Nuttige insecten en dieren

Lieveheersbeestje op blad. Nuttige insecten en dieren.
Vogels, vlinders, bijen, egeltjes of salamanders… je kunt nuttige insecten en dieren naar jouw tuin lokken door ze voedselrijke planten en goede schuilmogelijkheden te bieden.

Niet elk insect is waarschijnlijk even welkom in je tuin, maar sommige beestjes maken het buitenleven juist aantrekkelijker. Wil je een tuin waarin dieren en nuttige insecten zich thuis voelen? Houd daar dan rekening mee bij de inrichting.

Tips voor nuttige insecten en dieren in je tuin

01

Bomen en struiken met een dichte takkenstructuur zijn goede schuilplaatsen voor vogels en egels.

02

Hoe langer je bloeiende planten hebt, hoe langer insecten als vlinders en bijen voedsel in jouw tuin vinden. Zie voor tips onze bijen-en bloemenkalender.

03

Laat uitgebloeide planten in de winter staan: ze bevatten nog zaden die voedsel zijn voor vogels.

04

Dieren hebben water nodig. Je doet ze al een plezier met een waterschaal in de tuin.

05

Schuttingen zijn vaak een onneembare hindernis voor dieren zoals egels. Een natuurlijke haag is een milieu- en diervriendelijker alternatief.

Beplanting

Je maakt jouw tuin aantrekkelijk voor dieren door te variëren in plantensoorten. Kies voor bloemen, kruiden en struiken die verschillen in hoogte en afwisselend bloeien (zodat er zo lang mogelijk bloeiende bloemen zijn). Voorbeelden van geschikte bloemen en struiken vind je onder planten en bomen kiezen.

Bomen en struiken met een dichte takkenstructuur zijn aantrekkelijke schuilplaatsen voor vogels en egeltjes. Vogels komen af op op eetbare vruchten en op insecten in ruwe boomschors.

Bloemen zijn een voedselbron voor veel soorten dieren. Vlinders en bijen zijn blij met bloeiende, nectarrijke bloemen en kruiden. Nectar trekt ook insecten aan die zelf weer als voedsel dienen voor vogels en vleermuizen. En de bloemzaden worden gegeten door vogels en knaagdieren. Ook in de winter halen ze nog voedsel uit de zaaddozen van jouw uitgebloeide planten; een goede reden om deze te laten staan.

Water- en schuilplaatsen

Niet alleen kikkers, maar ook andere dieren en insecten zijn blij met water in jouw tuin. Een natuurlijke vijver met veel planten, weinig vissen en een oever die geleidelijk afloopt, trekt veel meer dieren en planten dan een kale vijver met harde randen en veel vis. Is de rand te steil, dan kunnen bijvoorbeeld egels erin verdrinken.

Dieren hebben schuilplaatsen nodig om te nestelen, zich te verstoppen en te overwinteren. Jij kunt ze een handje helpen door je tuin niet ál te goed op te ruimen. Kleine dieren en insecten gebruiken bijvoorbeeld droge bladeren, takjes en achtergelaten bloempotten om nesten mee te maken. Met nestkastjes, vlinderkasten of bijenhotels vergroot je de kans dat dieren jouw tuin opzoeken.

Vlinders en andere insecten

Houd je van vogels in de tuin, zorg dan voor bomen en struiken die bessen leveren. Ze nestelen graag in natuurlijke heggen zoals veldesdoorn, liguster en beuk. Maar ook in groenblijvende heggen als taxus, hulst en conifeer. Stekelige struiksoorten die populair zijn bij vogels zijn meidoorn, vuurdoorn en berberis. Klimop, klimhortensia en klimroos die tegen een muur groeien, lenen zich ook goed voor vogelnesten.

Vlinders en andere insecten zoeken in de zomer een plek om hun eitjes te leggen. Ze doen dat graag in kieren tussen tegels, omgekeerde bloempotjes en op blokken hout. Als overwinteringsplekken zijn spleten in muren, klimplanten of takjes, blaadjes en zaadstengels geschikt.

Vlinder op takje in tuin. Nuttige insecten en dieren.

Egels en spitsmuizen

Egels zijn nachtdieren die overdag uitrusten in een schuilplaats. Deze insecteneter is nuttig in je tuin en eet bijvoorbeeld graag slakken. Je kunt egels helpen door ze te verwelkomen in je tuin. De egelwerkgroep geeft tips om je tuin egelvriendelijk te maken en wijst op gevaren. Zo kun je samen met je buren zorgen dat egels makkelijk van tuin naar tuin lopen om voedsel te vinden. Tijdens de natte en koude maanden van het jaar (oktober – maart) hebben ze een droge en beschutte plek nodig om hun winterslaap te houden en jongen te krijgen. Je kunt zo’n nestelruimte creëren door van takken, hout en stenen een ‘luchtige’ stapel te maken en die losjes te vullen met bladeren. Maar er zijn ook kant-en-klare egelhotels te koop. Pas op dat je egels niet in gevaar brengt. Ze kunnen verdrinken in vijvers en verongelukken door grasmaaiers.

Spitsmuizen zijn geen familie van de huismuis, maar nuttige slakken- en insecteneters. Zij eten in de winter graag mee van de composthoop, omdat ze dan moeite hebben om ander voedsel te vinden.

Padden en kikkers

Kikkers kunnen in jouw vijver overwinteren als deze minstens 80 cm diep is. Leg een stapeltje hout of stenen op de bodem, dan bied je ze een goede schuilplaats. Padden houden van vochtige plekken, bijvoorbeeld onder takken of stenen. Salamanders overleven de winter in groepen, onder hout of stenen of in holen.