Dubbel glas, HR glas, triple glas en vacuümglas

Meisje staat bij het raam en zwaait. Met isolatieglas is het lekker warm in huis en bespaar je energie.

Advies voor jouw ramen

Advies op maat Vul 6 vragen in en ontvang een compleet advies op maat: Welk glas past het beste bij jouw woning, wat kost het en wat bespaar je?
Minder kou door je ramen? Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Je houdt de warmte binnen en het wordt stiller in huis. En het is goed voor je energierekening en het klimaat. Maar wanneer vervang je het glas en waardoor? Wat kost het en wat levert het je op?

Enkel glas, dubbel glas, HR++ en triple glas... wat betekent het eigenlijk? Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Een nog wat onbekende glassoort is vacuümglas: dat is dubbel glas dat supergoed isoleert. Deze glassoort is wel duurder dan HR++ of tripel glas. 

Infographic Verschillende soorten glas. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding
Klik op het plusje links om de afbeelding te vergroten,

Kosten en besparing HR++ glas

Zijn de kozijnen nog goed? Dan is HR++ glas in de bestaande kozijnen een goede keuze. Als je alle ramen (22 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 4.000. Na aftrek van subsidie blijft er ongeveer € 3.000 over.

En wat bespaar je ermee? Stel, je had overal dubbel glas, dan bespaar je jaarlijks zo'n 70 m3 aan gas. Dat scheelt zo’n € 100 per jaar aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,45 (de gemiddelde gasprijs voor ). Hoeveel jij precies gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt. Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je zelfs 260 m3 gas per jaar (dat komt neer op € 370).

Hieronder vind je een overzicht van de kosten en besparingen als je HR++ glas in het hele huis plaatst (in bestaande kozijnen). Wil je weten wat triple glas kost en bespaart? Kijk bij Nieuwe kozijnen: triple glas.

Kosten HR++ glas in bestaande kozijnen

Soort woning Kosten Subsidie Je betaalt netto
Tussenwoning € 3.800 € 900 € 2.900
Hoekwoning € 4.000 € 1.000 € 3.000
2-onder-1-kap € 4.500 € 1.100 € 3.400
Vrijstaand huis € 6.000 € 1.400 € 4.600

Uitleg

Besparing dubbel glas vervangen door HR++ glas

In de tabel zie je wat je bespaart je als je in het hele huis dubbel glas hebt, en dat laat vervangen door HR++ glas.

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3
Tussenwoning 65 m3 90 euro
Hoekwoning 70 m3 100 euro
2-onder-1-kap 80 m3 110 euro
Vrijstaand huis 100 m3 140 euro

Uitleg

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je isoleert op een plaats waar nog geen isolatiemateriaal zit, dan ga je meer besparen dan wanneer er op die plaats al een beetje isolatiemateriaal aanwezig is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld gebruik van de verwarming (niet heel zuinig, niet heel onzuinig).

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (RD-waarde): dakisolatie Rd 3,8, vloerisolatie Rd 3,5, spouwmuurisolatie Rd 1,1. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

Besparing in euro's: Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn; de besparing is dit jaar dan ook hoger of lager. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde als de langetermijnprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2024. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten die mogelijk nodig zijn in verband met natuurvriendelijk isoleren. Die kosten verschillen per maatregel en per type woning. Bij een vrijstaand huis moet je bijvoorbeeld meer dingen doen dan bij een tussenwoning. En soms is er een hoogwerker nodig. Je kunt denken aan kosten tussen de € 300 en € 1.000: controleer bij isolatiebedrijven wat de prijs voor jouw huis zal zijn.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar jouw gasprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

En als je enkel glas vervangt?

Als je enkel glas vervangt, blijven de kosten hetzelfde maar is de besparing een stuk hoger. Hieronder zie je wat je bespaart als je in het hele huis enkel glas heb en dit vervangt door HR++ glas.

Slimme besteding van je geld

De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank. Maar hoe zit het met de financiële voordelen? De kosten betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Aantrekkelijk op de lange termijn dus. Milieu Centraal rekende het uit: de winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op je spaarrekening. De huidige rente op een spaarrekening ligt rond de 3 procent. En niet te vergeten: het is ook goed voor de waarde van je woning en het klimaat.

Albertine koos voor triple glas

Albertine koos voor nieuwe kozijnen met triple glas. Het is nu lekker warm bij haar thuis, ze heeft geen dekentje meer nodig op de bank. Bekijk hoe zij het heeft aangepakt.

Subsidies en leningen isolatieglas

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, heb je extra voordeel: het bedrag per vierkante meter is dan 2 keer zo hoog. De uitgebreide voorwaarden kun je vinden op Subsidie voor isolatie.
 • De subsidie voor triple glas is hoger dan voor HR++ glas, maar dan moet je het wel laten plaatsen in een nieuw isolerend kozijn. Maar door de subsidie is er bijna geen prijsverschil met HR++ glas in bestaande kozijnen.
 • Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.
 • Ga je een hypotheek afsluiten? Je kan extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing.
 • Er is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.

Kijk voor het complete overzicht van subsidies en leningen op: Energiesubsidiewijzer.

Check: wat voor glas heb je?

Om je ramen op een slimme manier te kunnen isoleren, moet je eerst weten wat voor glas er nu in zit. Dat bepaalt hoeveel je kunt besparen en of het de moeite waard is om het glas te vervangen.

Hoe weet je wat voor glas er in jouw ramen zit?

Enkel glas herken je waarschijnlijk wel: dat bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Bij dubbel glas zie je aan de zijkant, bij het kozijn, een aluminium strip tussen de platen. Maar hoe weet je of het gewoon dubbel glas is of HR-glas? Een paar simpele trucs en tips om dat te checken:

 • Houd een aansteker of een brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben alle vlammetjes dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (meestal roze of blauw)? Dan is het HR glas. Die andere kleur ontstaat door de coating van het glas. Met deze truc kun je alleen zien óf je HR-glas hebt, niet welk soort HR-glas.
 • Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.
Infographic Heb jij dubbel glas of HR glas? Doe de test en herken het zelf! Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de informatie.
Vergroot afbeelding

Twijfel je? Bekijk dan dit filmpje voor meer uitleg en voorbeelden

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Wat voor glas heb je en is het aan vervanging toe? Pak een meetlint en aansteker en check het zelf. Milieu Centraal helpt met handige video’s en tips. Start de scan

Enkel of dubbel glas vervangen?

Enkel glas altijd vervangen

Heb je nog ramen met enkel glas? Dat isoleert niet en is niet meer van deze tijd. Milieu Centraal adviseert daarom al het enkel glas in jouw huis meteen te vervangen door HR++ glas of triple glas. Je bespaart daarmee niet alleen veel energie, je krijgt ook een prettiger huis: het blijft warmer en je hoort minder geluid van buiten. Je kan ook kiezen voor vacuümglas, maar dat is wel een stuk duurder.

Twijfel je tussen gewoon dubbel glas en HR++ glas? Niet doen: je bespaart geen geld door te kiezen voor gewoon dubbel glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn namelijk net zo duur als met HR++ glas.

Moet ik enkel glas ook vervangen in...

 1. 01

  … onverwarmde ruimtes? Ja, zelfs in ruimtes die je niet verwarmt is het de moeite waard om enkel glas te vervangen. Je huis verliest namelijk veel warmte via deze ruimtes, zeker als ze grenzen aan kamers die je wel verwarmt.

 2. 02

  … de serre? Niet als je een onverwarmde serre hebt die grotendeels uit glas bestaat, die je af kan sluiten van de rest van het huis en die aan de zonkant van het huis ligt. Door het grote glasoppervlak is het beter om in de serre enkel glas te plaatsen. Anders wordt de temperatuur te hoog in de zomer. Plaats wél HR++ glas in de ramen en deuren tussen het huis en de serre. Als je de serre verwarmt, is het wél slim om het enkele glas te vervangen.

Gewoon dubbel glas in verwarmde ruimtes vervangen

Heb je nu ‘gewoon’ dubbel glas, dus zonder een of meer plussen? Het is zinvol om dat te vervangen door HR++ of triple glas in ruimtes die je regelmatig verwarmt, zoals de woonkamer, keuken en een werkkamer die je veel gebruikt. Dat levert meer comfort op en bespaart energie. In onverwarmde ruimtes is het financieel alleen de moeite waard om dubbel glas te vervangen als je de kozijnen gaat vernieuwen. Je kan ook kiezen voor vacuumglas, maar dat is wel een stuk duurder.

Gewoon dubbel glas wordt ook wel thermopane glas genoemd.

Wist je dat Er is geen prijsverschil tussen HR++ glas en gewoon dubbel glas.

Alleen glas vervangen: kies HR++

Zijn je kozijnen nog goed? Dan hoef je in principe alleen het glas te vervangen. Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met ‘gewoon’ (ouderwets) dubbel glas. Voor de kosten hoef je het niet te laten: HR++ glas is net zo duur als ouderwets dubbel glas.

Er bestaat ook vacuümglas, dat is dubbel glas dat heel goed isoleert. Het is wel een stuk duurder dan HR++ glas, maar kan bijvoorbeeld in monumenten of smalle kozijnen een goede oplossing zijn. Lees meer over vacuümglas.

Check je kozijnen

Maar het draait niet alleen om de isolatiewaarde. Kijk ook of je huidige kozijnen geschikt zijn voor dikkere (en dus zwaardere) glassoorten, zoals HR++ glas. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken.

Het advies is daarom als volgt:

 • Kies voor HR++ glas als dat past in je huidige kozijnen. Als het nodig is (en kan) laat je de sponningen uitfrezen en glaslatten plaatsen.
 • Soms past HR++ glas niet in de draaiende delen van je raam, omdat die wat dunner zijn. Neem dan HR++ glas op de plekken waar het wel kan (in het vaste deel van het raam) en HR+ of HR glas op de plekken waar HR++ glas niet past (in het draaiende deel van het raam). Milieu Centraal adviseert wel om het gebruik van HR+ en HR-glas zoveel mogelijk te beperken, omdat het minder goed isoleert dan HR++ glas. En je krijgt er geen subsidie voor. In plaats van te kiezen voor minder goed glas, kun je ook het kozijn vervangen van het raam dat open kan. In dat kozijn kun je dan HR++ glas laten plaatsen.
 • Past er nergens HR++ glas? Dan kun je alsnog overwegen om de kozijnen in verwarmde ruimtes te vervangen. Zeker als je denkt dat de kozijnen binnen 10 jaar toch aan vervanging toe zijn of omdat je het huis energieneutraal wilt maken. Dat lijkt heel duur, maar de subsidie voor triple glas in nieuwe isolerende kozijnen is behoorlijk hoog: daarmee kun je de extra kosten voor isolerende kozijnen voor een groot deel dekken. Let wel op de voorwaarden voor de subsidie: je moet bijvoorbeeld ook je vloer, dak of buitenmuren isoleren om de subsidie te krijgen, of een warmtepomp nemen.

Geen houten kozijnen?

Zijn je kozijnen gemaakt van ander materiaal dan hout, bijvoorbeeld staal, kunststof of aluminium? Laat je dan adviseren over de mogelijkheden. Sommige huizen hebben bijvoorbeeld stalen kozijnen die te karakteristiek zijn om te vervangen.

Over het algemeen kan dubbel glas in kunststof- of aluminium kozijnen worden vervangen door HR+ of HR++ glas. Kan dat niet of zijn je kozijnen toch binnen 10 jaar aan vervanging toe? Vervang dan de kozijnen door nieuwe isolerende kozijnen, bij voorkeur met triple glas.

Aan de slag? Zoek een glasisolatiebedrijf

In beeld: plaatsen HR++ glas

Tips glas vervangen

 1. 01

  Let op: als je dikker (= zwaarder) glas in een draaiend raam zet, moet je vaak wel de scharnieren vervangen, omdat het raam veel zwaarder wordt (zeker als er eerst enkel glas in zat).

 2. 02

  Als je triple glas combineert met andere glassoorten, let dan op verschillen in kleur en lichtinval. Bijvoorbeeld als je triple glas in een groot kozijn plaatst en HR++ glas in een kleiner raam ernaast (dat open kan). Vraag het glasbedrijf om vooraf het verschil te laten zien. HR++ glas kun je prima combineren met andere glassoorten.

 3. 03

  Glas of kozijnen vervangen is geen grote klus. Je kunt je hele huis in 5 werkdagen van nieuw glas en kozijnen laten voorzien. En het geeft weinig rommel in huis: je hoeft alleen wat meubels te verplaatsen en na afloop schoon te maken.

Nieuwe kozijnen? Triple glas!

Man plaatst triple glas in isolerend kozijn. Isoleren verlaagt je energierekening en is goed voor het klimaat.

Zijn je kozijnen ook aan vervanging toe, binnen nu en 10 jaar? Kies dan voor triple glas met nieuwe isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. En de meerkosten vallen mee: isolerende kozijnen met triple glas zijn zo’n 7,5 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas. Maar omdat de subsidie op triple glas in nieuwe kozijnen bijna 3 keer zo hoog is als die op HR++ glas, betaal je er uiteindelijk ongeveer hetzelfde voor. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

Kosten en besparing triple glas

Hieronder hebben we voor 4 soorten woningen berekend wat triple glas in isolerende kozijnen kost en hoeveel je ermee bespaart.

Wil je weten met welke uitgangspunten gerekend is? Bekijk en .

Soorten kozijnen voor triple glas

Kozijnen voor triple glas zijn er in alle materialen: hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking. Kies voor kozijnen met een dubbele kierdichting en een lage U-waarde: maximaal 1,3 W/m2K. Het materiaal van de kozijnen (hout, kunststof, aluminium of staal) maakt voor het milieu niet veel uit. Lees daarover meer op Kozijnen vervangen. Op Isolerende kozijnen en deuren vind je informatie over de prijs van isolerende kozijnen en hoeveel gas en geld je ermee bespaart.

Aan de slag? Zoek een glasisolatiebedrijf

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2024. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten die mogelijk nodig zijn in verband met natuurvriendelijk isoleren. Die kosten verschillen per maatregel en per type woning. Bij een vrijstaand huis moet je bijvoorbeeld meer dingen doen dan bij een tussenwoning. En soms is er een hoogwerker nodig. Je kunt denken aan kosten tussen de € 300 en € 1.000: controleer bij isolatiebedrijven wat de prijs voor jouw huis zal zijn.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je isoleert op een plaats waar nog geen isolatiemateriaal zit, dan ga je meer besparen dan wanneer er op die plaats al een beetje isolatiemateriaal aanwezig is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld gebruik van de verwarming (niet heel zuinig, niet heel onzuinig).

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (RD-waarde): dakisolatie Rd 3,8, vloerisolatie Rd 3,5, spouwmuurisolatie Rd 1,1. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

Besparing in euro's: Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn; de besparing is dit jaar dan ook hoger of lager. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde als de langetermijnprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tip kozijnen vervangen

 • Nooit meer onderhoud aan je kozijnen? Overweeg om je houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. Dat scheelt gedoe en kosten, want een schilder is niet meer nodig. 

 • Ga jij je kozijnen vervangen in ongeïsoleerde spouw? Dan moet je rekening houden met natuurbescherming in de Omgevingswet. Het kan namelijk dat vleermuizen nu toegang hebben tot de spouw via naden naast het kozijn. Lees waar je op moet letten op de pagina Kozijnen vervangen.

"Ik koos voor triple glas: het is duurzaam, goed voor de waarde van mijn huis en lekker warm. Die deken op de bank kan de kast in!"
Albertine

Vacuümglas: supergoed isolerend

Vacuümglas is een speciaal soort dubbel glas dat net zo goed isoleert als triple glas, maar veel dunner is. De ruit is ongeveer 8 mm dik: dat is dunner dan al het andere isolatieglas. Vacuümglas is wel een stuk duurder dan HR++ glas of triple glas. Voor monumenten of beschermd stadsgezicht is het een alternatief voor monumentenglas.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Vragen over vacuümglas

Een andere aanpak: voorzetraam, folie of monumentenglas

Is HR++ of triple glas in jouw huis niet mogelijk? Je kunt de isolatiewaarde van enkel glas ook op andere manieren verbeteren: met voorzetramen, raamfolie en monumentenglas. De besparing en het warmte-gevoel hiervan zijn vergelijkbaar met ‘gewoon’ dubbel glas. Milieu Centraal raadt deze vormen van isolatie alleen aan als HR++ glas echt niet mogelijk is voor jouw huis. Bijvoorbeeld als je in een monument of een huurhuis woont.

Voorzetraam of raamfolie

Met een voorzetraam maak je op een eenvoudige manier 'dubbel glas' van bestaand enkel glas. Het voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant geplaatst tegen een bestaand houten raamwerk of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met HR-coating: die isoleren beter dan voorzetramen zonder coating.

Heb je weinig geld of zoek je een tijdelijke oplossing tot je het grondiger kunt aanpakken? Dan kan kozijnfolie een oplossing zijn. Het geeft hetzelfde resultaat als een voorzetraam, maar is goedkoper. Een nadeel is dat het eerder beschadigt.

Lees meer op Isolerende raamfolie.

Monument? Speciaal glas of raamfolie

Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas: monumentenglas. Dit ziet eruit als oud glas en is vrij dun zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Er is enkel en dubbel monumentenglas.

Er zijn ook alternatieven voor monumentenglas. Eén alternatief is vacuümglas. Deze glassoort is dun maar isoleert supergoed, en kan eruit zien als oud glas. Daardoor is het geschikt voor monumenten. Het is wel duurder dan monumentenglas, maar je bespaart er ook meer mee. En je kunt er isde-subsidie voor krijgen (voor monumentenglas krijg je dit niet). Een goedkoper alternatief is isolerende raamfolie. En met isolerende gordijnen houd je de warmte ’s avonds en ’s nachts nog beter binnen.

Kleine ruitjes of glas in lood?

Bestaat jouw raam uit kleine ruitjes met latjes ertussen? Overweeg dan om deze te vervangen door één grote ruit met een ruitverdeling in de spouw (dus tussen de glasplaten in) of op de ruit (dit heet Wienersprossen). Je ziet het verschil nauwelijks, terwijl het goedkoper is én beter isoleert dan allemaal aparte kleine ruitjes met isolatieglas. Het is ook mogelijk om glas in lood in het isolerende glas te plaatsen (dit komt dan tussen de glasplaten in).

Let op: ventilatie, isolatie, temperatuur en ‘lekkage’

Glassoorten: enkel, dubbel, HR, triple en vacuümglas

Er zijn allerlei soorten isolatieglas en de isolatiewaarde ervan verschilt nogal. In onderstaande tabel staan ze op een rij.

U-waarde = isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas in een nieuw kozijn heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,9. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8. Onthoud dus: bij glas ga je voor een zo laag mogelijke U-waarde.

In de tabel hieronder staat per soort isolatieglas de jaarlijkse besparing van gas per vierkante meter raam. Het gaat om de gemiddelde besparing in verwarmde en onverwarmde ruimtes. In verwarmde ruimtes zal de besparing hoger zijn, in onverwarmde lager. De besparing is berekend voor het hele raam, dat wil zeggen: het isolatieglas plus het kozijn waar het glas in zit.

Soort glas (U-waarde) Jaarlijkse besparing gas per vierkante meter raam
Vacuümglas (0,4 – 0,7) in bestaand kozijn  13,7 m3
Triple glas (0,4 - 0,9) in nieuw isolerend kozijn 12,2 m3
HR++ glas (1,0 - 1,2) in bestaand kozijn 11,9 m3
Dubbel glas (2,7) 8,7 m3
Enkel glas (5,8) niet van toepassing

HR++ glas is er met 2 of 3 glasplaten. Met 2 glasplaten noemen we het vaak kortweg HR++ glas, met 3 glasplaten kortweg triple glas.

Isolerend kozijn: U-waarde 1,3 of lager
Standaard kozijn: U-waarde 2,4

Wat is HR-glas?

HR-glas is een afkorting van hoogrendementsglas. HR-glas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Bij HR en HR+ glas zit er gewone droge lucht tussen de glasplaten. Bij HR++ en triple glas zit er een edelgas tussen de glasplaten (meestal argon). De lucht of edelgassen in de spouw zorgen voor de isolatie. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Bij alle soorten HR-glas zit er op de glasplaat aan de kamerkant ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. Vandaar de aanduiding HR: hoog rendement. De coatings weerkaatsen namelijk warmte, terwijl ze licht doorlaten.

Hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde

Elke keer als experts nieuw glas ontwikkelen en op de markt brengen, wordt de isolatiewaarde hoger. Eerst kwam er HR-glas (hoog rendementsglas). Toen dat verbeterd werd, kwamen er plussen achter: na HR kwam HR+ en HR++. HR++ glas heeft een coating en er zit edelgas tussen de glasplaten.

HR++ glas was er eerst alleen met 2 glasplaten, maar sinds een tijdje ook met 3 glasplaten. Met 2 glasplaten heet het officieel HR++ dubbel glas, maar in de praktijk wordt het meestal kortweg HR++ glas genoemd. HR++ glas met 3 glasplaten heet officieel HR++ triple glas, maar dat wordt meestal kortweg triple (of tripel) glas genoemd. Andere woorden voor triple glas zijn: drievoudig glas, driedubbel glas of HR+++ glas (met 3 plusjes). In het algemeen geldt, hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde.

Belangrijker dan de namen is de U-waarde van het glas: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Triple glas heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,7, HR++ (dubbel) glas van 1,0 tot 1,2. 

Zonwerend HR-glas

Er is ook zonwerend hoog rendement glas: ZHR++ dubbel of triple glas. Dit is HR-glas met een extra zonwerende coating op de glasplaat aan de buitenkant. Zonwerend glas laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon dan met HR++ glas. Je kan daarom beter kiezen voor HR++ glas met zonwering aan de buitenkant van je huis dan voor ZHR++ glas. Zo houd je de warmte van de zon beter tegen in de zomer en benut je hem beter in de winter. ZHR++ dubbel glas is vooral handig op plaatsen waar buitenzonwering moeilijk toe te passen is, zoals in de hoogbouw. In gewone woonhuizen is het geen aanrader.

Kijk voor meer tips voor een koel huis en goede zonwering op Woning koel houden.

Isolatieglas en het milieu

Isolatieglas is goed voor het klimaat: je verbruikt minder energie en daardoor komen er minder broeikasgassen in de lucht. In een gemiddelde hoekwoning kun je zo’n 260 m3 gas per jaar besparen als je al het enkele glas vervangt door HR++ glas.

De productie van HR++ glas kost natuurlijk ook energie. Maar je bespaart met HR++ glas door de jaren heen zo veel energie in huis dat dit de productie-energie ruimschoots goedmaakt. De edelgassen (zoals argon) en coatings in triple glas en HR++ glas zijn onschadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Isolatieglas als het buiten heel warm is

In het stookseizoen helpt isolatie om de warmte binnen te houden. En tijdens warme dagen houdt isolatie de warmte buiten. Een geïsoleerd huis blijft dan langer lekker koel. Maar is het binnen eenmaal toch opgewarmd? Dan raak je de warmte ook weer moeilijker kwijt dan in een niet-geïsoleerd huis. Je houdt de warmte namelijk binnen.

Zonnestraling door je ramen warmt je huis verder op. Bij enkel glas komt er veel zonnewarmte binnen, maar gaat er tegelijkertijd ook weer veel warmte naar buiten. HR++ glas heeft een reflectieve laag die ervoor zorgt dat de zonnestraling naar binnen kan én dat de warmte van de woning ook binnen blijft. In de winter is dat een groot voordeel, want hierdoor wordt het nog sneller warm binnen. Als je de warmte juist buiten wilt houden, is het een nadeel: dan wordt het met HR++ glas uiteindelijk warmer dan met enkel glas.

Gelukkig kun je in veel gevallen voorkomen dat het binnen heel warm wordt door zonwering buiten te plaatsen. Denk hierbij aan zonnedoeken en luifels. Zo kan de zonnestraling niet door het glas heen komen. Binnenzonwering zoals gordijnen helpt minder goed dan buitenzonwering, omdat de zonnestraling dan al door je glas is gegaan en in je huis is. Buitenzonwering is altijd belangrijk, maar als je HR++ glas hebt, is het nóg belangrijker.

Oud glas naar de glashandel

 1. 01

  Het vensterglas van je ramen mag niet in de glasbak. Lever het in bij de glasvakhandel of de milieustraat in je gemeente. Het glas wordt hergebruikt voor de productie van nieuw glas (vooral verpakkingsglas). Dat bespaart energie en grondstoffen. Meer weten? Kijk op: Welk afval waar – Glas.

Goed glasisolatiebedrijf vinden

HR++ of triple glas kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Via deze websites vind je snel en makkelijk goede glas-isolatiebedrijven:

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Keurmerken en garanties

Vraag om glas met het KIWA- of KOMO-keurmerk: daarvan weet je zeker dat het is wat het zegt dat het is. Tussen de glasplaten of op een sticker staat of het HR, HR+ of HR++ glas is. De sticker geeft ook aan wat de binnen- en buitenzijde van het glas is voor de juiste plaatsing. Kijk ook op: de Keurmerkenwijzer.

Hulp bij offertes: 3 tips

 1. 01

  Nodig minimaal twee bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis. Isolerend glas kun je laten plaatsen door glaszetters, aannemers-, bouw-, klus- of isolatiebedrijven en door bedrijven die gespecialiseerd zijn in kozijnen (als die vervangen moeten worden).

 2. 02

  Denk tijdens het adviesgesprek aan technische punten. Bijvoorbeeld: zijn je kozijnen geschikt voor HR++ glas of triple glas? En, is het nodig om ventilatieroosters te plaatsen? Dat is niet het geval als je energiezuinige balansventilatie hebt of gaat laten installeren. Bij andere ventilatiesystemen zijn de roosters nodig zijn voor de toevoer van verse lucht. Kies voor slimme ventilatieroosters.

 3. 03

  Zeker weten dat je niks vergeet in het gesprek? Bekijk dan deze handige checklist en stap goed voorbereid het adviesgesprek in.