Praktisch over duurzaam

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi schillen, stronken, etensresten en snoeiafval daarom in de gft-bak (de biobak of groene kliko)!

Bak met schillen, stronken en eierschalen. Groente, fruit en tuinafval scheiden is goed voor het milieu.

Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, iets meer dan een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op. Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. Je kunt het ook zelf in de tuin gebruiken: check bij je gemeente of je daar gratis compost kunt ophalen. Groente- en fruitafval dat bij het restafval belandt, wordt verbrand.

Heb je een tuin, dan kun je ook zelf een composthoop maken. Zorg wel dat het composteren goed gaat, want anders ontstaan er juist broeikasgassen zoals methaan en lachgas.

Gft-bak of vuilniszak?

Van kaaskorsten tot bananenschillen: wat mag in de gft-bak? De Afvalscheidingswijzer geeft raad!

Vind de juiste bak

Tips gft-bak gebruiken

 • 1

  Verzamel etensresten en schillen in een kleine bak die je het liefst elke dag in de grote gft-bak leegt. Zo gaat het in huis niet stinken.

 • 2

  Last van maden in de zomer? Plaats je gft-bak niet in de volle zon en zet hem regelmatig aan de weg. Maak de bak schoon met water en eventueel soda of groene zeep. Middelen zoals chloor verstoren het composteerproces.

 • 3

  Plastic hoort niet bij het gft: met plastic erbij kan het gft niet goed composteren. Je kunt wel (lege) zakken van composteerbaar plastic (met Kiemplantlogo of OK-Compostlogo) gebruiken om etensresten en schillen in te verzamelen: die mogen wel in de gft-bak. 

 • 4

  Vlees- en visresten gaan snel stinken. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina.

 • 5

  Gooi geen vochtig afval in de gft-bak. Laat gemaaid gras een dag drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.

 • 6

  Een krantenpagina onderin de gft-bak zorgt dat het afval niet blijft plakken of vastvriest. Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad.

 • 7

  Kattenbakkorrels horen niet in de gft-bak, maar in de vuilnisbak.

beweeg de tabel van links naar rechts

Wel bij het gft Niet bij het gft
Aardappelschillen As uit de asbak, open haard of barbecue
Bloemen en (kamer)planten Dode (huis)dieren
Doppen van pinda's en noten Haren van mens en dier
Eierschalen Kaaskorsten met plastic
Etensresten (gekookt, gebakken, rauw) Kattenbakkorrels (wel als er Milieukeur op staat)*
Gft-zakken Kauwgom
Kaaskorsten zonder plastic Kunstmest
Keukenpapier, tissues en wc-papier (ongekleurd en onbedrukt)* Lucifers*
Koffiedik en koffiefilters (maar geen koffiepads) Luiers (horen bij het restafval)
Kurken Oasis (steekschuim voor bloemstukken e.d.)
Mest van kleine huisdieren (cavia, konijn) Papier (een beetje om schillen in te pakken mag wel)
Olie en vet (maar lever frituurvet gescheiden in) Theezakjes en koffiepads* (losse thee en koffie mag wel)
Schelpen (bijvoorbeeld van mosselen), visgraten en botjes Poep van honden en katten*
Schillen van groente en fruit Sigarettenpeuken en -as
Tuin- en snoeiafval* Vogelkooizand
Tuin- en potgrond* Zand

*) Toelichting:

milieukeur
 • Kattenbakkorrels mogen alleen bij het gft-afval als er Milieukeur op de zak staat. Er zijn op dit moment geen korrels met Milieukeur te koop.
 • Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de bio-bak.
 • Kunstmest mag niet bij het gft omdat het slecht is voor de kwaliteit van de compost. Bovendien is het niet organisch.
 • Lucifers mogen niet bij het gft, omdat ze zijn behandeld met chemicaliën.
 • Olie en vet uit de keuken mag bij het gft, maar het is beter om het gescheiden in te leveren. Giet de olie of het vet in een lege plastic fles of melkpak met schroefdop. Je kunt het dan inleveren in speciale bakken bij sommige supermarkten, kringloopwinkels of de milieustraat. Kijk voor inzamelpunten op Frituurvet, recycle het. Is er geen inzamelbak bij je in de buurt, doe het pak dan bij het restafval.
 • Papier hoort niet in de gft-container, maar af en toe een stuk krant op de bodem, of om vet of vlees/visresten in te verpakken, kan geen kwaad.
 • Poep van honden en katten kan ziektekiemen bevatten. Gooi de poep dus niet in de gft-container.
 • Dode (huis)dieren moet je bij het afvalscheidingsstation inleveren. Je overleden huisdier kun je ook naar de dierenarts brengen voor crematie of destructie.
 • In theezakjes en koffiepads zit wat kunststof om ze dicht te sealen. Sommige piramidevormige theezakjes zijn zelfs helemaal van kunststof. Daarom mogen ze niet bij het gft, maar horen ze in de vuilnisbak (restafval). Losse thee of koffiedrab mag wel in de biobak.
 • Tuin- en snoeiafval: kerstbomen mogen in de gft-bak als je ze klein maakt.
 • Tuingrond en potgrond niet in te grote hoeveelheden bij het gft, dat verstoort het composteerproces.

Wat gebeurt er met het gft-afval?

Een deel van het gft-afval wordt eerst vergist en daarna tot compost verwerkt. De rest van het gft wordt meteen gecomposteerd. Ongeveer 5 procent van het gft wordt afgekeurd en verbrand.

Vergisten

Bij vergisting komt er biogas (methaan) vrij. Daar kan weer elektriciteit of groen gas (gelijkwaardig aan aardgas) van worden gemaakt. Het gft dat overblijft, wordt verwerkt tot compost. Die compostopbrengst is even groot als wanneer het gft meteen wordt gecomposteerd. In Nederland staan inmiddels 11 vergistingsinstallaties, dat zijn er 2 keer zo veel als een paar jaar geleden. 

Klein deel wordt afgekeurd en verbrand

Ongeveer 5 procent van het gescheiden ingezamelde gft wordt afgekeurd, omdat het is vervuild met vooral papier, karton en plastic. Dit afval gaat alsnog naar een afval-energiecentral. Het storten van gft-afval is verboden.

Milieuvoordeel gescheiden inzamelen gft

Deskundigen zijn er nog niet over uit welke methode om gft te verwerken het beste is voor het klimaat, maar er zijn goede redenen om te composteren:

 • Compost is een nuttig product: je kunt er de bodem mee verbeteren.
 • Als het gft-afval bij het gewone afval zou komen, komt Nederland afvalenergiecentrales (aec's) tekort. Er zijn dan minimaal 2 nieuwe afval-energiecentrales nodig.
 • Gescheiden inzamelen en composteren van gft-afval is goedkoper voor gemeenten, dan het samen met het restafval verbranden. En dat scheelt voor jou weer gemeentebelasting.
 • Steeds meer gft wordt eerst vergist. Dat levert energie op in de vorm van biogas.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.