Praktisch over duurzaam

Kapotte mobieltjes: genoeg goud voor 15.000 trouwringen

14 september 2017

Utrecht, 14 september 2017. Er liggen nog steeds drie miljoen kapotte mobieltjes te verstoffen in Nederlandse lades en nachtkastjes. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van brancheorganisatie UNETO-VNI en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Van al het goud in die mobieltjes zou je 15.000 trouwringen kunnen maken. Reparatie van je kapotte mobieltje is beter voor het milieu en minder duur dan mensen denken.

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, is eerder gehouden in 2015 en is nu herhaald. “Het is jammer dat er nog steeds zo veel mobieltjes in lades liggen te verstoffen. Je kunt je mobiel beter laten repareren, in plaats van hem op te bergen in het nachtkastje.”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. “Uit het onderzoek blijkt dat 12 procent van de mensen hun kapotte telefoon bij het gewone huisvuil gooit. Daar hoort ‘ie zeker niet thuis. In je telefoon zitten behalve goud, nog veel meer waardevolle grondstoffen die we grotendeels kunnen recyclen. Dus lever je telefoon in bij de milieustraat of een ander inzamelpunt.”

Reparatie betaalbaar

6 op de 10 mensen laat een kapot mobieltje niet repareren. Veel mensen denken dat reparatie te duur zou zijn. Maar driekwart van de mensen die reparatie te duur vindt, vraagt geen kostenindicatie op. Zij weten dus niet precies wat de reparatie zal kosten. De mensen die hun telefoon wel lieten repareren, betaalden hier gemiddeld 54 euro voor.

Erkend reparatiebedrijf

De mobiele telefoon wordt, net als in 2015, gemiddeld drie jaar gebruikt. De belangrijkste reden om een telefoon af te danken, is dat deze niet meer voldoet aan de wensen of kapot is. De meest voorkomende problemen zijn een kapotte batterij of problemen met opladen, een scherm dat kapot is of bijvoorbeeld een camera die het niet meer doet.

De prijzen van reparatie van deze problemen variëren voor gangbare telefoons tussen de 40 en 100 euro. Rob Wierenga, manager consumentenelektronica bij brancheorganisatie UNETO-VNI, raadt consumenten aan om uitsluitend zaken te doen met een erkend reparatiebedrijf. “Dat werkt vaak met originele onderdelen. Een onafhankelijk bureau controleert daarbij geregeld de kwaliteit van de reparatie.”

Refurbished

Een andere duurzame optie is om te kiezen voor een refurbished mobieltje. Deze telefoons zijn al eens gebruikt en zijn opgeknapt en gecontroleerd. Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen een refurbished telefoon overweegt. De belangrijkste reden om voor refurbished te kiezen, is de lagere prijs van deze telefoons.

Reparatie en recycling lonen voor het milieu

De productie van mobiele telefoons kost grondstoffen en energie. Mobiele telefoons bevatten zeldzame metalen die bij de winning sociale- en milieuproblemen opleveren. Redenen genoeg om een kapotte telefoon te laten repareren en er zo langer mee te doen. En als reparatie geen optie is, de telefoon in ieder geval op de juiste manier in te leveren. Dat kan bij winkels met een jekkobox en bij de milieustraat van de gemeente.

=============================== ==============================

Noot voor de redactie:

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder een steekproef van 1.012 respondenten. De steekproef is representatief voor opleiding, leeftijd, geslacht en regio.

Het feit dat 200 mobieltjes genoeg goud bevatten voor 1 trouwring, komt van Waag Society.

Voor meer informatie en opvragen van het onderzoeksverslag:
Woordvoerder Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: mariken.stolk@milieucentraal.nl

Voor meer informatie over bij UNETO-VNI aangesloten reparateurs:
UNETO-VNI, woordvoerder Dick Reijman, tel. 079 – 3250753 / 06-22411660
e-mail: d.reijman@uneto-vni.nl

Milieu Centraal 

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

UNETO-VNI

UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Bij UNETO-VNI zijn 4.500 installatiebedrijven aangesloten die werkgelegenheid bieden aan 120.000 personen en een gezamenlijke omzet realiseren van circa 12 miljard euro. Installatiebedrijven zijn actief in de woningbouw, utiliteitsbouw, de industrie en de infrastructuur.
Naast installateurs zijn bij UNETO-VNI 1.300 bedrijven aangesloten die tot de technische detailhandel behoren: winkelbedrijven die witgoed, bruingoed, verlichting, computers, hifi- en telecommunicatieapparatuur verkopen en repareren. Zij zijn goed voor een omzet van circa 2,7 miljard euro.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.