Praktisch over duurzaam

Gevelisolatie buitenkant

Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort. Je huis verliest veel minder warmte; er zit als het ware een dikke jas omheen. Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft belangrijke voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.

Gevelisolatie melick 654x396.jpg

Een huis zonder gevelisolatie verliest veel warmte. Daardoor moet je harder stoken en is je energierekening onnodig hoog. Als je van een gemiddelde hoekwoning de gevels aan de buitenkant laat isoleren, bespaar je ruim 850 euro per jaar op je energierekening (1.100 m3 gas; prijspeil 2019). Bovendien is het goed voor het klimaat. Het kost je eenmalig ongeveer 13.000 euro. Maar je huis ziet er weer uit als nieuw en is daardoor waarschijnlijk ook meer waard.

Zo werkt isoleren buitenkant gevel

buitengevelisol.png

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Je huis wordt dus iets ‘dikker’. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Je nieuwe gevel kan hierdoor weer lijken op de oude.

Tips buitenzijde gevel isoleren

 • 1

  Vanaf 15 augustus 2019 is er een nieuwe subsidie voor isolatie. Als je gevelisolatie combineert met het isoleren van je dak, spouwmuur, vloer of ramen, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Kijk voor alle voorwaarden op Subsidie energiebesparing eigen huis.

 • 2

  Je kunt kiezen uit 3 soorten afwerking: steenstrips, stucwerk (sierpleister) of gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten). Steenstrips zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten, google voor inspiratie eens naar afbeeldingen ‘steenstrips buitengevel’.

 • 3

  Je kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Er zijn speciale dunnere strips om de isolatie goed op de kozijnen of dakrand te laten aansluiten. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om isolerende kozijnen en triple glas te nemen.

 • 4

  Door buitengevelisolatie gaat je woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

 • 5

  Misschien mag je van de gemeente de voorkant van je woning niet veranderen, maar de achter- en zijgevels wel. Vraag dit na bij de gemeente. Je kunt de voorgevel dan isoleren met een voorzetwand binnen.

 • 6

  Is buitengevelisolatie bij jouw woning niet mogelijk of niet haalbaar? Overweeg spouwmuurisolatie met extra isolatie aan de binnenkant. Als je handig bent, kun je zelf een voorzetwand met isolatie plaatsen. Daarvoor zijn handige kant en klare isolatiepanelen met afwerking op de markt.

 • 7

  Check met de Energiesubsidiewijzer of je een subsidie of gunstige lening kunt krijgen voor gevelisolatie.

De buitengevel of de spouw isoleren?

Spouwmuurisolatie is goedkoper dan buitengevelisolatie.

Kosten (euro) Besparing per jaar (euro)
Spouwmuurisolatie € 2.100 € 650
Buitengevelisolatie € 13.000 € 850

Voor een gemiddelde hoekwoning/twee-onder-een-kap-woning (100 m2 buitengevel), gasprijs 77 cent (prijspeil 2019).

Waarom toch buitengevel isoleren?

Toch zijn er goede redenen om voor gevelisolatie aan de buitenkant te kiezen:

 • Je huis heeft geen spouw (de ruimte tussen binnenmuur en buitenmuur). Dit is het geval als je woning vóór 1920 is gebouwd.
 • Je hebt wel een spouw, maar die is niet geschikt voor isolatie, omdat hij smaller is dan 4 cm of er teveel cementresten inzitten.
 • De buitenmuur heeft groot onderhoud nodig. De stenen zijn bijvoorbeeld poreus of het voegwerk is niet goed meer. Groot onderhoud en buitengevelisolatie is een slimme combinatie.
 • Je wilt je huis energieneutraal maken. Daarvoor heb je zeer goede gevelisolatie nodig die je niet kunt bereiken met spouwmuurisolatie. Ter vergelijking: bij gevelisolatie aan de buitenkant kun je 13 cm isolatiemateriaal laten plaatsen (Rd=3,5). De gevel krijgt daarmee een totale isolatiewaarde van Rc=4. Met spouwmuurisolatie kun je slechts 4 tot 7 cm isolatiemateriaal kwijt, waarmee de gevel een totale isolatiewaarde heeft van Rc=1,4 tot 2: een stuk lager dus!
 • Je kunt isolatie aan de buitenkant ook combineren met spouwmuurisolatie.

Wat kost buitengevelisolatie en wat levert het op?

Buitengevelisolatie kost behoorlijk veel geld, maar levert je ook veel op:

 • Je huis ziet er weer jaren goed uit.
 • Je energierekening is veel lager. Hierna zie je hoeveel je elk jaar bespaart.
 • Je huis verliest veel minder warmte, dus je hebt meer comfort.
 • Je woning wordt meer waard.
 • Je stoot minder van het broeikasgas CO2 uit, wat goed is voor het klimaat.

Overzicht kosten en besparing isoleren buitenmuur

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten* Besparing** Besparing gas
Tussenwoning (40 m2 gevel) € 5.100 € 330 450 m3
Hoekwoning/2-1 kap (100 m2 gevel) € 13.000 € 850 1100 m3
Vrijstaand huis klein (120 m2 gevel) € 15.000 € 1.000 1300 m3
Vrijstaand huis groot (190 m2 gevel) € 25.000 € 1.600 2100 m3

*) Kosten berekend voor isolatiewaarde Rc=4, met verlaagd btw-tarief voor arbeid van 9%, inclusief 21% btw op overige kosten, afwerking met sierpleister (afwerking met steenstrips is duurder).
**) Berekening geldt voor isolatiewaarde Rc=4, een woning gestookt met een hr-ketel, een gemiddelde binnentemperatuur van 16,5 graden (berekend over dag en nacht) en gasprijs 77 cent per m3 (prijspeil 2019).

Gevelisolatie in beeld: voor en na

Gevelisolatie 3.jpg
Gevelisolatie 1.jpg
Gevelisolatie 2.jpg
3 intro gevel.jpg
1 intro gevel.jpg
2 intro gevel.jpg

Nieuwe ontwikkelingen

Allebei doen: buitengevel én spouw isoleren

Je kunt buitengevelisolatie ook combineren met spouwmuurisolatie. Je hebt dan voor dezelfde isolatiewaarde een minder dikke laag aan de buitenkant nodig: de buitenmuur wordt maar 10 cm dikker, in plaats van 16 cm. Aanpassingen bij kozijnen en dakranden zijn dan eenvoudiger. En bij een rijtjeswoning is het verschil met de buren kleiner. Je kunt ook kiezen voor een betere isolatiewaarde en spouwmuurisolatie combineren met een dikke laag van 16 cm.

Een hele nieuwe buitengevel

Een andere moderne techniek is het bouwen van een vrijwel nieuwe gevel. De buitenlaag van de spouwmuur wordt gesloopt (de binnenlaag blijft staan, binnen gebeurt er niets), het isolatiemateriaal wordt geplaatst tegen de binnenlaag en afgewerkt met materiaal naar keuze. Een voordeel van deze methode is dat de buitenmuur niet veel dikker wordt. Deze techniek is vooral te gebruiken bij vrijstaande huizen of als een hele rij woningen tegelijk aangepast wordt.

Aandachtspunten: waar moet je op letten?

Klus voor professionals

Het isoleren van de buitenzijde van de gevel kun je niet zelf doen; het is een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

Vochtdoorslag? Laat het je isolatiebedrijf weten

Heb je nu vochtdoorslag via de gevel, dan gaat dit waarschijnlijk over als je de gevel aan de buitenkant laat isoleren. Maar het probleem kan ook een heel andere oorzaak hebben: bijvoorbeeld lekkende goten, optrekkend vocht of gebrek aan ventilatie. Die oorzaak moet je laten verhelpen voordat je gevelisolatie laat aanbrengen, anders kan het zelfs erger worden. Breng daarom eventuele vochtproblemen altijd onder de aandacht bij het isolatiebedrijf dat jouw offerte opstelt.

Onderhoud gevel

Sommige soorten afwerking van de gevel hebben meer onderhoud nodig dan andere. Een houten gevelbekleding moet je regelmatig (laten) schilderen, tenzij je kiest voor een houtsoort die onbehandeld kan blijven. Kunststof planken of platen kunnen eruit zien als hout, maar hebben nauwelijks onderhoud nodig. Laat je de buitenkant stuken (pleisterwerk), dan moet je eventuele scheuren of beschadigingen repareren, zodat de onderliggende isolatielaag intact blijft. Steenstrips hebben nauwelijks onderhoud nodig, net als een standaard buitenmuur van bakstenen.

Snel en makkelijk een gevelisolatiebedrijf vinden

Gevelisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is aan te raden om bij ten minste 2 bedrijven een offerte te vragen. Via de volgende websites vind je snel en makkelijk goede bedrijven voor buitengevelisolatie:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind isolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de best beschikbare kwaliteitsregeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor gevelisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Ga naar energiebesparendoejenu.nl/energieloket en vul jouw woonplaats in.

Meer informatie

Kijk voor subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.