Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Gevelisolatie buitenkant

Wil je de gevel isoleren én zoveel mogelijk besparen op stookkosten en milieubelasting? Isoleer dan de gevels vanaf de buitenkant. Het kost weliswaar wat meer, maar je buitenmuren zijn dan weer zo goed als nieuw. Bovendien is de kans op vochtproblemen nihil.

Een huis zonder gevelisolatie verliest veel warmte. De verwarming moet dus vaker aanslaan en meer gas verbruiken dan een geïsoleerd buurhuis. Dat is nadelig voor het milieu, want gas stoken zorgt voor CO2-uitstoot en draagt bij aan klimaatverandering. Het isoleren vanaf de buitenzijde gaat dit tegen, want het jaarlijks gasverbruik daalt daardoor met ruim 10,5 m3 voor elke m2 gevel die je isoleert!

Combineer je gevelisolatie van je koopwoning met een andere grote isolatiemaatregel? Dan kun je 20% van de kosten terugkrijgen via de nieuwe subsidieregeling.

Advies op maat over gevelisolatie

Met dit gratis Advies op maat ontdek je of (en welke) gevelisolatie voor jouw woning een goed idee is. En je ziet wat het je kost en oplevert.

Advies op maat

Tips buitenzijde gevel isoleren

 • 1

  Als je de buitenmuren vanaf de buitenzijde wilt laten isoleren, verandert het uiterlijk van de woning. Daarom is het verplicht om hiervoor een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

 • 2

  Mag het uiterlijk van jouw woning niet wijzigen? Ga dan even na of dat ook geldt voor de achter- en zijgevels.

 • 3

  Gevelisolatie wordt ongeveer 20 procent goedkoper met de Subsidie energiebesparing eigen woning. Voorwaarde is dat je de gevelisolatie combineert met een andere isolatiemaatregel (dak, vloer of glas).

 • 4

  Ben je benieuwd welke vorm van gevelisolatie voor jouw woning het meest geschikt is? Vraag Advies op maat op Gevelisolatie

Milieugevolgen van isoleren buitenzijde gevels

Heeft jouw huis nog geen gevelisolatie, dan verdwijnt er veel warmte via de buitenmuren naar buiten. De verwarming slaat daardoor vaker aan, dan in eenzelfde woning met gevelisolatie tegen de buitenzijde. Het gevolg is dat het gasverbruik ook hoger ligt. Meer gasverbruik leidt tot meer CO2-uitstoot en dus meer versterking van het broeikaseffect en klimaatverandering. Een woning met ongeïsoleerde buitenmuren veroorzaakt daarom meer milieubelasting. Bovendien is gas niet onbeperkt voorradig.

Isolatie vermindert gasverbruik

Je gaat dit effectief tegen als je isolatiemateriaal laat aanbrengen tegen de buitengevels. Want jouw jaarlijkse gasverbruik daalt dan met ongeveer 10,5 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde gevel.

Zo werkt isoleren buitenzijde gevel

Buitengevel isoleren. Confortabel warm dankzij isolatie van de buitenmuur.

Het isoleren vanaf de buitenkant van de gevels (ook wel buitengevelisolatie genoemd) betekent dat je isolatiemateriaal laat plaatsen tegen de buitenmuren van je woning. Je kunt kiezen uit twee soorten afwerking: sierpleister of gevelbekleding (in diverse varianten, van houten planken tot vezelcementplaten en kunststof platen).

Klus voor professionals

Het isoleren van de buitenzijde van de gevel kun je niet zelf doen; het is een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

Isolatiemateriaal kiezen: hoge Rd is beter

Hoeveel warmte het isolatiemateriaal binnen houdt, hangt af van de zogeheten warmteweerstand, gemeten in Rd. Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter het materiaal warmte tegenhoudt (de eenheid is m2.K/W).

De buitenmuur als geheel (dus de bestaande gevel plus eventueel isolatiemateriaal) kent ook een warmteweerstand, door deskundigen Rc genoemd. Als de Rc gelijk is aan 4 of hoger, dan is sprake van zeer goede gevelisolatie. Je behaalt deze waarde met gevelisolatie van buitenaf, als je isolatiemateriaal laat aanbrengen met een Rd-waarde van 3,5. Je hebt deze waarde minimaal nodig als je je huis energieneutraal wilt maken. 

Kosten, subsidie en besparing

Isolatie laten plaatsen tegen de buitenzijde van de buitenmuren is de duurste vorm van gevelisolatie. Maar deze levert ook de hoogste energie- en geldbesparing op, mits je dan kiest voor materiaal met een goede isolatiewaarde. Voor woningisolatie geldt een lager BTW tarief op arbeid; de btw op arbeidsloon is 6 procent in plaats van 21 procent.

Hoeveel stookkosten je elk jaar precies bespaart, hangt niet alleen af van de isolatie(materialen) maar ook van jouw stookgedrag.

De tabel hieronder gaat uit van 16,5 graden binnentemperatuur (gemiddeld over dag en nacht). Pakt jouw gemiddelde hoger uit, dan bespaar je jaarlijks meer.

Warmteweerstand Kosten/ m2 bij uitbesteden (inclusief verlaagde btw**) Besparing*/ m2 per jaar
Rc = 4,0 € 130 10,5 m3 gas (€ 7)

*) Berekening geldt voor een woning gestookt met een hr-ketel; gasprijs 64 eurocent per m3 (prijspeil 2016/2017).

**) Verlaagd btw-tarief van 6 procent, wegens subsidieregeling woningisolatie; informeer naar de voorwaarden.

Voorwaarden gevelisolatie buitenzijde

Woning isoleren en verwarmen. Tips voor energiezuinige maatregelen

Het isoleren van de buitenmuren vanaf de buitenzijde verandert het aanzien. Zo'n verandering van uiterlijk is niet altijd toegestaan. Dat is het geval bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten.

Als jouw woning niet van uiterlijk mag veranderen, controleer dan of dit verbod geldt voor alle buitenmuren, of alleen voor de voorgevel. In dit laatste geval zou je isolatie vanaf de buitenzijde (voor de achter- of zijgevel) kunnen combineren met een andere vorm van isolatie voor de voorgevel (zoals spouwmuurisolatie of een voorzetwand).

De isolatie van de buitengevel wordt gelijkmatig en aaneengesloten tegen de buitenmuur geplaatst. Daarom kent deze gevelisolatie het laagste risico op vochtproblemen. 

Verplichte vergunning en Bouwbesluit

Aangezien het uiterlijk van de woning erdoor verandert, heb je een vergunning nodig als je de buitenmuren aan de buitenzijde laat isoleren. Zo'n vergunning kun je aanvragen bij de gemeente in jouw woonplaats.

Voor elke verbouwing gelden de wettelijke regels uit het Bouwbesluit. Daarin staat onder meer dat de Rc-waarde van buitenmuren minimaal 4,5 moet zijn voor nieuwbouw. Voor bestaande woningen is de minimale isolatiewaarde na isolatie of renovatie 1,3 of hoger. En als de gevel voor de verbouwing al een hogere isolatiewaarde had, dan is de oude waarde het minimum.

Regelmatig onderhoud

Bepaalde soorten afwerking van de gevel vergen onderhoud. Laat je bijvoorbeeld pleisterwerk aanbrengen, dan moet je eventuele scheuren of gaten repareren, zodat de onderliggende isolatielaag intact blijft.

Laagste risico op vochtproblemen

Van alle vormen van gevelisolatie, kent isolatie vanaf de buitenzijde het laagste risico op vochtproblemen. Dat komt doordat het isolatiemateriaal gelijkmatig en aaneengesloten tegen de buitenmuur aan komt te zitten. Dat voorkomt koudebruggen (plekken in de gevel waar warmte ontsnapt en vocht neerslaat op het koude oppervlak). Bij gebrek aan neerslaand vocht, ontstaan ook geen vochtproblemen.

Bestaande vochtproblemen: melden!

Heb je al vochtproblemen in de woning? Als dat komt door vochtdoorslag via de gevel, dan gaat dit waarschijnlijk over na isolatie vanaf de buitenzijde. Maar het probleem kan ook een heel andere oorzaak hebben; die moet je waarschijnlijk verhelpen voordat je gevelisolatie laat aanbrengen om te voorkomen dat het erger wordt. Breng daarom vochtproblemen altijd onder de aandacht bij het isolatiebedrijf dat jouw offerte opstelt.

Vind snel en makkelijk een gevelisolatiebedrijf

Gevelisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Vraag het liefst bij 2 of meer bedrijven een offerte aan. Via deze websites vind je snel en makkelijk gespecialiseerde isolatiebedrijven:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind gevelisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de best beschikbare kwaliteitsregeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor gevelisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Je vindt ze via energiebesparendoejenu.nl/energieloket: vul jouw woonplaats in.

Meer informatie

Terug naar boven