Praktisch over duurzaam

Grootste klimaatklappers

Hoe minder CO2 je uitstoot hoe meer je wint voor het klimaat. Alle kleine beetjes tellen. Wil je meteen een grote groene stap zetten? Bekijk wat de grootste klimaatklappers zijn voor iedere dag en ontdek met welke maatregel je in één keer veel impact hebt. 

Wat is veel en wat is weinig CO2? Om een beeld te geven: de CO2-voetafdruk van een huishouden in Nederland is gemiddeld 20.000 kilo per jaar. Hierin is alles meegeteld: energie in huis, dagelijks vervoer, vakanties, eten, en alle spullen die we jaarlijks kopen. In de wereld is het gemiddelde zo’n 7.000 kilo per jaar.

header-reizen-ebike-credit-chantal-bekker-07.jpg

Top 10 klimaatklappers voor iedere dag

Voor je CO2-uitstoot maakt het uit wat in je dagelijkse leven wel en niet doet. Hoe ga je naar je werk? Wat eet je? Hoeveel nieuwe kleren koop je? Wat voor vakantie kies je? Je kunt deze keuzes meteen veranderen. Soms ben je duurder uit. Maar wat goed is voor het klimaat, is vaak juist ook goed voor je portemonnee. Hoe langer je dit volhoudt, des te beter voor het klimaat.

 • 1. Ga met de trein of fiets naar je werk

  Klimaatwinst: 3.500 kilo CO2 per persoon per jaar

  Iedere werkdag in je eentje met je eigen auto heen en weer naar het werk rijden leidt tot veel uitstoot van CO2. Bij een enkele reis van 40 – 45 km is het maar liefst 3.500 kg CO2 per jaar. Bij een enkele reis van 10 km is het ruim 800 kg CO2 per jaar.

  Wat kun je doen? Neem de trein, ga met collega’s carpoolen, ga een dag in de week thuiswerken, of pak de (elektrische) fiets als je werk niet ver weg is.

 • 2. Boek geen verre vliegvakantie

  Klimaatwinst: 2700 kilo CO2 per keer

  Een retourtje Thailand met het vliegtuig kost evenveel CO2 als 2,5 jaar een energiezuinig (label A) huis verwarmen. Wil je iets voor het klimaat doen dan is een andere invulling van je vakantie een grote klapper. Check de tips op klimaatwijs op vakantie

   

 • 3. Eet alleen plantaardig

  Klimaatwinst: 850 kilo CO2 per persoon per jaar

  Voor je gezondheid heb je niet per se vlees, kaas of zuivel nodig. Je kunt uit groenten, noten en peulvruchten genoeg voedingsstoffen halen. Zo’n 100% plantaardig eetpatroon scheelt per jaar flink wat CO2. Ga voor inspiratie naar Groenten in de hoofdrol.

 • 4. Gebruik je verwarming op een energiezuinige manier

  Klimaatwinst: 470 kilo CO2 gemiddelde woning per jaar

  Door slimmer en efficiënter te verwarmen, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat en voor je energierekening. Met deze tips verwarm je zonder te verspillen. 

 • 5. Eet altijd vegetarisch

  Klimaatwinst: 460 kilo CO2 per persoon per jaar

  Is 100% plantaardig voor jou een te grote stap, en wil je graag kaas en zuivel blijven eten? Geen vlees eten, of niet alle dagen vlees eten, maakt ook veel uit voor het klimaat. Kijk voor tips over milieubewust eten op onze pagina over vlees, vis of vega.

 • 6. Kampeer in Nederland in plaats van in Zuid-Frankrijk

  Klimaatwinst: 390 kilo CO2 per keer

  Met de auto naar Zuid-Frankrijk en daar kamperen, dat is veel klimaatbewuster dan een verre vliegvakantie. Wat denk je van een vakantie in eigen land? Het scheelt gauw zo’n 2000 km op de teller, en daarmee ook behoorlijk wat CO2.

 • 7. Reis met de trein in plaats van het vliegtuig naar Berlijn

  Klimaatwinst: 310 kilo CO2 per keer

  Ga lang op vakantie, en daardoor minder vaak. Maar wil je toch die citytrip in Europa maken? Kies een bestemming die goed te doen is met een snelle trein. Berlijn bijvoorbeeld. Check de CO2 van je reisalternatieven op www.klimaatwijsopvakantie.nl.

 • 8. Koop al je kleren tweedehands

  Klimaatwinst: 270 kilo CO2 per persoon per jaar

  Het maken van nieuwe kleding kost grondstoffen en energie. Ga voor tweedehands. Of vintage, dat klinkt hipper. Doe het radicaal anders en koop geen nieuwe kleding of ga voor tweedehands bij de helft van je aankopen. Meer informatie over tweedehands kleding vind je op Love your clothes

 • 9. Pak de fiets voor korte afstanden tot 7,5 km

  Klimaatwinst: 260 kilo CO2 per persoon per jaar

  Met de fiets veroorzaak je geen CO2. Bovendien ben je gezond bezig en hoef je nooit een parkeerplaats te zoeken. Met een elektrische fiets heb je altijd wind mee en trap je lekker door.

 • 10. Voorkom voedselverspilling

  Klimaatwinst: 160 kilo CO2 per persoon per jaar

  Het eten dat ongebruikt in je vuilnisbak verdwijnt, had je ook niet hoeven te kopen. Je had het immers niet echt nodig. Door eten slim te kopen, goed te bewaren en op maat te koken kun je voedselverspilling voorkomen.

Meisje met handen tegen de muur. Isoleer je gevel voor een warmer huis.

Top 10 klimaatklappers voor één keer

Eén keer iets doen en dan jaar in jaar uit CO2 besparen. Dat kan door te investeren in bijvoorbeeld woningisolatie, zonnepanelen en een elektrische auto. Het kost geld, maar levert ook wat op. Vaak ben je met zo’n duurzame investering op den duur voordeliger uit. Of je bent uiteindelijk voor ongeveer hetzelfde geld klimaatbewust bezig.

 • 1. Laat je spouwmuren isoleren

  Klimaatwinst: 1.600 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

  Vóór 1975 werden huizen gebouwd zonder isolatie in de spouw, de ruimte tussen binnenmuur en buitenmuur. Zo verliest je huis veel warmte. Het is eenvoudig om de spouw alsnog te laten met isolatiemateriaal. Dat gebeurt van buitenaf. Spouwmuurisolatie kost een beetje en levert veel op: extra wooncomfort, klimaatwinst en lagere energiekosten.

 • 2. Vervang je auto door een elektrische

  Klimaatwinst: 1.500 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde auto, 13.000 km per jaar

  Ga je een nieuwe auto kopen? Met een elektrische auto halveer je de uitstoot van CO2. En als de stroom in Nederland groener wordt, daalt die uitstoot nog verder. Een auto ‘met een stekker’ is (nog) duurder in aanschaf, maar voordeliger in onderhoud en energiekosten.

 • 3. Isoleer het dak van je huis

  Klimaatwinst: 1.300 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

  Een dak zonder isolatie is een grote energieverspiller, ook als je de (slaap)kamers onder het dak niet verwarmt. Ga je hiermee aan de slag, kies dan meteen voor zeer goede dakisolatie.

 • 4. Plaats 10 zonnepanelen op je dak

  Klimaatwinst: 1.200 kilo CO2 per jaar

  Zo’n 15 jaar gratis stroom? Het kan met zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar. Na 7 tot 9 jaar heb je het aankoopbedrag terugverdiend met een lagere energierekening. En ieder jaar bespaar je veel CO2.

 • 5. Vervang in je hele huis enkel glas door HR++ glas

  Klimaatwinst: 800 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

  Het bestaat nog, enkel glas in ramen. Van het vervangen van enkel glas door HR++ glas krijg je zeker geen spijt: meer wooncomfort door een mindere koude uitstraling. Ook de stap van dubbel glas naar HR++ glas is de moeite waard, de isolatiewaarde is bijna twee keer zo goed.

 • 6. Schaf een hybride warmtepomp aan

  Klimaatwinst: 750 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

  Een hybride warmtepomp is een kleine elektrische warmtepomp naast je hr-ketel op gas. Als het koud is springt de hr-ketel bij. En die zorgt ook voor warm water. Je gaat minder aardgas gebruiken, en meer stroom. Al met al is er winst voor het klimaat. Er is een aantrekkelijke subsidie voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.

 • 7. Isoleer de vloer van je huis

  Klimaatwinst: 550 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

  De minst bezochte ruimte in huis is de kruipruimte. Tip: neem eens een kijkje en check of er isolatiemateriaal onder de vloer zit. Met vloerisolatie blijft je vloer warmer, verlies je minder energie en dat is goed voor het klimaat.

 • 8. Schaf een zonneboiler voor warm water aan

  Klimaatwinst: 290 kilo CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden

  Douchen met de kracht van de zon. En als de zon te weinig schijnt, springt de hr-ketel of een ander verwarmingsapparaat bij. Zo heb je nooit een koude douche. Met een zonneboiler halveer je je gasverbruik voor warm water en bespaar je CO2. Er is een aantrekkelijke subsidie voor het kopen van een zonneboiler.

 • 9. Vervang al je gloei- en halogeenlampen door ledlampen

  Klimaatwinst: 120 kilo CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden

  Ledlampen kosten meer dan gloeilampen. Maar ze gaan veel langer mee, per branduur zijn ze goedkoper. Bovendien zijn ze 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeen. Vervang meteen al je gloeilampen en halogeenlampen, ook al zijn die nog niet stuk. Ledlampen zijn volwassen, voor bijna iedere ouderwetse gloei- of halogeenlamp is er wel een alternatief.

 • 10. Koop een waterbesparende douchekop

  Klimaatwinst: 80 kilo CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden

  Een paar tientjes is bijna geen investering te noemen. Voor dat bedrag heb je een comfortabele douchekop die minder warm water verbruikt. Zo hoeft je ketel of boiler minder hard te werken. Tel uit je CO2-winst.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.