Praktisch over duurzaam

Maatwerkadvies energiebesparing

Wil je energie besparen maar weet je niet goed hoe? Of wil je weten met welke maatregel je het beste kunt beginnen? Vraag dan een Maatwerkadvies energiebesparing. Een onafhankelijke energieadviseur komt bij jou langs voor een persoonlijk advies.

energieadvies aan huis 327x218.jpg

De adviseur bekijkt wat in jouw huis mogelijk is: kun je dak, gevel, vloer of ramen (beter) isoleren? Zijn zonnepanelen of een warmtepomp een optie? Je krijgt een rapport waarin alle maatregelen die voor jou interessant zijn op een rij staan. In het rapport staat ook wat het je kost, hoeveel je bespaart en hoe snel je je investering terugverdient. Het maatwerkadvies heette vroeger Energieprestatieadvies (EPA).

Tips Maatwerkadvies

  • 1

    Zet vooraf op een rij wat je precies verwacht van de maatwerkadviseur en bespreek dit met hem of haar.

  • 2

    Doe van tevoren de woningcheck op Verbeterjehuis.nl. Daar krijg je al een overzicht van maatregelen die jij kunt nemen en wat dit je kost en oplevert. De uitkomst kun je gebruiken voor je vragen aan de maatwerkadviseur.

  • 3

    Heb je na het Maatwerkadvies maatregelen laten uitvoeren en ga je je huis verhuren of verkopen? Dan adviseert Milieu Centraal je om een nieuw energielabel aan te vragen.

Wat houdt Maatwerkadvies energiebesparing in?

Het maatwerkadvies is een advies op maat. Het geeft voor jouw woning aan welke maatregelen energiebesparing opleveren, het comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren. Je kunt ook advies krijgen over het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. In het advies staan verder de kosten en de tijd die het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend via een lagere energierekening (de terugverdientijd). De adviseur is onafhankelijk: hij werkt niet voor een leverancier of isolatiebedrijf en verkoopt geen energiebesparende maatregelen.

Adviseur Maatwerkadvies vinden

Je kunt een vakbekwame en betrouwbare energieadviseur vinden via maatwerkadviesvoorwoningen.nl of via QBIS.nl. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat.

Geef aan wat je wilt weten

Het is verstandig om 2 of 3 offertes te vragen van gecertificeerde adviseurs. Geef duidelijk je wensen aan. Wil je alleen advies over isolatie, of ook over duurzame energie? En wil je begeleiding van de adviseur bij het uitvoeren van de maatregelen? De adviseur kan je informeren over de mogelijkheden. Vraag bij het advies zelf bovendien om heldere uitleg en toelichting op het rapport.

Prijskaartje

Adviseurs mogen zelf de prijs bepalen voor hun maatwerkadvies. Gemiddeld kost een maatwerkadvies 200 tot 300 euro, maar er zijn verschillen.

Ook maatwerkadvies voor VvE

Het maatwerkadvies is bedoeld voor particuliere woningeigenaren. Maar ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden een Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Hiervoor gelden wel aparte voorwaarden.

Adviseur is geen bouwkundige

Een maatwerkadviseur is geen bouwkundige. De maatwerkadviseur kan aangeven wat interessante besparingsmogelijkheden zijn in jouw woning, en wat dat ongeveer gaat kosten en opleveren. Voor de uitvoering van de klus en specificaties daarvan, kun je vervolgens een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.