Praktisch over duurzaam

Bioplastic

Groente, fruit en tijdschriften worden steeds vaker in bioplastic verpakt. Bioplastic is gemaakt van planten zoals maïs, suikerriet of aardappels. Bioplastic met het Kiemplantlogo of OK compostlogo mag je bij het gft in de biobak gooien.

kiemplantlogo.jpg ok compost logo klein.jpg

Bioplastic is een verzamelnaam voor allerlei soorten plastic die van planten zijn gemaakt. Sommige van die plastics zijn composteerbaar: die mogen dus in de gft-bak. Je herkent dit plastic aan het Kiemplantlogo of OK Compostlogo. Er zijn ook bioplastics die je niet kunt composteren: die mogen soms bij het plastic afval, en anders moeten ze bij het restafval.

Bioplastic wordt ook wel plantaardig plastic, groen plastic of composteerbaar plastic genoemd. Dat laatste is dus niet altijd terecht.

Gft-bak of vuilniszak?

Waar laat je bioplastic? Zoek het op in de Afvalscheidingswijzer!

Vind de juiste bak

Tips om bioplastic weg te gooien

 • 1

  Alleen verpakkingen met het Kiemplantlogo of OK Compostlogo zijn composteerbaar en mogen in de biobak.

 • 2

  Gooi alleen zacht bioplastic (zakjes en folie) met zo'n logo in de gft-bak. Hard bioplastic (flesjes, bloempotten, bekers) vergaat niet snel genoeg waardoor er stukjes achterblijven in de compost.

 • 3

  Bioplastic mag ook bij het restafval. Gooi het in elk geval niet bij het ‘gewone’ plastic dat je gescheiden inlevert: het vermindert de kwaliteit van het gerecyclede plastic.

 • 4

  Staat een van deze woorden op het plastic, dan mag het niet in de gft-bak: plant bottle, biologisch afbreekbaar of oxo-degradable. Dit plastic is namelijk niet composteerbaar. 

 • 5

  Gooi bioplastic niet op straat of in de berm: het plastic vergaat daar namelijk niet. Het composteert alleen bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Lees meer over Zwerfafval.

 • 6

  Gooi bioplastic ook niet op je eigen composthoop: de temperatuur is daar te laag om het plastic te laten composteren.

Wat gebeurt er met het composteerbare bioplastic?

Eerste keus: met schillen en al in de biobak

Composteerbare folies en zakjes kunnen samen met het gft-afval worden vergist en/of gecomposteerd. Als het eerst wordt vergist, levert het groen gas op. Wordt het meteen gecomposteerd, dan valt het plastic uiteen in water en CO2. Dat gebeurt alleen in een professionele installatie waar de temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn. Met harde composteerbare verpakkingen (bijvoorbeeld flesjes, bloempotjes en bekers) hebben de installaties meer moeite: ze composteren namelijk niet snel genoeg waardoor er kleine stukjes plastic in de compost achterblijven. Compost waar te veel 'vervuiling' in zit, wordt afgekeurd. Voor hard composteerbaar bioplastic is de vuilnisbak dus beter. Een papieren sticker op de verpakking is geen probleem en mag mee in de gft-bak: het kleine beetje papier composteert gewoon mee.

Ook goed: bij restafval

Composteerbare verpakkingen bij het restafval in de vuilnisbak stoppen is óók een milieuvriendelijke manier om ze weg te gooien. De warmte die vrijkomt bij verbranding van restafval wordt namelijk gebruikt om elektriciteit te maken. Dat bespaart op fossiele brandstoffen en spaart dus het milieu; de opgewekte stroom mag als duurzaam verkocht worden.

Waarom niet bij het plastic afval?

Als composteerbaar plastic bij het gewone plastic afval (PMD) belandt, moet het daar eerst uit worden gehaald om het daarna naar de vuilverbranding te vervoeren: dat is niet efficiënt. Bioplastic dat samen met gewoon plastic gerecycled wordt, vermindert de kwaliteit van het gerecyclede plastic. Het is daarom beter om composteerbaar plastic niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken te gooien.

Recyclen beste maar nog niet kostendekkend

Voor het milieu is het het beste om bioplastic te recyclen. Dat spaart energie voor de productie van nieuw bioplastic. Maar er zijn simpelweg te weinig composteerbare verpakkingen om gescheiden inzameling kostendekkend te maken. 

Plant bottle of oxo-degradable: niet in de biobak!

Staan op de verpakking woorden als 'plant bottle', 'biologisch afbreekbaar' of 'oxo-degradeerbaar', dan mag die verpakking beslist niet in de gft-bak.

Plant bottle

De plant bottle is deels (30%) van planten gemaakt, maar heeft verder dezelfde samenstelling als gewoon plastic van aardolie. Je mag hem bij het andere plastic in de Plastic-bak of -zak gooien.

Oxo-plastic

Oxo-degradeerbaar of oxo-degradable wil alleen maar zeggen dat het plastic in hele kleine stukjes uiteenvalt. Maar het blijven stukjes plastic. Deze verpakkingen moeten bij het restafval. Ze mogen ook niet bij het plastic afval: de stoffen die ervoor zorgen dat het plastic uiteenvalt, komen dan namelijk terecht in producten die van het recyclingplastic worden gemaakt, zoals bouwemmers, steigerplanken of watertanks.

Biologisch afbreekbaar

Deze term is alleen wettelijk vastgesteld bij schoonmaakmiddelen, en dan heeft het iets te maken met de rioolwaterzuivering. Op verpakkingen betekent het niks.

Composteerbaar plastic: geen oplossing voor zwerfafval

Composteerbare verpakkingen vergaan alleen in een industriële vergistings- of composteerinstallatie waar de temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn. Op de composthoop thuis, in de berm of op straat vergaat het (te) langzaam. Composteerbaar plastic is daarom geen oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Meer informatie

Op Milieu-impact verpakkingen lees je meer over bioplastics en waar ze van gemaakt zijn.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.