Praktisch over duurzaam

Milieu-effecten van vloerisolatie met gespoten PUR-schuim met HFK’s als blaasmiddel

21 juni 2017

Utrecht, 21 juni 2017 - Het isoleren van vloeren is goed voor het klimaat, maar niet als dat gebeurt met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s als blaasmiddel. Dit concludeert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van een onderzoek naar de milieueffecten van dit materiaal voor vloerisolatie. De conclusie is geen reden om af te zien van het isoleren van de vloer. Er zijn vele andere materialen beschikbaar, die het milieu nauwelijks belasten. 

Bij vloerisolatie met polyurethaan wordt het materiaal als schuim tegen de onderkant van de vloer gespoten. In het blaasmiddel zitten HFK's (fluorkoolwaterstoffen). De gebruikte HFK's zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2. Om die reden worden deze HFK’s voor gespoten vloerisolatie per 2023 verboden. Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat het gemiddeld 16 jaar duurt tot het broeikaseffect van de toepassing van PUR-vloerisolatie met HFK’s is goedgemaakt door de CO2-besparing van lager energieverbruik in huis. Bij veel andere isolatiematerialen varieert dat van een paar maanden tot 2 jaar.

Milieu Centraal wijst er op dat de conclusie alleen betrekking heeft op gespoten PUR-vloerisolatie met HFK’s. PUR-isolatieplaten gemaakt in de fabriek en gespoten PUR voor spouwmuurisolatie bevatten geen HFK's. Ook spuitbussen met PUR-schuim hebben een samenstelling met andere blaasgassen of HFK’s die maximaal 150 keer sterker zijn dan CO2.

Producenten en isolatiebedrijven hebben alternatieven ontwikkeld, gespoten PUR-schuim met HFO’s als blaasmiddel of water als blaasmiddel. HFO’s zijn ook fluorkoolwaterstoffen, maar zonder krachtig broeikaseffect. De klimaatbelasting van het toepassen van PUR-vloerisolatie met HFO’s is laag. Dit alternatief is nu nog beperkt beschikbaar, maar dat gaat veranderen. De branche streeft er naar om alle blaasmiddelen met HFK’s per 2020 te vervangen door HFO’s en andere blaasmiddelen.

Andere materialen voor vloerisolatie zijn bijvoorbeeld thermoskussens, steenwol, glaswol, EPS, PUR-platen, vlas, kurk en houtvezel. In een gemiddelde eengezinswoning kost vloerisolatie eenmalig 1800 euro. De jaarlijkse besparing is 210 euro en 600 kilo CO2. Ongeveer vier van de tien woningen met een begane grond heeft geen isolatie van de vloer.

Het onderzoek is uitgevoerd door NIBE, het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie, in opdracht van Milieu Centraal.

Noot
Journalisten kunnen een rapportage opvragen. Bekijk ook onze pagina over isolatiematerialen

Voor meer informatie:
Woordvoerder Marlon Mintjes, 06 – 811 662 14

www.milieucentraal.nl
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 10.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.