Praktisch over duurzaam

Wasmachine

Bij de aanschaf en bij het gebruik loont het om rekening te houden met het energiegebruik van je wasmachine. Je kunt zo flink wat energie besparen: goed voor je portemonnee en het milieu.

wasmachine 282x212.jpg

Het grootste deel van de milieubelasting van wasmachines ontstaat tijdens het gebruik. Daarom vermindert de milieubelasting als je zuinig wast. Ook de productie veroorzaakt milieubelasting, maar dat is weinig vergeleken met het verbruik over de hele levensduur.

Een wasje draaien kost water en elektriciteit: gemiddeld 4 procent van wat een huishouden in totaal aan elektriciteit verbruikt. Op de pagina zuinig wassen ontdek je of jij de was zuiniger kunt doen. 

Tips wasmachine kopen en gebruiken

 • 1

  Kies een machine met een capaciteit (trommelinhoud) die past bij jouw huishouden: niet te groot en niet te klein.

 • 2

  Kies bij aankoop voor een energiezuinige wasmachine met energielabel A+++. Binnen A+++ bestaan ook nog verschillen in energiegebruik. Kijk daarom ook naar het jaarverbruik in kWh.

 • 3

  Wil je ook een wasdroger? Koop dan een wasmachine en een losse droger. Dat gebruikt minder energie dan een combinatie-apparaat.

 • 4

  Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.

 • 5

  Was je niet al te vuile was op 30 graden, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Er zijn ook wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.

 • 6

  Heb je een nieuwere machine? Gebruik de eco-knop of eco-stand in plaats van het gewone programma.

 • 7

  Centrifugeer op de hoogste stand als je de was daarna in de droger doet.

 • 8

  Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als je vaatdoekjes wast of als je baby een darminfectie heeft. Gebruik dan voor een hygiënisch goed resultaat een waspoeder voor de witte was, daar zit bleekmiddel in. 

 • 9

  Was je toch vaak op hogere temperaturen? Overweeg dan je wasmachine geschikt te maken voor hot-fill. En gebruik bij nieuwere machines de eco-knop of eco-stand.

 • 10

  Kijk ook eens bij onze tips voor het zuinig gebruiken van wasmiddelen.

Energiezuinige wasmachine kiezen

Let bij aankoop op het energielabel, dat aangeeft aan hoe zuinig een wasmachine omgaat met energie en water. Energielabel A+++ is het zuinigst: zo'n 20 procent zuiniger dan label A+. A+ is inmiddels de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden. In de winkel kun je nog label A en B vinden.

Nieuw energielabel

label_washers.jpg

De indeling van het nieuwe energielabel is inmiddels alweer ingehaald door de techniek: binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Sommige webwinkels en vergelijkingssites hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++: A+++-10/20/30/40 en 50%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar ze geven wel een juiste indicatie van de zuinigheid. Ze worden niet door alle webwinkels gebruikt. Let daarom ook op het energiegebruik in kWh.

Het jaarverbruik op het energielabel is een Europees gemiddelde dat kan afwijken van de Nederlandse situatie. Wasmachines met het oude energielabel kun je in de winkel ook nog tegenkomen.

Het stroomverbruik van een voorlader met 6kg capaciteit met label A+++ is jaarlijks 100 kWh, dat van een exemplaar met label A+ 125 kWh. Behalve stroom gebruikt een wasmachine ook water. Gemiddeld is dat voor een moderne wasmachine ongeveer 53 liter per wasbeurt. Per jaar kost dit 14 euro. 

Energielabel is gebaseerd op gebruik met eco-knop

Wat veel mensen niet weten is dat het jaarverbruik op het energielabel is gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Als je altijd de gewone wasprogramma's op 40 en 60 graden draait, zonder eco-stand, verbruik je 40% méér energie. Het jaarverbruik is dan flink hoger.

De eco-knop of eco-stand herken je meestal aan een pijltje dat bij het programma staat afgebeeld. Soms staat daar ook nog een ´Ə´ bij vermeld, om aan te duiden dat dit het programma is waarop het energielabel is gebaseerd. In sommige handleidingen staat het verbruik per programma vermeld.

Passende capaciteit (laadvermogen)

Koop een wasmachine op maat: zorg dat het vulgewicht of de trommelinhoud bij jouw huishouden past. Een grote machine wast zuiniger per kilo kleding, maar dat milieuvoordeel verdwijnt als je de wasmachine niet helemaal vol doet.

Let er ook op dat de machine qua capaciteit aansluit bij je wasdroger (als je die hebt). Is de wasmachine groter, dan past een was niet in één keer in de droger; de kans bestaat dat je daarom halve - en dus energieverspillende - wasjes gaat draaien.

Droogresultaat A

Kies voor een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren) als je de was vaak met een wasdroger droogt. Centrifugeren kost weliswaar energie, maar het drogen in een wasdroger kost méér energie. Kijk bij aanschaf eerst naar het droogresultaat volgens het label, en daarna pas naar het toerental. Want een hoog toerental betekent niet bij iedere machine dezelfde droge was.

Andere opties

Ga bij aankoop van de wasmachine na of je de wastemperatuur handmatig kunt instellen: niet alle machines zijn bijvoorbeeld in te stellen op 15 graden (of koud wassen).

Verder kan een beladingssensor van pas komen. Die beperkt het energie- en waterverbruik als de machine niet helemaal vol is. Overigens bespaar je meer als je een wasmachine op maat koopt, en daarvan de volledige capaciteit benut.

Lage temperatuur en eco-stand

Ecoknop zuinig wassen.png

Zet je wasmachine op een lage stand bij wasgoed dat licht vervuild is. Met een draai aan de knop richting 30 graden bespaar je op de energierekening. En je was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, des te lager het energieverbruik. Probeer daarom te wassen op 30 graden Celsius, of zelfs met koud water. Een voordeel van wassen op de lage temperaturen is dat het sneller klaar is dan het eco-programma.

De eco-stand is heel geschikt om normaal vervuilde was met een laag energiegebruik goed schoon te krijgen. Het eco-programma heeft een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld. Het eco programma duurt langer dan een gemiddeld programma om de lagere temperatuur te compenseren. Toch is wassen op 40 of 60 graden met eco-stand 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. De temperatuur heeft namelijk de grootste impact op het energieverbruik. 

Bekijk ook de tips in deze video  

 

Hygiëne en wassen

Soms is wassen op 60 graden wel verstandig zoals bij besmettelijke ziekten of huisstofmijtallergie. En als je vaatdoekjes en kleertjes of luiers van zieke kinderen wast. Let op dat je bij deze was juist niet de eco-stand aanzet, anders wordt de temperatuur van 60 graden niet gehaald. En gebruik een waspoeder met bleekmiddel (voor witte was).

Als je veel op lage temperaturen wast, is het voor je machine verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen met waspoeder met bleekmiddel. Zo voorkom je dat er biofilms ontstaan. Dat is een slijmlaag van bacteriën en schimmels, die voor een onaangename geur kunnen zorgen. Maak na een wasbeurt ook de rubberen afdichting goed droog, laat de deur openstaan zodat waterresten verdampen en maak het zeepbakje regelmatig schoon. Ook dat voorkomt dat micro-organismen in de wasmachine gaan groeien.

Volle trommel

Draai pas een was als de machine voor de volle capaciteit beladen is. De meeste mensen denken de machine vol te doen, als die maar voor tweederde gevuld is. Deze huishoudens draaien meer wasjes dan eigenlijk nodig is. Weeg de droge was eens af tot de maximale capaciteit om te bepalen hoeveel er werkelijk in de trommel kan: vaak meer dan je denkt!

Programmakeuze

Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat zuiniger om met water en elektriciteit dan het programma voor fijnwas. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilogram wasgoed meer water en stroom, aangezien je zulke programma's met minder belading moet draaien.

Kort wasprogramma kost meer energie

Veel wasmachines hebben een kort wasprogramma of 'snelle was' knop. Dit bespaart je wel tijd, maar verbruikt meer energie! Het hogere energieverbruik komt doordat het snelle programma de temperatuur verhoogt om de kortere wastijd te compenseren.

Centrifugeren

Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als je de was droogt in een wasdroger. Droog je de was buiten? Dan bespaar je juist energie door een lager toerental te kiezen.

Geld besparen

Een wasje draaien op 90 graden is meer dan 10 keer zo duur als een wasje op 15 graden. En een was draaien op 60 graden kost bijna 2 keer zoveel als een was op 40 graden.

Wastemperatuur Kosten* voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,03
30 graden € 0,08
40 graden met eco € 0,08
40 graden € 0,11
60 graden met eco € 0,14
60 graden € 0,20
90 graden € 0,32

* Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oude label); elektriciteitsprijs 22 cent / kWh (prijspeil 2019).

Hot-fill wasmachine

Hot-fill wasmachines worden aangesloten op de warm- en koudwaterkraan, waardoor niet de wasmachine maar je warmwatertoestel het waswater opwarmt. Dat bespaart tot 80 procent van het elektriciteitsverbruik van de wasmachine. Een wasbeurt in een hot-fill machine kost de helft van een wasbeurt in een gewone wasmachine (aan energiekosten). Overigens kun je ook een gewone wasmachine veranderen in een hot-fill machine door er een speciaal voorschakelapparaat bij te installeren.

Een hot-fill wasmachine kan nogal duur zijn. Je bent daarom meestal niet voordeliger uit.

Oude wasmachine? Apart inleveren!

Een zeer oude wasmachine op de tweedehandsmarkt (ver)kopen of naar de kringloopwinkel brengen is uit oogpunt van milieu niet verstandig, omdat oudere wasmachines veel meer stroom verbruiken dan nieuwe. Inleveren voor recycling is beter voor het milieu.

Wilt je je oude wasmachine kwijt, lever hem dan in bij de winkel waar je de nieuwe koopt, of breng het apparaat naar het afvalinzamelpunt van de gemeente. In beide gevallen worden de materialen hergebruikt en milieuvriendelijk verwerkt. Bij het inleveren hoef je niet extra te betalen.

Wasmachines en het milieu

Over zijn hele levensduur belast een wasmachine het milieu vooral via de elektriciteit die hij verbruikt. De productie van stroom levert namelijk broeikasgassen op en draagt zo bij aan klimaatverandering. Bovendien raken fossiele brandstoffen een keer uitgeput. Verder draagt ook het watergebruik voor een klein deel bij aan de totale milieubelasting.

Productie: klein aandeel milieubelasting

De productie van de wasmachine heeft maar een klein aandeel in de milieubelasting. Het maken van een machine kost wel energie en grondstoffen, zoals koper en ijzer. Maar door die stoffen na het afdanken opnieuw te gebruiken, vermindert de milieubelasting aanzienlijk. Het milieu is dus vooral gebaat bij een energiezuinig gebruik van de wasmachine.

Meer informatie

 • Alles over energielabels vind je op Energielabel.nl.
 • De Consumentenbond vergelijkt wasmachines op haar website.
 • De gemeentereiniging in jouw woonplaats kan informatie geven over inzamelingspunten.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.