Praktisch over duurzaam

Papier en karton: bij het oud papier

Nederlanders zijn goed in het scheiden van oud papier en karton: we leveren driekwart van al het oud papier en karton gescheiden in. Wat mag er allemaal bij het oud papier en wat liever niet? 

Man en vrouw brengen plastic en oud papier weg

Kranten, folders, enveloppen, papieren verpakkingen, wc-rolletjes: het mag allemaal bij het oud papier. Papier kan goed gerecycled worden om er nieuw papier van te maken. Sommige papieren producten horen niet in de papierbak thuis: drinkpakken horen bijvoorbeeld bij het PMD (er zit een plasticlaagje in). En haal reclamefolders of tijdschriften waar plasticfolie omheen zit eerst uit het plastic voor je ze in de papierbak gooit (het plasticfolie mag bij het PMD). Grote kartonnen dozen mogen niet in alle gemeenten bij het oud papier. Ze kunnen de ingang van de papierbak blokkeren. In stukken gesneden mogen ze wel in de papierbak.

Papierbak of vuilniszak?

Waar laat je enveloppen en de doos van een diepvriespizza? De Afvalscheidingswijzer geeft raad!

Vind de juiste bak

Tips papier en karton

 • 1

  Oud papier dat je gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Gebruikte tissues of vieze pizzadozen horen niet in de papierbak.

 • 2

  Een enkel nietje, paperclip of kunststofvenster (van enveloppen) mag gewoon bij het oud papier. Bij het recyclen worden ze verwijderd. Verwijder wel plasticfolie dat om tijdschriften of reclamefolders zit, kunststofbinders en omslagen.

 • 3

  Drinkpakken horen niet bij het oud papier, omdat er een plastic en/of aluminium laagje in zit. In veel gemeenten mogen ze bij het plastic afval (PMD), en anders bij het restafval.

 • 4

  Geplastificeerd papier kan niet gerecycled worden en hoort dus bij het restafval. Geplastificeerd papier scheurt niet goed. De meeste glossy magazines van dik glanzend papier mogen gewoon bij het oud papier. Soms is alleen de cover geplastificeerd. Die hoort dan bij het restafval.

 • 5

  Boeken kunnen ook bij het oud papier, maar je kunt ze ook naar de kringloopwinkel brengen of in een minibibliotheek in de buurt achterlaten.

Wat mag wel of juist niet in de papierbak?

beweeg de tabel van links naar rechts

Wel in de papierbak Niet in de papierbak
Boeken en brochures (inclusief kaft of lijmrug) Behang (papier en vinyl)
Cadeau- en inpakpapier Bakpapier
Eierdozen Diepvriesverpakking met plastic binnenkant
Drinkpakken (van melk, yoghurt, sap, soep en saus)
Enveloppen (van papier of karton, ook met venster) Enveloppen met bubbeltjesplastic
Golfkarton Etiketten (zelfklevende)
Kartonnen dozen Foto's
Kartonnen opvulling in verpakkingsdozen Geplastificeerd papier en karton (lukt het niet dit te scheuren, dan is het geplastificeerd). Bij glossy's is soms alleen de kaft van een glossy geplastificeerd
Kranten Kartonnen koffiebekers (vanwege plastic- of waslaagje)
Papieren zakken en tassen Kassabonnen (thermisch papier) en treinkaartjes (met chip)
Post-its Luiers, maandverband, tampons, incontinentiemateriaal
Print- en kopieerpapier (inclusief nietjes) Ordners en ringbanden (met klem en/of plastic kaft)
Reclamedrukwerk en folders (verwijder plastic folie) Papieren broodzakken
Schrijf- en tekenpapier (inclusief metalen spiraalband) Plastic zicht-, show-, hang- en opbergmappen
Telefoongids, Gouden Gids en catalogi Stickervellen
Tijdschriften (mag met nietjes) Taart- en pizzadozen (afhaal), koffiefilters, papier met vervuiling door voedsel(resten)
Toegangskaarten Vetvrij papier / bakpapier
WC-rolletjes en ongebruikt keukenpapier, tissues, servetten en wc-papier

Wat gebeurt er met het papier?

Van oud papier en karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt. In Nederland wordt papier voor tweederde van oud papier en karton gemaakt. Dat scheelt veel bomen! Eerst worden de dingen die er niet in thuis horen zoveel als mogelijk uit het ingezamelde papier en karton gehaald. Daarna wordt het oud papier en karton met water vermengd, waardoor een soort pap ontstaat. Verontreinigingen zoals nietjes, stukjes plastic en papier dat waterafstotend is gemaakt, worden er dan uitgezeefd.

Soms wordt de inkt uit de papiermassa gehaald. Dat gebeurt door de papiermassa met zeep of zeepachtige stoffen te wassen. Het afval dat hierbij ontstaat, wordt gebruik in de cement- en baksteenindustrie of er wordt cementverbeteraar van gemaakt.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.