Praktisch over duurzaam

Bouwmateriaal, sloopafval en puin

Houd bouwafval van een klus of verbouwing zo veel mogelijk gescheiden en breng het naar de milieustraat van de gemeente (de 'stort'). Huur als het nodig is een puinzak of container. Zit er asbest in je woning? Wees daar heel voorzichtig mee.

Waar laat je bouwafval en puin?

Container met houtafval. Hou sloophout apart en lever het gescheiden in.

Bouwafval en sloopafval kan uit allerlei materialen bestaan: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal, chemisch afval. Probeer deze materialen zoveel mogelijk apart van elkaar te houden en breng ze naar de milieustraat of afvalbrengstation (de 'stort') van de gemeente. Metaal kun je ook naar een oud-ijzerhandel brengen: daar krijg je er vaak nog geld voor (denk aan zinken dakgoten, loodslabben of koperen leidingen).

Bij grotere hoeveelheden kan het handig zijn om een afvalzak te huren, bijvoorbeeld bij een doe-het-zelfzaak. Heb je heel veel puin en sloopafval, dan kun je een container huren. Soms mag je verschillende materialen gemengd aanbieden, omdat ze achteraf nog gescheiden worden. Vraag hiernaar bij de gemeente, de doe-het-zelfwinkel of bij een containerbedrijf.

Voorzichtig omgaan met asbest

Als je in of rond de woning gaat slopen, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Dat is zeer schadelijk voor jouw gezondheid en die van je omgeving. Asbest moet je daarom voorzichtig verwijderen waarna het apart verwerkt wordt. Asbest kan op veel plekken zitten, bijvoorbeeld in oude golfplaten, gevelplaten, vensterbanken of in platen achter de cv-ketel. Het zit soms ook in oud vloerzeil. Omdat het niet verbrand kan worden, wordt asbest zorgvuldig in plastic verpakt en naar speciale stortplaatsen gebracht.

Als je asbestafval hebt of asbestplaten wilt gaan slopen, moet je dat van tevoren melden bij je gemeente. Je gemeente laat weten of je het asbest zelf mag slopen of dat je het door een bedrijf moet laten doen. Op Asbest verwijderen lees je meer over de melding en het verwijderen. Op Asbest lees je waar je asbest en in om je huis kunt aantreffen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleenĀ cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.