Praktisch over duurzaam

Door de gootsteen of in de wc

Alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc of het doucheputje spoelt, komt in het riool terecht. Dat kan daardoor verstopt raken. Spoel daarom geen billendoekjes, olie of grote etensresten door de wc of gootsteen. 

Het zuiveren van rioolwater kost geld en energie en belast het milieu. Als er in het rioolwater afval of schadelijke stoffen zitten die daar niet horen, moet de rioolzuivering harder werken. 

Wegspoelen of niet?

Waar laat je billendoekjes of oude frituurolie? De Afvalscheidingswijzer weet raad!

Vind de juiste bak

Tips: wel of niet in het riool

 • 1

  Gebruik de gootsteen of wc niet als afvalbak. Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Zeef groente en pasta uit de restjes soep of saus die je wegspoelt. Ook koffieprut en theebladeren horen in de groene bak en niet in de gootsteen.

 • 2

  Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen.

 • 3

  Vochtig wc-papier waarop het logo van een toiletpot staat, mag je door de wc spoelen. Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen.

 • 4

  Lever oude medicijnen in bij je apotheek, spoel ze niet door het toilet.

 • 5

  Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig.

 • 6

  Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval).

Riool kan verstopt raken

We spoelen in Nederland jaarlijks 3,5 kilo afval per persoon door het riool. Dat is in een jaar evenveel als 9,6 miljoen volle vuilniszakken! Het meeste van dit afval hoort in de vuilnisbakde zak voor plastic afval of de bak voor groente-, fruit- en tuinafval. Als je het door de wc of de gootsteen spoelt, belast je het riool onnodig en dat kost geld. Vet, doekjes en ander afval hopen zich op, waardoor de afvoerbuis in huis of het riool verstopt kunnen raken. Ook bij de rioolzuiveringsinstallatie kan het problemen geven, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. 

Schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier

Grote boosdoeners bij verstoppingen zijn schoonmaakdoekjes, billendoekjes, babydoekjes en doekjes om make-up te verwijderen. De meeste doekjes zijn vast afval en mogen daarom niet in het toilet, ook al staat op de verpakking soms iets anders.

Logo mag in het riool.jpg

Vochtig toiletpapier waar het logo van een toiletpot op staat, mag je wel door de wc spoelen. Staat er een kruis doorheen, dan moet het vochtige wc-papier bij het restafval.

Olie en frituurvet

Ook frituur- en bakvet dat je in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren (zoals schoonmaakdoekjes en koffieprut) blijven hier weer aan kleven. Hierdoor wordt de doorgang van de rioolbuis steeds kleiner: het riool slibt langzaam dicht.

Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het. Van frituurvet kan biodiesel worden gemaakt. Onbruikbare vetten worden als biobrandstof bijgestookt in elektriciteitscentrales. Is er bij jou geen inzamelpunt? Gooi het vet dan met verpakking (bijvoorbeeld een melkpak) bij het restafval.

Verstopt riool: overstroming en stank

Verstopte rioolbuizen kunnen leiden tot overstromingen, viezigheid, stank en overlast in huis en op straat. Als het riool een heftige regenbui niet kan verwerken, dan staan de straten blank en wordt er gebruik gemaakt van overstort. Het rioolwater komt dan ongezuiverd in het oppervlaktewater (sloten, rivieren, kanalen en meren), waardoor dat flink vervuilt. Zo kan het zuurstofgehalte in het water snel dalen, waardoor vissen sterven.

Auto wassen? Niet op straat!

Als je je auto op straat wast, stroomt een deel van het vuil met het water de rioolput in. Dat is een probleem als jouw gemeente een gescheiden afvoer heeft voor regenwater: het vuil stroomt dan met het schone regenwater direct het oppervlaktewater in. Daarom is het in sommige gemeentes (of wijken) verboden om je auto op straat te wassen.

 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.