Zo weet je welke planten goed zijn voor bijen

Een gehoornde metselbij. Wilde bijen, hommels en honingbijen vind je in tuinen met genoeg bloeiende planten.

Week van de Groene Tuin

Tijdens de Week van de Groene Tuin deelden we tips om je tuin, balkon of geveltuin duurzaam te vergroenen.  Terugblik op de week
Veel mensen willen planten in de tuin die goed zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Maar sommige van de planten die heel bijenvriendelijk lijken, zijn juist giftig voor bijen. Hoe zit dat, en wat kun je doen?

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 30% van de mensen denkt dat je het beste planten in je tuin kunt zetten om de biodiversiteit te verbeteren. Een kwart van de Nederlandse tuinbezitters zet graag planten in hun tuin die goed zijn voor bijen, vlinders en andere insecten.

Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ze vooral letten op of ze de planten mooi vinden (65%) en minder of de planten inheems (26%) of biologisch (13%) zijn. Terwijl die twee dingen nu juist nodig zijn om de biodiversiteit te verbeteren.

Kies voor biologische planten

Juist bij planten en bloemen die bij de aankoop mooi gevonden worden, bestaat een groter risico dat er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt die giftig zijn voor insecten zoals bijen. Dit komt omdat die vaak zijn behandeld met gewasbeschermingsmiddelen (zoals neonicotinoïde). Biologische planten, bollen en zaden zijn dat niet.

Omdat biologische planten gifvrij zijn, kan het zijn dat er op het moment dat je ze koopt wat van het blad afgesnoept is door insecten. Hierdoor zien ze er misschien iets minder mooi uit. Maar biologische planten zijn stevige planten die tegen een stootje kunnen. Eenmaal in de tuin gaan ze mooi bloeien.

Je kunt biologische planten herkennen aan een keurmerk zoals EU-biologisch. Maar uit het onderzoek blijkt dat mensen niet altijd de keurmerken herkennen: soms hebben producten een commercieel logo, zoals een bijtje. Dat betekent niet per se dat de plant in kwestie ook daadwerkelijk bijenvriendelijk is. Daarom is het altijd belangrijk om goed op te letten waar een keurmerk voor staat.

Ontdek goede keurmerken voor je tuin

Benieuwd op welke keurmerken je moet letten als je bloemen en planten gaat kopen? Je vindt ze in de Keurmerkenwijzer! Keurmerken bekijken

Kies voor inheemse planten

45% van de tuinbezitters denkt dat het voor insecten die hier van nature voorkomen niet uitmaakt wat voor planten er in de omgeving staan: inheemse planten (oorspronkelijk uit Nederland) of uitheemse planten (planten met hun oorsprong in andere delen van de wereld). Dat klopt niet: naast dat inheemse plantensoorten volledig zijn aangepast aan de Nederlandse omstandigheden, zijn veel insecten, en voornamelijk de zeldzame soorten, juist afhankelijk van deze planten. Wanneer deze planten er niet zijn, komt het voortbestaan van deze insecten in het gevaar.

Ook planten die hier niet van nature voorkomen kúnnen voedsel zijn voor inheemse insecten, maar vaak niet de meest kwetsbare insectensoorten die juist een steuntje in de rug nodig hebben. Wil jij de biodiversiteit ondersteunen? Kies dan altijd de juiste planten. Op de pagina Biodiversiteit vind je hier meer informatie over.

Meer tips voor een bijenvriendelijke tuin

Wil je nog meer weten over hoe je bijen kunt helpen? Op deze pagina lees je verder wat je allemaal kunt doen! Naar de tips

Vragen over biodiversiteit