Praktisch over duurzaam

Nieuwe badkamer

Bij een nieuwe badkamer gaat het gesprek vaak over comfort: een warme badkamer met voldoende warm water. En daarmee over energie. Een nieuwe badkamer biedt kansen voor besparing en duurzame energie.

Door deze kansen te pakken, bereid je je voor op aardgasvrij wonen. Je krijgt later vast spijt als je ze laat liggen. Want op nog een verbouwing van je badkamer zit je niet te wachten. Milieu Centraal laat zien waar je bij een nieuwe badkamer aan kunt denken als het gaat om energiebesparing en duurzame warmte.

6 tips voor een duurzame badkamer

 • 1

  Overweeg een douche met terugwinning van warmte (WTW). Zo’n systeem is weggewerkt in de douchebak of de afvoerpijp.

 • 2

  Kies een douchekop die maximaal 7 liter water per minuut geeft. Je bespaart behoorlijk wat energie zonder op comfort in te leveren.

 • 3

  Isoleer de onderzijde en zijkant van het bad. Het badwater blijft dan langer warm. Zo hoef je minder vaak extra warm water toe te voegen.

 • 4

  Verwarm de badkamer tot een lage basistemperatuur, en gebruik infraroodpanelen voor comfortabele warmte als je daadwerkelijk in de badkamer bent.

 • 5

  Check het glas in het raam van de badkamer. Met HR++ of triple glas heb je meer warmtecomfort dan met gewoon dubbel glas.

 • 6

  Check of er extra ventilatievoorzieningen nodig zijn. Met goede ventilatie voorkom je vochtproblemen en aantasting van materialen.

Infographic verbouwen: 6 tips voor energiezuinige badkamer

Wil je de tips nog eens rustig nalezen? Download de pdf.

Douche met hergebruik warmte

De douche-wtw warmt met het warme afvoerwater koud water op. Je hoeft dan minder warm water toe te voegen om een lekkere douche te ervaren. Dat scheelt in energieverbruik. De warmtewisselaar wordt weggewerkt in de douchebak of afvoerpijp. Het is een kleine ingreep als je toch een nieuwe badkamer maakt. Lees verder op Douche-wtw.

Comfortabel douchen met minder water

Een waterbesparende douchekop gebruikt maximaal 7 liter water per minuut. Door speciale technieken voelt de waterstraal niet minder comfortabel aan. Op de verpakking van de douchekop kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Er staat vaak wel het waterverbruik vermeld. Lees meer op Besparen onder de douche.

Warmte vasthouden in de badkuip

In een badkuip van kunststof blijft het badwater langer warm dan in een stalen kuip. Dat komt doordat kunststof warmte minder snel doorlaat. Met isolatie houd je bad de warmte nog beter vast; dat is comfortabel en je bespaart op warm water (je hoeft niet of minder bij te vullen). Je kunt je bad bijvoorbeeld isoleren met thermoskussens, isolatiedekens van glaswol, steenwol, recycled textiel, hennep- of vlasvezel.

Slim de badkamer verwarmen

De badkamer gebruik je maar een paar momenten van de dag. Maar je wil het dan wel lekker warm hebben. Een slimme manier op je badkamer te verwarmen is te zorgen voor een niet al te hoge basistemperatuur, in combinatie met een infraroodpaneel voor snelle, aangename stralingswarmte.

Overweeg om meteen vloerverwarming (niet elektrisch) of een verwarmingsradiator te plaatsen die geschikt is voor lage temperaturen. Je hebt ze ook in mooie designs. Hiermee ben je voorbereid op een eventuele warmtepomp. Lees meer op lage temperatuur verwarming.

Check ook de isolatie van de buitenmuur en van het glas. Goede isolatie voorkomt een koude uitstraling. Gewoon dubbel glas kun je, als je nu toch bezig bent in de badkamer, beter vervangen door HR++ glas. Zijn je kozijnen aan vervanging toe, kies dan voor triple glas.

Energiezuinige ventilatie

In de badkamer is ventilatie is nodig om vochtproblemen te voorkomen. Er zijn ventilatievoorzieningen die rekening houden met het energieverbruik, zoals een ventilator met nalooptijd of vochtsensor. Lees meer op Ventilatie.

Leidingen: kort en dun

Optimale leidingen voor warm water zijn kort en zo dun mogelijk, zodat ze minder water bevatten. Hierdoor heb je altijd snel warm water uit de kraan, en kun je besparen op het energiegebruik voor warm water. De wachttijd bij optimale leidingen is maximaal dertig seconden. Je kunt leidingen kort houden door onnodige omwegen te voorkomen en het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij badkamer te plaatsen (maar denk daarbij ook aan de afstand tot keuken, die telt zwaarder mee omdat je de keukenkraan vaker gebruikt).

Kies voor tijdloos design

Een nieuwe badkamer gaat samen met nieuwe spullen. Maar wellicht zijn er toch kansen om toilet, wasbak, douchebak of bad opnieuw te gebruiken. Of aan te bieden voor hergebruik.

De goede manier om milieubelasting te beperken is zorgen dat de nieuwe badkamer zo lang mogelijk mee gaat. Kies daarom voor een tijdloos design.
Voor de afwerking van wand en vloer kun je het beste een vochtbestendig materiaal kiezen, zoals tegels. Tegels zijn slijtvast en hebben een lange levensduur.

Vanwege het vocht in de badkamer kun je wanden en plafonds beter niet schilderen met latex muurverven, omdat deze schimmelgevoelig zijn. Een schimmelwerende verf werkt meestal maar gedurende korte tijd. Minerale muurverf is niet gevoelig voor schimmel. Het vormt een harde (minerale) laag op de muur die zeer damp-open is.

Ook goede ventilatie (geen vochtproblemen) en regelmatig onderhoud (bijvoorbeeld tegen kalkaanslag) dragen bij aan een lange levensduur.

 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.