Het klinkt misschien gek, maar bioplastic moet bij het restafval. Zelfs als het Kiemplantlogo of OK compostlogo erop staat. De reden: bioplastic composteert niet snel genoeg.

kiemplantlogo.jpg ok compost logo klein.jpg

Bioplastic is een verzamelnaam voor allerlei soorten plastic die van planten zijn gemaakt. Sommige bioplastics zijn composteerbaar: die herken je aan het Kiemplantlogo of OK Compostlogo. Toch hoort dit bioplastic niet in de gft-bak! De reden: het composteert alleen als het lang genoeg (12 weken) in een speciale composteer-machine wordt verwerkt. In de praktijk zit ons gft-afval maar 1 tot 2 weken in zo’n composteer-machine. Daardoor blijven er stukjes plastic in de compost achter. Daarom is het advies: gooi bioplastic met het Kiemplantlogo of OK Compostlogo in de vuilnisbak. Het hoort ook niet bij het plastic-afval, omdat het een andere samenstelling heeft dan ‘gewoon’ plastic.

Bioplastic wordt ook wel plantaardig plastic, groen plastic of composteerbaar plastic genoemd.

Gft-bak of vuilniszak?

Waar laat je bioplastic? Zoek het op in de Afvalscheidingswijzer!

Vind de juiste bak

Tips om bioplastic weg te gooien

 • 1

  Gooi verpakkingen met het Kiemplantlogo of OK Compostlogo in de vuilnisbak bij het restafval. Doe ze niet bij het ‘gewone’ plastic afval: het gerecycle plastic wordt daardoor zwakker (lees meer).

 • 2

  Gebruik je een gft-zak met Kiemplantlogo of OK-compostlogo om je gft-bak schoon te houden? Die zak mag wel met inhoud en al in de biobak. Hier lees je waarom.

 • 3

  Staat op het plastic oxo-degradeerbaar? Dit plastic moet bij het restafval. De Plant Bottle daarentegen mag bij het plastic afval. Hier lees je waarom.

 • 4

  Gooi bioplastic niet op straat of in de berm: het plastic vergaat daar namelijk niet. Het composteert alleen bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid in een speciale composteer-machine. Het is dus geen oplossing voor zwerfafval.

 • 5

  Gooi bioplastic ook niet op je eigen composthoop: de temperatuur is daar te laag om het plastic te laten composteren.

In welke bak gooi je bioplastic?

Bioplastic met Kiemplantlogo of OK Compostlogo moet bij het restafval. Staat er geen logo op een product, maar wel dat het composteerbaar is (dit zie je wel eens op wegwerpbestek en wegwerpbordjes)? Gooi ook deze dingen bij het restafval.

Niet in de biobak!

Bioplastic met Kiemplantlogo of OK compostlogo is composteerbaar. Toch mag het niet in de gft-bak, want het vergaat niet snel genoeg. Schillen, stronken, takken en ander groenafval composteert in 1 tot 2 weken, composteerbaar bioplastic heeft 12 weken nodig. Als alles na 1 tot 2 weken uit de machine komt, zitten er nog stukjes plastic in de compost. De compost kan dan afgekeurd worden. Ook thuis op de composthoop vergaat bioplastic niet goed. Gooi composteerbaar bioplastic daarom bij het restafval.

Uitzondering: speciale gft-zak

Misschien gebruik je een gft-zak (met Kiemplantlogo of OK Compostlogo) om te zorgen dat jouw bak niet vies wordt. Zo'n zak mag wel met inhoud en al in de biobak. De reden: de zak zorgt ervoor dat meer mensen hun gft-afval scheiden, én je gebruikt dan in elk geval geen gewone plastic zak (die nog slechter is als hij bij het gft terecht komt).

Waarom niet bij het plastic afval?

Composteerbaar plastic dat samen met gewoon plastic gerecycled wordt, vermindert de kwaliteit van het gerecyclede plastic. Daarom hoort het bij het restafval en niet bij het plastic afval (pmd).

Als composteerbaar plastic toch bij het plastic afval belandt, moet het daar uit worden gehaald. Daarna wordt het alsnog naar de afvaloven gebracht. Dat kost geld en is omslachtig.

Recyclen of verbranden?

Voor het milieu is het het beste om bioplastic te recyclen. Dat spaart energie voor de productie van nieuw bioplastic. Maar omdat er nog weinig composteerbare verpakkingen zijn, is recyclen te duur: pas bij veel verpakkingen is het scheiden van bioplastic kostendekkend.

Bioplastic in restafval levert groene stroom

Bioplastic in het restafval gaat naar de afval-energiecentrale. De warmte die vrijkomt bij verbranding van restafval wordt gebruikt om elektriciteit te maken. Daardoor zijn er minder aardolie, gas of kolen nodig en dat is goed voor het milieu. De opgewekte stroom mag als groene stroom verkocht worden.

Plant bottle of oxo-degradable: niet in de biobak!

Staan op de verpakking woorden als 'plant bottle', 'biologisch afbreekbaar' of 'oxo-degradeerbaar'? Dan mag die verpakking beslist niet in de gft-bak.

Plant bottle

De plant bottle is deels (30%) van planten gemaakt, maar heeft verder dezelfde samenstelling als gewoon plastic van aardolie. Je mag hem bij het andere plastic in de Plastic-bak of -zak gooien.

Oxo-plastic

Oxo-degradeerbaar of oxo-degradable wil alleen maar zeggen dat het plastic onder invloed van licht en vocht in hele kleine stukjes uiteenvalt. Maar het blijven stukjes plastic. Deze verpakkingen moeten bij het restafval. Ze mogen ook niet bij het plastic afval: de stoffen die ervoor zorgen dat het plastic uiteenvalt, komen dan namelijk terecht in producten die van het recyclingplastic worden gemaakt, zoals bouwemmers, steigerplanken of watertanks.

Biologisch afbreekbaar

Deze term betekent alleen iets bij schoonmaakmiddelen: het geeft dan aan dat de het middel in de rioolzuivering afgebroken kan worden. Maar voor verpakkingen betekent het niks: een verpakking is niet biologisch afbreekbaar.

Composteerbaar plastic: geen oplossing voor zwerfafval

Composteerbare verpakkingen vergaan alleen als ze lang genoeg (minstens 12 weken) in een speciale vergistings- of composteer-machine zitten waar de temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn. Tegenwoordig zit ons gft-afval nog maar 1 tot 2 weken in zo’n machine, dus het bioplastic vergaat dan niet meer. Op de composthoop thuis of in de berm of op straat vergaat het al helemaal niet. Composteerbaar plastic is daarom geen oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Meer informatie

Op Milieu-impact verpakkingen lees je meer over bioplastics en waar ze van gemaakt zijn.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.