Meerderheid van Nederlanders wil geen airco

Het grootste deel van de Nederlanders heeft geen airco (71%), en heeft ook geen plannen om er één aan te schaffen (60%). De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge kosten van een airco, het onnodige energieverbruik van airco’s en het effect van airco’s op het klimaat. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder een representatieve steekproef van 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Motivaction.

Om hitte in huis te voorkomen, schaffen Nederlanders liever een ventilator, buitenzonwering of goede isolatie aan dan een airco. De afgelopen jaren is het vertrouwen dat deze maatregelen helpen om het huis koel te houden zelfs gestegen: buitenzonwering en goede muur- en dakisolatie staan met stip bovenaan als manieren om de hitte buitenshuis te houden. “Nederlanders kunnen met recht vertrouwen op buitenzonwering en isolatie, want die combinatie geeft 80% minder kans op oververhitting,” zegt energie-expert Joanneke de Jongh. “Dan heb je geen airco meer nodig.”

De helft van de Nederlanders geeft aan te twijfelen of een airco helpt tegen hitte. In plaats daarvan houden Nederlanders overdag de deuren, ramen (69%) en gordijnen dicht (62%) om het huis zo lang mogelijk koel te houden. En zetten zij ramen en deuren ’s avonds of ‘s nachts open (62%). Een meerderheid verwacht dit ook komende zomer te gaan doen (resp: 81%, 75% en 74%). “Met name een mobiele airco is eigenlijk zinloos,” zegt Joanneke de Jongh. “Er komt vaak net zoveel warmte naar binnen als dat de airco koel blaast. Wordt het toch te warm, kies dan voor een ventilator, die geeft ook een verkoelend briesje en is 20 keer zuiniger dan een mobiele airco.”

Nederlanders die wel een airco hebben aangeschaft of dat willen gaan doen, geven als reden dat zij een koeler huis comfortabeler vinden (42%), en zeggen beter te slapen in een koelere kamer (40%). De Jongh: “Een koel huis begint met de hitte zoveel mogelijk buiten houden. Dus ook voor een goede nachtrust geldt: houd de zon buiten met zonwering, isolatie of groen rond de slaapkamer.”

Kijk voor alle tips op Woning koel houden.

Noot voor de redactie, over het onderzoek

Het totale onderzoeksverslag is op te vragen bij Milieu Centraal. Het onderzoek is kwantitatief uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction door middel van een online vragenlijst van 17 vragen onder n=1.089 Nederlanders van 18-80 jaar (afkomstig uit het StemPunt panel van Motivaction). Deze steekproef is representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio, waardenoriëntatie (Mentality) en alle combinaties hiertussen. Het veldwerk vond plaats van 20 tot en met 28 maart 2023.

Contactpersoon

Joanneke de Jongh
06 81166214