Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Wasmachine

Bij de aanschaf en bij het gebruik loont het om rekening te houden met het energiegebruik van je wasmachine. Je kunt zo flink wat energie besparen: goed voor je portemonnee en het milieu.

wasmachine 282x212.jpg

Het grootste deel van de milieubelasting van wasmachines ontstaat tijdens het gebruik. Daarom vermindert de milieubelasting als je zuinig wast. Ook de productie veroorzaakt milieubelasting, maar dat is weinig vergeleken met het verbruik over de hele levensduur.

Een wasje draaien kost water en elektriciteit: gemiddeld vier procent van het totale elektriciteitsverbruik van een huishouden.

Tips wasmachine kopen en gebruiken

 • 1

  Kies een machine met een capaciteit (trommelinhoud) die past bij jouw huishouden: niet te groot en niet te klein.

 • 2

  Kies bij aankoop voor een energiezuinige wasmachine met energielabel A+++. Binnen A+++ bestaan ook nog verschillen in energiegebruik. Kijk daarom ook naar het jaarverbruik in kWh.

 • 3

  Wil je ook een wasdroger? Koop dan een wasmachine en een losse droger. Dat gebruikt minder energie dan een combinatie-apparaat.

 • 4

  Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.

 • 5

  Centrifugeer op de hoogste stand als je de was daarna in de droger doet.

 • 6

  Was op 30 graden, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Er zijn ook wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.

 • 7

  Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als je vaatdoekjes wast of als je baby een darminfectie heeft.

 • 8

  Was je toch vaak op hogere temperaturen? Overweeg dan je wasmachine geschikt te maken voor hot-fill.

 • 9

  Kijk ook eens bij onze tips voor het zuinig gebruiken van wasmiddelen.

Energiezuinige wasmachine kiezen

Let bij aankoop op het energielabel, dat aangeeft aan hoe zuinig een wasmachine omgaat met energie en water. Energielabel A+++ is het zuinigst: bijna 20 procent zuiniger dan label A+. A+ is inmiddels de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden. In de winkel kun je nog label B en C vinden.

Nieuw energielabel

label_washers.jpg

De indeling van het nieuwe energielabel is nu alweer ingehaald door de techniek: binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Sommige webwinkels en vergelijkingssites hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++: A+++-10/20/30/40 en 50%. Dit zijn geen officiële categorieën. Ze worden niet door alle webwinkels gebruikt.

Het jaarverbruik op het energielabel is een Europees gemiddelde dat kan afwijken van de Nederlandse situatie. Wasmachines met het oude energielabel zul je in de winkel ook nog tegen kunnen komen. Zie ook Energielabel.nl voor hoe je wasmachines met oud en nieuw label kunt vergelijken.

Het stroomverbruik van een voorlader met 6kg capaciteit met label A+++ is jaarlijks 100 kWh, dat van een exemplaar met label A+ 125 kWh. Behalve stroom gebruikt een wasmachine ook water. Gemiddeld is dat voor een moderne wasmachine ongeveer 53 liter per wasbeurt. Per jaar kost dit 14 euro.

Passende capaciteit (laadvermogen)

Koop een wasmachine op maat: zorg dat het vulgewicht of de trommelinhoud bij jouw huishouden past. Een grote machine wast zuiniger per kilo kleding, maar dat milieuvoordeel verdwijnt als je de wasmachine niet helemaal vol doet.

Let er ook op dat de machine qua capaciteit aansluit bij je wasdroger (als je die hebt). Is de wasmachine groter, dan past een was niet in één keer in de droger; de kans bestaat dat je daarom halve - en dus energieverspillende - wasjes gaat draaien.

Droogresultaat A

Kies voor een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren) als je de was vaak met een wasdroger droogt. Centrifugeren kost weliswaar energie, maar het drogen in een wasdroger kost méér energie. Kijk bij aanschaf eerst naar het droogresultaat volgens het label, en daarna pas naar het toerental. Want een hoger toerental betekent niet altijd een drogere was.

Andere opties

Ga bij aankoop van de wasmachine na of je de wastemperatuur handmatig kunt instellen: niet alle machines zijn bijvoorbeeld in te stellen op 15 graden (of koud wassen).

Verder kan een beladingssensor van pas komen. Die beperkt het energie- en waterverbruik als de machine niet helemaal vol is. Overigens bespaar je meer als je een wasmachine op maat koopt, en daarvan de volledige capaciteit benut.

Energiezuiniger wassen

Zet je wasmachine op een lage stand. Met een draai aan de knop richting 30 graden bespaar je op de energierekening.

Hoe lager de temperatuur, des te lager het energieverbruik. Probeer daarom te wassen op 40 of 30 graden Celsius, of zelfs met koud water.

Soms is wassen op 60 graden wel verstandig: bij besmettelijke ziekten of huisstofmijtallergie, of als je vaatdoekjes en babyspullen wast.

Als je veel op lage temperaturen wast, is het wel verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen. Zo voorkom je dat er vetresten in de machine achterblijven. Daarin kunnen bacteriën zich nestelen, en kan jouw machine vervelend gaan ruiken.

Volle trommel

Draai pas een was als de machine voor de volle capaciteit beladen is. De meeste mensen denken de machine vol te doen, als die maar voor tweederde gevuld is. Deze huishoudens draaien meer wasjes dan eigenlijk nodig is. Weeg de droge was eens af tot de maximale capaciteit om te bepalen hoeveel er werkelijk in de trommel kan: vaak meer dan je denkt!

Programmakeuze

Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat het zuinigst om met water en elektriciteit. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilogram wasgoed meer water en stroom, aangezien je zulke programma's met minder belading moet draaien.

Eco-stand

De eco-stand op een wasmachine gebruikt uit zichzelf een lagere temperatuur dan is ingesteld en verlengt tegelijk meestal de wasduur. Dat geeft bij lagere temperaturen toch een goed wasresultaat. De ecostand is daarom vooral geschikt voor de wat vuilere was. Die wordt op die manier met een laag energiegebruik toch goed schoon. Was die niet heel vuil is kan met een gewoon (katoen)programma bij lage temperatuur worden gewassen. Dat is ook zuinig en sneller klaar dan het ecoprogramma.

Centrifugeren

Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als je de was droogt in een wasdroger. Droog je de was buiten? Dan bespaar je energie door een lager toerental te kiezen.

Geld besparen

Een wasje draaien op 90 graden is zeven keer zo duur als een wasje op 15 graden. Een was draaien op 60 graden kost bijna twee keer zoveel als een was op 40 graden.

Wastemperatuur Kosten* voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,02
30 graden € 0,07
40 graden € 0,10
60 graden € 0,18
90 graden € 0,29

* Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oude label); elektriciteitsprijs 20 eurocent / kWh (prijspeil 2016).

Hot-fill wasmachine

Hot-fill wasmachines worden aangesloten op de warm- en koudwaterkraan, waardoor niet de wasmachine maar je warmwatertoestel het waswater opwarmt. Dat bespaart tot 80 procent van het elektriciteitsverbruik van de wasmachine. Een wasbeurt in een hot-fill machine kost de helft van een wasbeurt in een gewone wasmachine (aan energiekosten). Overigens kun je ook een gewone wasmachine veranderen in een hot-fill machine door er een speciaal voorschakelapparaat bij te installeren.

Een hot-fill wasmachine kan nogal duur zijn. Je bent daarom meestal niet voordeliger uit.

Oude wasmachine? Apart inleveren!

Een zeer oude wasmachine op de tweedehandsmarkt (ver)kopen of naar de kringloopwinkel brengen is uit oogpunt van milieu niet verstandig, omdat oudere wasmachines veel meer stroom verbruiken dan nieuwe. Inleveren voor recycling is beter voor het milieu.

Wilt je je oude wasmachine kwijt, lever hem dan in bij de winkel waar je de nieuwe koopt, of breng het apparaat naar het afvalinzamelpunt van de gemeente. In beide gevallen worden de materialen hergebruikt of milieuvriendelijk verwerkt. Bij het inleveren hoef je niet extra te betalen.

Wasmachines en het milieu

Over zijn hele levensduur belast een wasmachine het milieu vooral via de elektriciteit die hij verbruikt. De productie van stroom levert namelijk broeikasgassen op en draagt zo bij aan klimaatverandering. Bovendien raken fossiele brandstoffen een keer uitgeput. Verder draagt ook het watergebruik voor een klein deel bij aan de totale milieubelasting.

Productie: klein aandeel milieubelasting

De productie van de wasmachine heeft maar een klein aandeel in de milieubelasting. Het maken van een machine kost wel energie en grondstoffen, zoals koper en ijzer. Maar door die stoffen na het afdanken opnieuw te gebruiken, vermindert de milieubelasting aanzienlijk. Het milieu is dus vooral gebaat bij een energiezuinig gebruik van de wasmachine.

Meer informatie

 • Alles over energielabels vind je op Energielabel.nl.
 • De Consumentenbond vergelijkt wasmachines op de site.
 • De gemeentereiniging in jouw woonplaats kan informatie geven over inzamelingspunten.
Terug naar boven