Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Afval verminderen

Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval hergebruiken of verwerken. Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig!

Straatbibliotheek 327x220.jpg

Iedere dag produceren we per persoon zo'n anderhalve kilo afval. Ongeveer de helft hiervan leveren we gescheiden in zodat het hergebruikt kan worden. Vooral glas en papier scheiden we goed, en plastic steeds beter. Het verwerken van afval tot nieuwe grondstoffen is in Nederland goed geregeld. Toch blijft het voor het milieu beter om de berg afval te verminderen.

6 Tips om afval te verminderen

 • 1

  Zeg eens nee! Met een Nee-Nee, of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer in je brievenbus. Dat scheelt ruim 1700 folders per jaar. Vraag een sticker aan via neeneeneeja.nl of bij je gemeente. Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online.

 • 2

  Eten is om op te eten. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.

 • 3

  Kapot komt tot leven. Van kleding en elektrische apparaten tot fietsen en speelgoed, bij een Repair Café draaien ze hun hand er niet voor om. Check www.repaircafe.org voor een Repair Café bij jou in de buurt en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren.

 • 4

  Second life. In de kringloopwinkel vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. En wie weet loop je er zelf tegen een uniek cadeau aan! Kringloopwinkels vind je via www.kringloopapp.nl.

 • 5

  Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig en voor de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder. In plaats van zelf spullen te kopen, kun je ze ook lenen van je buurtgenoten via www.peerby.nl. Of deel je eigen spullen.

 • 6

  Was je luiers. Met wegwerpluiers produceert een kindje zo'n 22 kilo luierafval per maand. Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje. En de luierberg wordt er een stuk kleiner van!

4 Feiten over afval

 • 1

  Kraanwater lest de dorst zonder afval. 283 miljoen flesjes mineraalwater gaan er jaarlijks in Nederland doorheen. Voorkom afval en les je dorst met kraanwater. Is ook nog eens zo'n 210 keer goedkoper.

 • 2

  Kauwgom = 20 jaar. Afval op straat en in het groen vergaat vaak maar traag. Zoiets kleins als een peuk blijft 2 jaar liggen en kauwgom vergaat pas na 20 jaar. Een aluminium blikje vergaat nauwelijks en een plastic flesje helemaal niet. Gooi afval in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis.

 • 3

  Gaat het zo mee? Een veelgehoorde vraag bij het winkelen of boodschappen doen. Ongemerkt gebruiken we meer plastic tasjes dan we denken; per week zo’n 4 tot 5. Dat zijn ruim 230 plastic tassen in een jaar die vaak maar eenmalig worden gebruikt. Neem je eigen boodschappentas mee en hergebruik tasjes die je al hebt.

 • 4

  Afval = waardevol. Afval is de basis voor nieuwe producten. Van oud papier naar krant, van PET-fles naar fleece trui, van GFT naar compost, de mogelijkheden van afval zijn eindeloos. Ruim 80 procent van het afval kan in theorie gescheiden worden. Nu scheiden we iets meer dan de helft. Wat kan jij nog meer scheiden?

Afval voorkomen en gevolgen voor het milieu

Infographic afval verminderen. Met deze tips gooi je kilo's minder weg.

De gemiddelde Nederlander produceert bijna 500 kilo huishoudelijk afval. Hoewel het de afgelopen jaren is gelukt om de hoeveelheid huishoudelijk afval per persoon een beetje te verminderen, is dat nog altijd ruim 80 kilogram meer dan in 1990.

Behalve afval verantwoord verwerken, is het voor het milieu belangrijk om te voorkomen dat afval ontstaat. Want als spullen langer meegaan, zijn er minder nieuwe grondstoffen, water en energie nodig.

Met 4 simpele maatregelen kun je al 50 kilo afval voorkomen: gooi minder eten weg, plak een nee/ja of nee/nee-sticker op je brievenbus, vul zelf een flesje met water voor onderweg en zorg dat je altijd een boodschappentasje bij je hebt.

Verpakkingen: vaak nuttig

Ongeveer een kwart van het huishoudelijk restafval bestaat uit verpakkingen. Onnodige verpakking is onnodig afval (en verspilling van energie om die verpakking te maken), en dus beter te vermijden.

Maar verpakkingen hebben vaak ook nut: ze beschermen sommige producten bij transport en opslag. Zulke verpakkingen voorkómen verlies door beschadiging en bederf, en zorgen dus juist voor vermindering van afval en verspilling van energie die nodig is om de producten te maken.

Zo voorkom je afval

Gun je spullen een lang leven

 • Koop duurzame en kwalitatief goede spullen. Deze gaan langer mee zodat je minder vaak nieuwe spullen hoeft te kopen.
 • Zorgvuldig onderhoud en reparatie waar mogelijk, verlengt ook de levensduur van jouw spullen. In Repair Cafés door het hele land kun je diverse spullen (kleding, elektrische apparaten, fietsen) gratis laten repareren.
 • Breng nog bruikbare, of makkelijk te repareren spullen naar de kringloopwinkel. Denk hierbij aan kleding, beddengoed, speelgoed of meubilair, maar ook elektrische apparaten of cd's. Veel kringloopwinkels komen grote dingen bij jou ophalen.
 • Oud gereedschap kan vaak nog hergebruikt worden, zie Meer informatie hieronder.
 • Verkoop, ruil of geef gratis weg via internet. Naast sites als Marktplaats.nl zijn er veel (vaak particuliere) sites waar je gratis spullen kunt vinden of kwijtraken, typ hiertoe de zoekterm 'gratis spullen ophalen' in een zoekmachine.

Let op verpakkingen

 • Neem een eigen boodschappentas mee als je boodschappen doet. Dat bespaart per Nederlander ruim 230 tasjes (6 big shoppers, 78 eenmalige tassen en 150 flinterdunne hemdtasjes).
 • Koop zo mogelijk statiegeldverpakkingen (frisdrank, bier). Eenmalig glas, hoewel goed recyclebaar, heeft de hoogste milieubelasting.
 • Hoe groter de verpakkingseenheid, hoe minder verpakking per kilogram product. Bijvoorbeeld een zak van 5 kilogram aardappelen levert minder afval op dan twee zakken van 2,5 kilo. Pas echter op met grote voorraden. Producten kunnen bederven, en dat leidt tot afval en verspilling van de energie die nodig is geweest om het product te maken.

Koop op maat

 • Per jaar belandt zo'n 14 procent van het voedsel dat huishoudens kopen onnodig in de afvalbak. Dat is verspilling van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig was voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen.
 • Ga je klussen in huis? Bereken dan vooraf precies uit hoeveel verf, hout, lijm, behang of ander materiaal je nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel inkoopt.

Bespaar papier

 • Plak een ja/nee- of een nee/nee-sticker op de brievenbus. Dat bespaart maar liefst 34 kilogram reclamedrukwerk en 32 kg huis-aan-huiskranten per brievenbus per jaar.
 • Overweeg eens of je de krant niet op je tablet kunt lezen of het krantenabonnement samen met je buren kunt nemen. Zeker week- of maandbladen kunnen goed door meerdere huishoudens gelezen worden. Zo bespaar je ook op de kosten.
 • Gebruik papier dat aan één kant bedrukt is nog een keer voor kladjes en kopieer dubbelzijdig.

Doe zelf aan hergebruik

 • Maak van gft-afval jouw eigen compost. Dit kan voordelig zijn voor het milieu, aangezien je dan energie bespaart en uw afvalberg slinkt. Let wel op dat je het goed doet, anders ontstaan er juist schadelijke broeikasgassen. Meer hierover op Zelf composteren.
 • Gebruik waar mogelijk oplaadbare batterijen in plaats van eenmalige batterijen. 
719-infovisual afval buitenshuisHI.jpg

Meer informatie

Terug naar boven