Praktisch over duurzaam

Bioplastic

Biologische groente en fruit, maar ook tijdschriften worden steeds vaker in bioplastic verpakt. Bioplastic is gemaakt van planten zoals maïs, suikerriet of aardappels. Dit noemen we ook wel ‘biobased’. Sommige bioplastics zijn composteerbaar, andere niet. In welke bak gooi je een verpakking van bioplastic weg?

kiemplantlogo.jpg ok compost logo klein.jpg

Composteerbaar bioplastic herken je aan het Kiemplantlogo of OK compostlogo. Hoewel deze verpakkingen composteerbaar zijn, mogen ze niet in de gft-bak! De reden: het bioplastic composteert niet snel genoeg. Ze mogen ook niet bij het plastic afval, omdat ze een andere samenstelling hebben dan gewoon plastic. Gooi deze verpakkingen bij het restafval. Doe dat ook met plastic waar geen logo, maar wel een woord als composteerbaar, biologisch afbreekbaar of biodegradable op staat.

Gft-bak of vuilniszak?

Waar laat je bioplastic? Zoek het op in de Afvalscheidingswijzer!

Vind de juiste bak

Tips om bioplastic weg te gooien

 • 1

  Gooi plastic verpakkingen met het Kiemplantlogo, OK Compostlogo of de woorden composteerbaar, biologisch afbreekbaar of biodegradable bij het restafval. Al het andere plastic mag bij het gewone plastic afval.

 • 2

  Gebruik je een gft-zak met Kiemplantlogo of OK-compostlogo om je gft-bak schoon te houden? Die zak mag wel met inhoud en al in de groene bak. De reden: dankzij deze zak wordt er meer gft ingezameld.

 • 3

  Staat op het plastic oxo-degradeerbaar? Dit plastic moet bij het restafval

 • 4

  Gooi composteerbaar bioplastic nooit op straat of in de berm: het plastic vergaat daar namelijk niet. Bioplastic is dus geen oplossing voor zwerfafval.

 • 5

  Gooi bioplastic ook niet op je eigen composthoop: de temperatuur is daar te laag om het plastic te laten composteren.

Composteerbaar bioplastic: niet in de biobak!

Bioplastic met Kiemplantlogo of OK compostlogo is composteerbaar. Toch mag het niet in de gft-bak (biobak), want het vergaat niet snel genoeg. Groente- en fruitafval, takken en ander groenafval composteert in 1 tot 2 weken, composteerbaar bioplastic heeft soms wel 12 weken nodig. Als alles na 1 tot 2 weken uit de machine komt, zit er nog een hoop plastic in de compost. De composteerder haalt dit er met zeven uit, maar dat kost geld. Ook thuis op de composthoop vergaat bioplastic niet goed. Gooi composteerbaar bioplastic daarom bij het restafval. 

Staat er géén Kiemplantlogo of OK Compostlogo op de verpakking, maar wél woorden als: composteerbaar, biodegradable of biologisch afbreekbaar? Gooi deze verpakkingen ook bij het restafval.

Composteerbaar plastic levert trouwens sowieso geen bijdrage aan de compost, het valt uit elkaar in water en CO2. Bij het restafval levert het in elk geval nog wat groene stroom op.

Uitzondering: speciale gft-zak

Misschien gebruik je een gft-zak met Kiemplantlogo of OK Compostlogo om te zorgen dat jouw bak niet vies wordt. Zo'n zak mag wel met inhoud en al in de gft-bak. De reden: de zak zorgt ervoor dat meer mensen hun groente- en fruitresten scheiden, én je gebruikt dan in elk geval geen gewone plastic zak (die nog slechter is als hij bij het gft terecht komt).

Waarom niet bij het plastic afval?

Composteerbaar plastic dat samen met gewoon plastic gerecycled wordt, vermindert de kwaliteit van het gerecyclede plastic. Daarom hoort het bij het restafval en niet bij het plastic afval.

Als composteerbaar plastic toch bij het plastic afval belandt, moet het daar uit worden gehaald. Daarna gaat het alsnog naar de afvaloven. Dat kost geld en is omslachtig.

Bioplastic: recyclen of verbranden?

Voor het milieu is het het beste om composteerbaar bioplastic te recyclen. Dat spaart grondstoffen voor de productie van nieuw bioplastic. Maar omdat er weinig composteerbare verpakkingen zijn, is het te duur om apart in te zamelen of uit het ingezamelde plastic te halen en apart te recyclen. Pas bij veel verpakkingen is dit kostendekkend.

Bioplastic in restafval levert groene stroom

Bioplastic in het restafval gaat naar de afval-energiecentrale. De warmte die vrijkomt bij verbranding van restafval wordt gebruikt om elektriciteit te maken. Daardoor zijn er minder aardolie, gas of kolen nodig en dat is goed voor het milieu. De opgewekte stroom mag als groene stroom verkocht worden.

Oxo-degradeerbaar plastic: bij restafval

Af en toe kom je plastic verpakkingen tegen waar het woord oxo-degradeerbaar of oxo-degradable op staat. Dit wil zeggen dat het plastic onder invloed van licht en vocht in hele kleine stukjes uiteenvalt. Maar het blijven stukjes plastic. Deze verpakkingen moeten bij het restafval. Ze mogen ook niet bij het plastic afval: de stoffen die ervoor zorgen dat het plastic uiteenvalt, verzwakken de nieuwe producten die van het gerecyclede plastic worden gemaakt (dat zijn bijvoorbeeld bouwemmers, steigerplanken of watertanks). 

Composteerbaar plastic: geen oplossing voor zwerfafval

Composteerbare verpakkingen vergaan alleen als ze langere tijd in een speciale vergistings- of composteer-machine zitten waar de temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn. In de berm of op straat vergaat het niet. Composteerbaar plastic is daarom geen oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Meer informatie

Op Milieu-impact verpakkingen lees je meer over bioplastics en waar ze van gemaakt zijn.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.